Noi drepturi pentru angajatii mass-media in contractul colectiv pe ramura

Federatia Romana a Jurnalistilor (FRJ) MediaSind, Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) si Patronatul Presei din Romania – Romedia au semnat, miercuri, un Act Aditional la Contractul Colectiv de Munca Unic la

 

nivel de Ramura Mass-Media, prin care au fost prelungite cu 24 de luni drepturile si obligatiile angajatilor si angajatorilor din mass-media, negociate in 2004.
Noul Act Aditional nr. 3 prevede obligativitatea angajatorilor de a acorda o compensatie baneasca formata din cuantumul a minimum doua salarii de baza (calculate la cuantumul salariului pe care angajatul l-a primit in ultima luna de munca) pentru persoanele disponibilizate.

In cazul in care disponibilizarile de personal vor afecta peste 10 la suta din totalul angajatilor, compensatia se ridica la trei salarii de baza. In situatia in care unui salariat ii este desfacut contractul de munca, fara sa i se acorde preaviz, atunci acesta are dreptul la inca un salariu de baza fata de celelalte compensatii.
De asemenea, documentul reglementeaza toate situatiile de accidente de munca in ramura mass-media, prevazand acordarea unor ajutoare in cazul producerii acestora.
Totodata, documentul cuprinde o prevedere potrivit careia, la concursurile pentru angajari si promovari, din comisia de examinare sa faca parte, cu drepturi depline, si un reprezentant al sindicatului sau un reprezentant al salariatilor (acolo unde nu exista sindicate).
Celelalte prevederi privind salariul minim la nivel de ramura mass-media, sporurile, precum si drepturile profesionale au ramas neschimbate. Au fost pastrate urmatoarele prevederi: Salariul minim pe ramura mass-media trebuie sa fie egal cu salariul minim pe economie + 25 la suta inmultit cu coeficientii de ierarhizare; Sporuri de 10 la suta pentru conditii deosebite de munca (redactori, reporteri, fotoreporteri, operatorii TV si radio etc.); Sporuri pentru vechime in munca intre 5 si 25 la suta; Spor de fidelitate – 25 la suta; Spor de periclitate maxima – 200 la suta; Spor de 15 la suta pentru titlul de doctor in stiinte; Sporuri pentru ore suplimentare si pentru zile libere si sarbatori legale – 100 la suta; Clauza de mobilitate – 5 la suta; Indemnizatia de neconcurenta, care sa fie de cel putin 50 la suta din media veniturilor salariale din ultimele sase luni

Lasă un comentariu