Conform Codului Muncii, sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârseste o abatere disciplinară sunt următoarele: (i) avertisment scris; (ii) suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă ce nu poate depăsi 10 zile lucrătoare1); (iii)
retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăsi 60 de zile; (iv) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%; (v) reducerea salariului de bază si/sau, după caz, a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10% si (vi) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Orice sancţiune disciplinară, inclusiv concedierea, se dispune printr-o decizie scrisă, emisă în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data luării la cunostinţă despre săvârsirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârsirii faptei.
Pentru a stabili vinovăţia salariatului si, în funcţie de gravitatea faptei comise, sancţiunea aplicabilă, angajatorul este obligat ca, înainte de aplicarea sancţiunii, să efectueze o cercetare disciplinară prealabilă. Cercetarea disciplinară prealabilă va trebui efectuată înăuntrul termenului precizat anterior.
În conformitate cu dispoziţiile Codului Muncii, efectuarea cercetării disciplinare nu ar fi obligatorie în cazul în care sancţiunea aplicabilă este avertismentul scris.
Contractul colectiv de muncă unic aplicabil la nivel naţional nu face însă o asemenea distincţie, ci prevede că, „sub sancţiunea nulităţii absolute, nicio sancţiune nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile
http://www.sfin.ro/articol_12887/desfacerea_contractului_de_munca_pe_motive_disciplinare.html