Cum demisionam?

Angajatul, printr-o notificare scrisa, poate sa comunice angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz – de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Salariatul are dreptul sa nu-si motiveze demisia, dar manifestarea sa de vointa in acest sens trebuie sa fie clara, precisa, lipsita de echivoc. Demisia trebuie semnata de salariatul in cauza, sub sanctiunea nulitatii. Demisia nu trebuie aprobata de angajator.

Din punct de vedere procedural, legea impune salariatului o singura conditie de ordin formal si anume sa instiinteze angajatorul despre hotararea de a denunta contractul.
Avantajele acestei modalitati : instiintarea facuta de salariat capata astfel data certa; de la aceasta data se calculeaza termenul de preaviz; prezumtia luarii la cunostinta de catre angajator este, am putea spune, absoluta.

Insa dezavantajul il poate constitui refuzul inregistrarii care sa nu poata fi probat – prin diferite cai – incat angajatorul sa obtina timpul suficient pentru a initia el concedierea, pentru motive imputabile salariatului. 

 
Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloc de proba, dar masurile de precautie duc la evitarea acestui drept-obligatie in sarcina salariatului.

Preavizul

Termenul de preaviz
incepe sa curga de la comunicare, dar nu include si ziua comunicarii din doua motive: primul, legiuitorul a stabilit ca este vorba de zile lucratoare, deci se ia in calcul timpul integral de lucru, al doilea, s-ar scurta durata termenului respectiv cu o zi.
 

Salariatul poate demisiona fara preaviz numai in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca, de exemplu, nu plateste salariul, nu ia masuri pe linia asigurarii sanatatii ori securitatii in munca, nu creeaza conditii optime pentru indeplinirea normelor de munca etc.

Lasă un comentariu