Articolul 215 din Codul Penal, aşa cum a fost el până acum, arăta că: „Emiterea unui cec asupra unei instituţii de credit sau unei persoane, ştiind că pentru valorificarea lui nu există provizia sau acoperirea necesară, precum şi fapta de a retrage, după emitere, provizia, în totul sau în parte, ori de a interzice trasului de a plăti înainte de expirarea termenului de prezentare, în scopul arătat în alin. 1, dacă s-a pricinuit o pagubă posesorului cecului, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alin. 2“. La aliniatul 2 la care face referire acest articol se prevede că pedeapsa cu închisoarea pentru acest gen de înşelăciune este între 3-15 ani. Cel puţin aşa stau lucrurile în teorie.
Înseamnă că, de la 1.02.2014, cel care va emite o filă cec fără acoperire va răspunde penal în toate situaţiile, indiferent de motivul pentru care, la scandenţă, în contul bancar, nu a existat disponibil pentru plata filei cec“ a spus avocat Coltuc pentru presa.
.Noul Cod Penal îi ajută şi mai mult pe cei care practică înşelăciuni cu file cec fără acoperire, adică pe acei reprezentanţi ai firmelor care nu au bani în bancă la data scadentă a instrumentelor de plată de natura cecurilor. Potrivit Codului Penal, până acum, cei care făceau înşelăciune cu cecuri fără acoperire erau pasibili de închisoare între 3 şi 15 ani.
Pedepsele pentru acest tip de înşelăciune se diminuează la şase luni şi o amendă de cel mult 100.000 de lei, fapt ce face ca înşelăciunea cu decontarea facturilor între companii să fie încurajată.
Art. 84 din Legea nr. 58/1934 care se va modifica, urmând a avea următorul conţinut:
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni până la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă, săvârşirea uneia dintre următoarele fapte:
1. emiterea unui cec fără a fi avut autorizarea trasului;
2. emiterea unui cec fără a avea la tras disponibil suficient sau dispunerea în tot ori în parte de disponibilul avut mai înainte de trecerea termenelor fixate pentru prezentare;
3. emiterea unui cec cu dată falsă sau căruia îi lipseşte unul dintre următoarele elemente esenţiale:
a) denumirea de cec;
b) suma de bani ce trebuie plătită;
c) numele trasului;
d) data emiterii cecului;
e) semnătura prevăzută la art. 11;
4. emiterea unui cec cu încălcarea prevederilor art. 6 alin. 3.
Se poate observa că legiuitorul a eliminat ipoteza nepedepsirii situaţiei în care emiterea unei file cec fără acoperire era rezultatul unui fapt scuzabil!
buna ziua
am fost escrocat cu file cec fara acoperire in valoare de 75000 lei
ce pot face ppentru a recupera marfa sau a incasa banii?
multumesc anticipat