8833/105/2014 Tribunalul Prahova – solutie pe 29.09.2015 – fond
7631/30/2014 Curtea de Apel Timisoara – solutie pe 07.09.2015 – definitiva si irevocabila….
2384/87/2013 Curtea de Apel Bucuresti – solutie pe 13.12.2015 – definitiva si irevocabila….
1308/111/2014* Curtea de Apel Oradea – solutie 13.01.2016 – definitiva si irevocabila
Taxa a fost impusă de către Rovana Plumb, în perioada când era ministru al Mediului, iar Curtea Europeana de Justiție din Luxemburg o consideră discriminatorie, fapt pentru care a decis că scutirea de la plata timbrului auto favorizează vânzările de autoturisme second hand si descurajează importurile de vehicule similare, ceea ce contravine legislației europene.
Mulți români vor putea să-și recupereze banii plătiți ilegal pentru mașinile aduse de afară. Instanța europeană s-a pronunțat, marți, în speța Manea, chestionată fiind de Curtea de Apel Brașov, prin care Mihai Manea a reclamat faptul că pentru o mașină pe care a dorit să o aducă din Spania, statul i-a cerut achitarea timbrului de mediu. El a reclamat că pentru mașinile second-hand înmatriculate între 1. 01. 2007 si 1.01.2013 taxa este zero.
Între anii 2007-2013, taxa auto a fost schimbata de mai multe ori, deoarece nu era conformă cu regulile Uniunii Europene. Avocatul general al Curții de Justiție din Luxemburg, Maciej Szpunar, a spus că introducerea timbrului de mediu este o modalitate incorectă a statului de a-si îndeplini obligațiile legale.
„În consecința, beneficiază de scutire comparatorul autovehiculului, care este exonerat de obligația de plata a taxei la înmatricularea autovehiculului pe numele său, in timp ce dreptul la rambursarea taxei anterioare, neconformă cu dreptul Uniunii, aparține persoanei care a plătit-o, adică actualului vânzător al autovehiculului sau unuia dintre proprietarii anteriori în cazul în care autovehiculul a fost deja vândut între data plătii taxei anterioare și data intrării în vigoare a noii taxe.
Prin urmare, chiar daca beneficiul trezoreriei care decurge din perceperea taxei neconforme cu dreptul Uniunii va fi astfel compensat, de acest fapt nu profită persoana îndrituita la beneficiul rambursării taxei, ci o persoana terță.
Persoana îndrituita va recupera din prețul vânzării cel mult valoarea reziduală a taxei încorporate în valoarea autovehiculului, care va fi însa rareori egala cu valoarea taxei efectiv plătite si, cu siguranță, această sumă nu va include dobânda datorată”, a declarat el.