Dosarul Complet Darea in Plata – Notificarea De Dare In Plata – Cum Se Face Notificarea De Dare In Plata A Locuintei – Cine O Face Si Ce Acte Am Nevoie – Avocat Coltuc

Darea in plata pentru  cei care sunt executati silit si li s-a vandut deja imobilul?

Procedura ce trebuie indeplinita de catre cei aflati in executare silita. Conform dispozitiilor legale, putem avea 2 posibile momente ale executarii silite. 1) Procedura executionala inceputa asupra imobilului insa el nu a fost vandut inca. 2) Procedura executionala in care s-a vandut deja imobilul si se continua urmarirea debitorului pe mai departe, prin metoda popririi executionale.

Astfel vom distinge urmatoarele :

a) daca imobilul este in continuare in executare silita, se va notifica creditorul, procedura executionala se stopeaza iar banca poate sa accepte darea in plata sau sa o conteste

b) daca imobilul a fost deja vandut, indiferent ca acesta nu mai exista in patrimoniul debitorului, acesta din urma, va formula notificarea de dare in plata conform art 5 din lege iar mai apoi daca banca refuza notificarea, in raport de art. 8 punctul 4 (5) Dreptul de a cere instanţei să constate stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit aparţine şi consumatorului care a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat indiferent de titularul creanţei, de stadiul în care se află ori de forma executării silite care se continuă contra debitorului, debitorul ce nu mai are in proprietate imobilul, se va adresa direct instantei de judecata.

Ce fac daca vreau sa dau locuinta in plata dar totusi pot plati ratele la banca, insa nu mai vreau?

Partea buna este ca legea nu mai face distinctie intre cel ce poate sa plateasca si cel ce nu poate sa plateasca, astfel incat toti cei care indeplinesc conditiile de mai jos, pot da in plata locuinta pe care o au:

Art. 4. din legea darii in plata -(1) Pentru stingerea creanţei izvorând dintr-un contract de credit şi a accesoriilor sale prin dare în plată trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, următoarele condiţii:

a) creditorul şi consumatorul fac parte din categoriile prevăzute la art. 1 alin. (1), astfel cum acestea sunt definite de legislaţia specială;

b) cuantumul sumei împrumutate, la momentul acordării, nu depăşea echivalentul în lei al 250.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb publicat de către Banca Naţională a României în ziua încheierii contractului de credit;

c) creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă;

d) consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea prezentei legi.

Cine face notificarea si ce trebuie sa contina notificarea pentru darea in plata?

Pentru a fi considerata ca fiind valabila, notificarea este necesar sa fie facuta fie prin intermediul unui avocat fie notar, executorul probabil ca va fi exclus din start avand in vedere ca debitorii deja nu vor sa mai auda de organele de executare.

De ce este important sa facem procedura de notificare prin avocat?

Banca are posibilitatea imediat dupa notificare, sa conteste aceasta decizie de dare in plata, in instanta, lucru ce cu certutidine se va intampla, avand in vedere pozitia bancilor, de a respinge aceasta lege ca nefiind in favoarea lor, astfel incat daca notificarea ar fi facuta prin intermediul celorlalte doua categorii, respectiv notari sau executori cercul s-ar inchide tot la avocat.Desigur, poate fi o parere subiectiva insa realitatea ne va confirma acest lucru sau din contra il va infirma.

Ce contine notificarea de dare in plata?

Notificarea prevăzută in lege trebuie să cuprindă şi stabilirea unui interval orar, în două zile diferite, în care reprezentantul legal sau convenţional al instituţiei de credit să se prezinte in vederea inchiderii contractului de vanzare cumparare , prin care se stinge orice datorie a debitorului, principal, dobânzi, penalităţi, izvorând din contractul de credit ipotecar, în conformitate cu dispoziţiile prezentei legi. Notificarea de dare in plata este parghia de demarare a procedurii.

De asemenea notificare trebuie sa contina o insiruire a indeplinirii tuturor conditiilor expuse mai sus, de catre cel ce vrea sa faca darea in plata.Notificarea de dare in plata.

Ce fac cei care sunt la zi cu creditul?

Nu trebuie sa uitam ca procesele colective deschise de imprumutati prin care s-a cerut blocarea cursului valutar la momentul semnarii contractului aduc intradevar beneficii de 50% din costul contractului astfel incat cei care au in continuare clauze abuzive in contractele in chf pot pastra varianta darii in plata, ca varianta de rezerva.

Cum pot incepe demersurile pentru darea in plata?

Va rugam sa ne scrieti pe avocat@coltuc.ro

10 comentarii la „Dosarul Complet Darea in Plata – Notificarea De Dare In Plata – Cum Se Face Notificarea De Dare In Plata A Locuintei – Cine O Face Si Ce Acte Am Nevoie – Avocat Coltuc”

  1. Dna Cristina…ma aflu in aceeasi situatie cu dvs….daca sunteti amabila sa ma sunati la nr.0770451366…as vrea sa va intreb cum ati rezolvat…mercy

  2. Buna ziua,
    suntem adjudecatarii unui imobil si inca nu am fost pusi in posesie pt ca a fost invocata darea in plata pt imobilul respectiv. Ce putem face pt a intra in posesia imobilului? Mentionez ca l.am platit integral.

  3. Darea in plata de ce nu se aplica si la autoturisme?Sint multi care au luat teapa si primesc acasa amenintari

  4. Dece legea nu se aplica si pentru bunuri mobiliare.Sint multi afectati cu bunuri confiscate abuziv si le vine acasa ca au de platit la banca.Trebuie sa se puna capat definitiv acestor practici iar bancheriii sa fie arestati

  5. Buna ziua, am un credit de nevoi personale cu ipoteca pe un teren, creditul la-m folosit a-mi construi casa. Se poate da in plata in acest caz?Multumesc.

  6. Buna ziua,
    Am mai multe intrebari daca ma puteti ajuta.
    1. Ce acte avem nevoie pentru notificare?
    2.Cat costa sa trimitem notificarea prin intermediul d-stra?
    3.Daca nu se prezinta banca la notar urmeaza pasul doi sa mergem in instanta .Pentru instanta ce acte avem nevoie?
    4.Cat costa sa ne reprezentati in instanta pentru darea in plata?

    Creditul este la Credit Europe Bank si suntem la zi. Rog urgent. Multumesc.

  7. buna pentru darea in plata cine semneaza toate actele?debitor si codebitorul?cand e nevoie de semnaturi?

  8. Buna ziua,
    Am mai multe intrebari daca ma puteti ajuta.
    1. Primul pas este notificarea.Ce acte avem nevoie pentru notificare?
    2.Cat costa sa trimitem notificarea prin intermediul d-stra?
    3.Daca nu se prezinta banca la notar urmeaza pasul doi sa mergem in instanta .Pentru instanta ce acte avem nevoie?
    4.Cat costa sa ne reprezentati in instanta pentru darea in plata?

    Creditul este la Credit Europe Bank si suntem relativ la zii cu ratele.Rugamintea mea este sa-mi raspundeti va rog la aceste intrebarii.Sotul meu este acasa mai mult in wk din cauza serviciului si din aceasta cauza este bine sa facem toate actele sa nu am o surpriza mai tarziu ca am nevoie de vr act ,semnatura si el nu este acasa.

  9. Buna ziua
    In aceasta sintagma ,,este garantat cu cel puţin o locuinţă” intra doar creditele garantate cu o locuinta sau si cu un imobil teren? Este vorba despre un credit ipotecar ,de nevoi personale, garantat cu un imobil teren .Se incadreaza in noua lege a darii in plata ?
    Multumesc

Lasă un comentariu