DECIZIA ASUPRA LEGII CONVERSIEI – PE 7 FEBRUARIE Împrumutaţii în CHF, puşi din nou „in asteptare”, de CCR

măreşte imaginea

 

Incredibil:*  Valer Dorneanu: „Simţim nevoia unei aprofundări a motivelor pentru care vom da o soluţie sau alta”

 

Au fost 10 ani de aprofundari – avocat Coltuc

 

Şeful Curţii Constituţionale a menţionat: „Am amânat-o pentru acea formulă magică, pentru examinarea mai adâncă a problematicii şi pentru a da o decizie care să fie şi în consonanţă, nu în sensul soluţiei finale a admiterii sau respingerii, cu analiza pe care am făcut-o acolo (n.r. în cazul Legii dării în plată) cu privire la retroactivitate, cu privire la impreviziune, dacă se aplică şi aici sau nu. N-am mai cerut nimic, doar simţim nevoia unei aprofundări a motivelor pentru care vom da o soluţie sau alta”.
Amânarea CCR a produs reacţii diverse, imediate, în rândul împrumutaţilor în moneda elveţiană. În timp ce o mare parte şi-au exprimat nemulţumirea şi frustrarea, alţii au încercat să fie optimişti şi să mergă pe ideea potrivit căreia este mai bună o amânare a deciziei decât o decizie în defavoarea lor.
Câteva dintre comentariile care au apărut aproape instant, ieri, după anunţul făcut de CCR, pe pagina de Facebook a Grupului clienţilor cu credite în CHF, sunt următoarele:
„Este inacceptabil ce se întâmplă, este strigător la cer. Suntem rostogoliţi lună de lună. Suntem cantitate neglijabilă pentru ei”; „A fost ceva în discursul domnului Dorneanu care ne dă încredere. Motivul amânării ar fi fost aprofundarea situaţiei. Ceea ce nu este deloc rău. Mai bine o decizie cumpănită, decât o decizie dată în pripă. Şi ne-au dovedit judecătorii CCR că au cumpănit foarte bine pe legea dării în plată. De asemenea, să nu uităm că pe data de 30 ianuarie ICCJ se pronunţă cu privire la modul în care se interpretează dispoziţiile legale în materie de îngheţare curs, ceea ce ar putea duce la unificarea practicii judiciare. Ridicăm capul sus şi rămânem optimişti!”; „Ţara tuturor posibilităţilor, în care procesele sau altele se pot amâna la nesfârşit. Să nu uităm că şi Sebastian Papaiani şi-a câştigat drepturile în instanţă doar după ce a murit. Nu a apucat să se bucure”; „Ce să mai cumpănească? Ce să mai aprofundeze…că noi plătim în continuare din buzunarele noastre…şi ce e plătit, e bun plătit!!!
Chiar nu vă este clar? În motivarea pe darea în plată, CCR a susţinut negocierea între bancă şi client! Ce rost mai are legea conversiei, daca în cazul dării în plată se forţează o negociere…”; „Motivele pentru care pronunţarea CCR s-a amânat, pentru ca legea să fie aprofundată, mă îndreptăţesc să cred că CCR va lua o decizie bine cumpănită, cum s-a întâmplat şi în cazul DIP. Sper ca acest lucru să se întâmple şi prefer să rămân optimistă. Aş vrea să fie clar pentru toată lumea: nimeni nu poate şi nu are voie să facă presiuni asupra CCR. Vă rog să vă calmaţi şi să ne înarmăm din nou cu răbdare. Păstraţi-vă cumpătul! Am suferit zece ani, nu mai putem aştepta trei săptămâni?”

Lasă un comentariu