Cum îl pot obliga pe fostul soţ să mă lase să plec cu copilul din ţară

Cum îl pot obliga pe fostul soţ să mă lase să plec cu copilul din ţară Va explica avocat bun Divort Coltuc vezi https://www.coltuc.ro

Cum îl pot obliga pe fostul soţ să mă lase să plec cu copilul din ţară
Cum îl pot obliga pe fostul soţ să mă lase să plec cu copilul din ţară

 

ORDONANŢA PREŞEDINŢIALĂ PENTRU SUPLINIREA ACORDULUI

Potrivit legii, deplasarea copiilor în ţară şi în străinatate se realizează cu înştiinţarea şi acordul ambilor părinti, iar orice neînţelegeri între aceştia cu privire la exprimarea acordului se soluţionează de către instanţa judecătorească (art. 18 alin. 2 din Legea nr. 272/2004):

Conform dispozitiilor art. 30 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 248/2005, ”minorilor li se permite iesirea din tara numai daca sunt insotiti de o persoana majora si, in situatia in care calatoreste impreuna cu unul din parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte din care sa rezulte acordul sau cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia. ”

Avand in vedere ca Noul Cod Civil stabileste exercitarea autoritatii parintesti in comun,  ambii parinți vor avea un cuvant de spus cu privire la cresterea si educarea copilului, cum ar fi statutul juridic al acestuia, asistenta medicala, educatia, instruirea religioasa sau activitatile extracurriculare.

CEA MAI DES ÎNTÂLNITĂ SITUAŢIE ESTE ACEEA ÎN CARE UNUL DINTRE PĂRINŢI NU ÎŞI DĂ ACORDUL PENTRU CA MINORUL SĂ PĂRĂSEASCĂ ŢARA, ÎMPREUNĂ CU CELĂLALT PĂRINTE.

Avand in vedere necesitatea obtinerii acordului, legiutorul a introdus o modalitate juridica prin care hotararea unei instante poate sa ÎNLOCUIASCĂ consimtamantul parintelui .

 Actiunea in instanta se numeste suplinire acord parental si se obtine pe cale ordonantei presedintiale.

Potrivit art. 996 alin. (1), instanta de judecata, stabilind ca in favoarea reclamantului exista aparenta de drept, va putea sa ordone masuri provizorii sau grabnice, pentru pastrarea unui drept ce s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.

Ordonanta este provizorie si executorie. La cererea reclamantului, instanta va putea hotari ca executarea sa se faca fara somatie sau fara trecerea unui termen – art. 996 alin. (3) NCPC.

Pentru admisibilitatea ordonantei presedintiale trebuiesc indeplinite cumultiv trei cerinte, respectiv sa existe urgenta, masura solicitata sa fie vremelnica si sa nu se prejudece fondul.

Aşadar, instanta investita cu solutionarea unei asemenea cereri se margineste sa stabileasca, in raport cu probele prezentate de parti, in favoarea careia dintre ele exista aparenta de drept.

Suplinirea consimtamantului se poate solicita numai pentru o perioada determinata de timp. De exemplu, se poate solicita suplinirea consimtamantului parintelui pentru o vacanta, pentru activitati sportive, culturale, studii etc.

EXISTA TREI SITUATII IN CARE INSTANTA POATE APRECIA SITUATIA URGENTEI SI ANUME:

  1. pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere;
  2. prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara.
  3. pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.

Instanta poate aprecia asupra urgentei cauzei raportat la situatia de fapt expusa, la necesitatile minorului, la imprejurarile concrete ale cauzei si la interesul superior al acestuia.

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!