Volumul creditelor intermediate de firmele de brokeraj bancar poate creste in urmatorii 4-5 ani la 10-15% din totalul creditelor, in conditiile in care, in prezent, piata imprumuturilor din Romania stagneaza, a spus directorul de produse al Credit Zone, Marina Sterpan.
„Aceasta crestere va fi generata din doua directii. Odata din cresterea propriu-zisa a pietei creditelor si, in acelasi timp, din cresterea procentului de credite ce vor fi intermediate de brokeri”, a spus Sterpan.
In prezent, aproximativ 5% din totalul imprumuturilor contractate de populatie sunt intermediate de brokerii bancari, a estimat Sterpan.
Ea a dat exemplul Poloniei, unde 30% din totalul creditelor ipotecare pentru populatie sunt acordate prin intermediul brokerilor bancari. In Olanda, circa 70% din credite sunt intermediate de brokeri, in vreme ce in Statele Unite ale Americii si in Canada, ponderea este si mai mare, de circa 80-90%, a mai spus ea, potrivit NewsIn.
Cu toate acestea, in prezent, piata creditelor stagneaza, sustine directorul de produse al Credit Zone, „atat din cauza contextului financiar international, cat si a schimbarilor produse in politica interna de creditare”.
Noul regulament de creditare a populatiei stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) are ca efect o intarziere a finalizarii tranzactiilor imobiliare, numarul acestora fiind afectat in mod direct de numarul creditelor acordate, mai spune Sterpan.
„Efectul a fost resimtit printr-o scadere a tranzactiilor in prima faza, dar mai ales prin reintoarcerea clientilor la elementele folosite pana in 2006 pentru obtinerea unui credit ipotecar: avansul si codebitorul”, a adaugat directorul de produse al Credit Zone.