Avocat Partaj – Avocat specializat in partaj

 Partajarea bunurilor comune din casatorie – partajul, se realizeaza prin intermediul unei actiuni in instanta. Poate fi judecat o data cu divortul sau intr-un proces separat, dupa ce hotararea de divort ramane definitiva, la solicitarea uneia dintre parti.

Desi starea de indiviziune se poate sfarsi si prin alte modalitati, partajul ramane calea cea mai folosita pentru iesirea din indiviziune din punctul de vedere al proprietatii.

In cadrul hotararii privind impartirea bunurilor comune din casatorie, se vor stabili cote parti pentru fiecare dintre soti. Cotele-parti pleaca de la o impartire de 50%-50% dar, in urma probatoriului administrat, prin hotarare se pot stabili cote neegale sau chiar constatarea inexistentei oricarui drept al unuia din soti asupra bunurilor aflate in disputa. De cele mai multe ori instanta va tine cont de contributia fiecarui sot la dobandirea si conservarea bunurilor comune. Fiecare criteriu trebuie inteles ca fiind aplicat la intreaga masa a bunurilor comune si nu separat, aplicat la fiecare bun comun, mobil sau imobil, in parte..

Bunurile comune pentru partaj

Desi partajul are o semnificatie juridica mai ampla decat impartirea bunurilor comune din casatorie in cazul desfacerii casatoriei prin divort, cele doua denumiri sunt asimilate in limbajul comun popular.

Partajul reprezinta, in cazul unui divort, impartirea intre soti a bunurilor comune din casatorie. Nu sunt impartite in cadrul partajului bunurile proprii ale fiecarui sot. Trebuie spus ca nu are nicio importanta durata de utilizare a unui bun, din punctul de vedere al proprietatii asupra acelui bun.

Intre bunurile comune, achizitionate de soti pe durata casatoriei, ce se pot partaja intra:
– imobile, locuinte
– terenuri
– bijuterii, obiecte de valoarea, obiecte de arta
– sume de bani comune
– mobila, obiecte de uz casnic
– altele

Un comentariu la „Avocat Partaj – Avocat specializat in partaj”

  1. Buna ziua.
    Sunt divorțata de 2ani de zile si am bagat de partaj in aprilie 2018, iar avocatul meu a înscris dosarul abia in 22 martie 2019 cu foarte multe pretexte s.a…
    Mi sa fixat taxa de timbru la 6000lei pe care am achitato in data stabilită.
    Dar nedumerirea pe care o am este faptul că avocatul meu ma tot duce cu tot felul de pretexte cand am venit cu intrebarea ,,care sunt următorii pași ” la care mi-a zis sa-l sun sa-mi spuna cand vor fi citati martorii. Tin sa specif faptul că eu cu fostul soț nu ne-am inteles in privința partajului deoarece noi avem un ,, credit cu prima casa ” la care au contribuit la plata câtorva rate părinții mei ,fapt care se vede si din extrasele de cont.
    Dar problema este ca părinții mei pe lângă ratele plătite mi-au mai dat 7800€ cheș ,dar a semnat fostul soț cand am făcut plata in contul de rate si nu vrea sa recunoasca ,deși părinții mei au de la banca extrase cum ca au scos eșalonat banii in perioada aceia. Va rog sa-mi spuneti va rog frumos care e situatia mea in acest partaj ca acest avocat al meu numi da explicatii prea multe ci de fapt tot felul de scuze ,, ca nu era grefierul ” si tot asa , nu stiu ce sa cred , ca sa inteles cu avocatul fostului meu soț de ma amânat atâta timp?

Lasă un comentariu