Cei mai multi dintre soferi nu cunosc cu exactitate care sunt obligatiile organelor constatatoare ale Politiei Rutiere in cazul in care sunt implicati intr-un accident auto si acestea sunt chemate la locul producerii evenimentului rutier.
Conform Art. 180 din Oug 195/2002, agentii de circulatie au urmatoarele obligati:
- In cazul in care autovehiculul dumneavoastra a fost avariat in timp ce era stationat sau parcat, organele de politie au obligatia de a efectua constatarea accidentului.
- In cazul in care din accident au rezultat si victime fie numai cu raniri usoare sau vatamari usoare, la sosirea la locul accidentului, organele de politie sunt obligate:
- Sa ia masuri pentru izolarea locului producerii accidentului de circulatie.
- Sa opreasca circulatia pe sensul de producere a evenimentului si sa asigure fluidizarea circulatiei.
- Sa cheme ambulanta, pompierii sau unitatea de descarcerare in cazul evenimentelor majore.
- Sa ia declaratii martorilor aflati locul accidentului.
- Sa efectueze masuratori, sa cerceteze cauzele producerii accidentului.
- La sfarsitul procedurilor, sa asigure reluarea circulatiei.
- In cazul producerii unui accident soldat cu vatamarea corporala a unei persoane se va intocmi un dosar de cercetare penala.
Foarte important!
Politia are obligatia sa va dea o trimitere catre IML sa va scoateti certificatul medico/legal.
Cercetarile privind cauzele producerii accidentului si culpa participantilor sunt efectuate de lucratori ai Brigazii de Politie Rutiera, Serviciul Accidente si Cercetari Penale in jurisdictia careia s-a produs accidentul, (pentru Bucuresti, sector 3, Str. Logofat Udriste nr. 15, tel: 232.30.30 int. 196, 177 sau 175).
Victima unui accident poate depune plingere penala in termen de 60 de zile de la data la care a aflat cine este autorul accidentului. Dupa intocmirea dosarului accidentului, organele de politie instiinteaza victimele accidentelor de circulatie asupra identitatii autorului accidentului si vi se va intocmi procesul verbal de accident.