Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus marţi în dezbatere publică proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 273/2004 privind procedura adopţiei

Proiectul de act normativ, elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), urmăreşte să simplifice procedura de adopţie şi să ofere soluţii legislative care să asigure o mai bună funcţionare a actualului sistem de adopţii.

Documentul propune revizuirea cadrului normativ în materia adopţiei, introducând dispoziţii menite să asigure celeritate în dobândirea statutului de copil adoptabil, dispoziţii destinate flexibilizării procedurii de evaluare a adoptatorilor şi susţinerii demersurilor de adopţie ale acestora, măsuri referitoare la realizarea potrivirii copilului cu o familie adoptatoare, dispoziţii procedurale speciale care să permită soluţionarea mai rapidă de către instanţa judecătorească a cauzelor pe care le presupune finalizarea unei adopţii, dar şi noi măsuri în adopţia internaţională.

Astfel, proiectul reglementează situaţia în care părinţii biologici legal citaţi de către instanţa judecătorească refuză să se prezinte pentru exprimarea consimţământului la adopţie, la două termene fixate de către instanţă.

„În această situaţie, instanţa are posibilitatea de a aprecia neprezentarea ca fiind un refuz abuziv al părinţilor biologici de a consimţi la adopţie şi poate declara copilul adoptabil fără consimţământul lor”, se arată în nota de fundamentare care însoţeşte documentul.

4 comentarii la „Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus marţi în dezbatere publică proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 273/2004 privind procedura adopţiei”

  1. Buna ziua ! Am o nepoata de 16 ani cre a nascut acum o saptamina ,si este in centru maternal .Noi am vrea sa adoptam fata , ce sanse avem si cre ar fi procedurile ? De mentionat e ca si ea si mama ei,( sora mea ) sunt deacord cu adoptia. Asteptam un raspuns ! Multumim!

  2. Legea e . Vigoare din 12 aug dar la nivelul sectorului 4 individele nu au habar de nimic abia in noie.brie preconizeaza sa inceapa sa foloseasca softul. Sunt la al 3 lea atestat nu mi s- a prezentat niciun copil pe motiv ca nu figurez pe nicio lista de potrjviri.Curios ca m- am adresat autoritatii nationale pt adoptii care mi- a raspuns ca am fost selectata pt 5 copii.Daca in ritmul asta isi vor face treaba duduitzele de la sector 4 ma apuca pensionarea si tot nu adipt. Stiu cazuri concrete de salturi pdeste liste colegi din aceeasi serie de atestare care deja au adoptat. Ma intreb cat au atit si cui pt ca nu e normal. Ce ar trebui sa fac? Sa ma adresez instantei pt a cere o sncheta interna la autoritate sau la protectie copilului sector 4? Pot cere sa am acces la bazele de date ale copiilor adoptabili si ale adoptatorilor? Pot cere sa se verifice pe ce criterii unii pot adopta in termenul primului atestat iar altora li se lungesc urechile cu anii? Cei care au adoprat au luat copii de varsta mica 2 ani maxim 3 cei mai solicitati.Perioada adta moarta din august si pana in nouembrie sau cand vor avea alea chef de mu ca curg nule si reprezinta luni de valabilitate ale atestatului meu nu e normal. Pot da directia in judecata pt tergiversare? Multumrsc pt timpul acordat,

  3. Buna ziua,
    Vroiam sa va adresez o intrebare legata de legea adoptiilor modificata. Este in vigoare legea cu noile modificari sau urmeaza sa intre in vigoare in cursul anului 2016? Suntem in proces de adoptie si acest proces se va finaliza peste 4-5 luni. Atunci cand se va incuviinta adoptia, se va aplica noua lege? Va multumesc pentru raspunsul Dvs.

Lasă un comentariu