CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 248. – (1) Conflictul de munca reprezinta orice dezacord intervenit intre partenerii sociali, in raporturile de munca.
(2) Conflictele de munca ce au ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negocierii contractelor colective de munca sunt conflicte referitoare la interesele cu caracter profesional, social sau economic ale salariatilor, denumite conflicte de interese.
(3) Conflictele de munca ce au ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor obligatii decurgand din legi ori din alte acte normative, precum si din contractele colective sau individuale de munca sunt conflicte referitoare la drepturile salariatilor, denumite conflicte de drepturi.
Art. 249. – Procedura de solutionare a conflictelor de munca se stabileste prin lege speciala.
CAPITOLUL II
Greva
Art. 250. – Salariatii au dreptul la greva pentru apararea intereselor profesionale, economice si sociale.
Art. 251. – (1) Greva reprezinta incetarea voluntara si colectiva a lucrului de catre salariati.
(2) Participarea salariatilor la greva este libera. Nici un salariat nu poate fi constrans sa participe sau sa nu participe la o greva.
(3) Limitarea sau interzicerea dreptului la greva poate interveni numai in cazurile si pentru categoriile de salariati prevazute expres de lege.
Art. 252. – Participarea la greva, precum si organizarea acesteia cu respectarea legii nu reprezinta o incalcare a obligatiilor salariatilor si nu pot avea drept consecinta sanctionarea disciplinara a salariatilor grevisti sau a organizatorilor grevei.
Art. 253. – Modul de exercitare a dreptului de greva, organizarea, declansarea si desfasurarea grevei, procedurile prealabile declansarii grevei, suspendarea si incetarea grevei, precum si orice alte aspecte legate de greva se reglementeaza prin lege speciala.
Buna ziua,am si eu o problema cu nerespectarea CCM de catre HR Managerul din compania la care lucrez.Pe scurt in luna aceasta am devenit tatic si conform CCM am dreptul la doua salarii medii pe companie citez din CCM „La nasterea unui copil salariatul va primi un ajutor social egal cu doua salarii medii lunare la nivelul societatii”,dar ei sustin ca nu cred ca este corect ca tati sa primeasca ceva desi alti colegi au primit cele doua salarii la mine se opun si am incercat sa le explic ca asa prevede CCM si trebuie respectat si ca pana il vor schimba acesta este valabil si trebuie pus in practica cum au facut si pana acum cu ceilalti colegi dar ei refuza in continuare.Eu am depus cererea pentru aceste doua salarii si am numar de inregistrare insa nimeni nu vrea sa o semneze.Credeti ca am sanse sa reusesc cu un avocat? Va multumesc.