Institutia „denuntului penal”va crea mostrii in dosarele penale si solutii inechitabile atrage atentia avocat penalist Coltuc

Luam o situatie ipoteza de lucru:ce se intampla daca liderul unui grup infractional face un denunt si pe langa reducerea limitelor de pedepse la jumatate ar deveni ulterior martor?

S-ar ajunge la situatii hilare in care coinculpati sau chiar inculpatii principali sa scape de pedeapsa iar ceilalti daca nu recunosc faptele sa fie condamnati

Dupa pararea mea dreptul la aparare este infrant in aceste situatii.

Nu trebuie sa fii specialist in drept sa vezi de exemplu in dosarul Microsoft denuntatorii(desi au participat activ la savarsirea infractiunilor) sunt liberi ,iar ceilalti fie sunt foartati sa recunoasca,fie se afla in arest.

Aveti mai jos o decizie date de CCR care da apa la moara denuntatorilor

Curtea Constituțională a României a decis joi că este neconstituțională excluderea de la beneficiul reducerii la jumătate a limitelor pedepsei în cazul persoanei care are calitate de martor și care nu a comis o infracțiune gravă.

Curtea ar fi constatat, potrivit unor surse judiciare, că trebuie să beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei persoanele care au calitate de martori, indiferent dacă au comis o infracțiune gravă sau nu, și care prin declarațiile lor furnizează informații și date cu caracter determinant în aflarea adevărului cu privire la infracțiuni grave sau care contribuie la prevenirea producerii ori la recuperarea unor prejudicii deosebite ce ar putea fi cauzate prin săvârșirea unor astfel de infracțiuni.

Plenul Curții a luat, joi, în dezbatere excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.19 din Legea nr.682/ 2002 privind protecția martorilor, potrivit cărora: ”Persoana care are calitatea de martor, în sensul art. 2 lit. a) pct.1 și care a comis o infracțiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecății denunță și facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit astfel de infracțiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”.

„Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că soluția legislativă reglementată de art.19 din Legea nr.682/ 2002, care exclude de la beneficiul reducerii la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege persoana care are calitate de martor, în sensul art.2 lit. a pct.1 din lege, și care nu a comis o infracțiune gravă, este neconstituțională”, se arată într-un comunicat al CCR transmis joi AGERPRES.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.

Argumentațiile reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Lasă un comentariu