Atentie cad turturi sau cade gheata . Cine raspunde in 2019?

cad turturi sau cade gheata.Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov reaminteste cetatenilor ca au responsabilitatea legala de indepartare a turturilor formati la stresinile si jgheaburile imobilelor pe care le detin sau pe care le administreaza, in caz contrar exitand pericolul ca, prin desprindere, acestia sa raneasca oameni si sa distruga bunuri materiale.

„Atunci cand exista risc iminent de cadere a turturilor formati la imobile, proprietarul/administratorul are obligatia de a lua masuri pentru avertizare si marcare a perimetrului expus riscurilor”, reamintesc reprezentantii ISU Bucuresti-Ilfov.

Interventia pompierilor se poate realiza doar in situatii speciale, atunci cand sunt puse in pericol vieti si/sau se pot produce pagube materiale, iar inaltimea imobilelor sau conditiile de amplasare a acestora nu permit administratorilor imobilelor sa actioneze in siguranta pentru indepartarea turturilor.

„Potrivit Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr.120/2010, persoanele fizice si juridice au obligatia ca, pe timp de iarna, sa indeparteze turturii de gheata formati la nivelul acoperisului imobilului, sa curete in maxim 24 h dupa incetarea ninsorii zapada depusa si gheata formata pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliaza sau unde isi desfasoara activitatea, a sediilor de firma, a curtilor sau terenurilor detinute, astfel incat traficul pietonal sa se desfasoare in conditii normale”, arata ISU.

La imobilele in care la parter functioneaza societati comerciale sau prestatori de servicii, obligatiile mentionate revin acestor unitati pe timpul functionarii lor.

Politia Locala sanctioneaza nerespectarea prevederilor astfel:

  • pentru persoanele fizice cu amenda de la 200 de lei la 500 de lei;
  • pentru persoanele juridice amenzile se incadreaza intre 500 de lei si 2.000 de lei

In general, pagubele produse in cazul masinilor avariate de turturii sau zapada cazuta pot fi acoperite prin politele CASCO.

Prin politele de asigurare facultative CASCO sunt acoperite, pe langa avariile in urma accidentelor rutiere, pagubele produse ca urmare a caderii accidentale de corpuri pe masina, dar si cele provocate de greutatea stratului de zapada. Fiind vorba de avarii accidentale, majoritatea companiilor de asigurari din Romania acopera aceste riscuri prin politele standard

2 comentarii la „Atentie cad turturi sau cade gheata . Cine raspunde in 2019?”

  1. Buna,am un spatiu in chirie la parterul unui bloc,deasupra mea la etajul 4,se formeaza turturi
    f mari adeoarece acoperisul este placat cu azbest fara uluc de scurgere.
    Am sesizat telefonic asociatia de locatari iar ei imi raspund ca nu au ce face deoarece in acea locuinta nu locuieste nimeni si proprietarul este in Italia.
    Aceasta situatie se repeta de 10 ani de cand am venit in aceasta locatie,imi puteti spune ,in caz de accident cine raspunde si cum as putea rezolva aceasta problema fara sa-mi inchid magazinul?(mentionez ca spatiul este in Suceava)
    Multumesc!

Lasă un comentariu