Obligatiile agentului de circulatie

Cei mai multi dintre soferi nu cunosc cu exactitate care sunt obligatiile organelor constatatoare ale Politiei Rutiere  in cazul in care sunt implicati intr-un  accident auto si acestea sunt chemate la locul producerii evenimentului rutier.

     Conform Art. 180 din Oug 195/2002, agentii de circulatie au urmatoarele obligati:

  1. In cazul in care autovehiculul dumneavoastra a fost avariat in timp ce era stationat sau parcat, organele de politie au obligatia de a efectua constatarea accidentului.
  2. In cazul in care din accident au rezultat si victime fie numai cu raniri usoare sau vatamari usoare, la sosirea la locul accidentului, organele de politie sunt obligate:
  • Sa ia masuri pentru izolarea locului producerii accidentului de circulatie.
  • Sa opreasca circulatia pe sensul de producere a evenimentului si sa asigure fluidizarea circulatiei.
  • Sa cheme ambulanta, pompierii sau unitatea de descarcerare in cazul evenimentelor majore.
  • Sa ia declaratii martorilor aflati  locul accidentului.
  • Sa efectueze masuratori, sa cerceteze cauzele producerii accidentului.
  • La sfarsitul procedurilor, sa asigure reluarea circulatiei.
  • In cazul producerii unui accident soldat cu vatamarea corporala a unei persoane se va intocmi un dosar de cercetare penala.

Foarte important!

Politia are obligatia sa va dea o trimitere catre IML sa va scoateti certificatul medico/legal.

Cercetarile privind cauzele producerii accidentului si culpa participantilor sunt efectuate de lucratori ai Brigazii de Politie Rutiera, Serviciul Accidente si Cercetari Penale in jurisdictia careia s-a produs accidentul, (pentru Bucuresti, sector 3, Str. Logofat Udriste nr. 15, tel: 232.30.30 int. 196, 177 sau 175).

Victima unui accident poate depune plingere penala in termen de 60 de zile de la data la care a aflat cine este autorul accidentului. Dupa intocmirea dosarului accidentului, organele de politie instiinteaza victimele accidentelor de circulatie asupra identitatii autorului accidentului si vi se va intocmi procesul verbal de accident.

Lasă un comentariu