Semnarea notei de lichidare

Avem o salariata care si-a depus demisia, dupa intocmirea documentelor necesare incheierii contractului individual de munca am trimis ulterior prin plic (intrucat refuza sa vina sa semneze nota de lichidare si restul documentelor) dar refuza si primirea plicului.

In ce fel ne poate afecta pe noi ca societate sau cum sa procedam?

Raspuns:
Art. 81 din Codul muncii , republicat, reglementeaza demisia, stabilind si trei temeiuri de drept diferite pentru incetarea CIM prin demisie, respectiv art. 81 alin. (1) – demisia cu efectuarea preavizului, art. 81 alin. (7) – demisia cu renuntarea din partea angajatorului (total sau partial) la termenul de preaviz si art. 81 alin. (8) – demisia fara preaviz cand angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin CIM.

Angajatorul, luand la cunostinta de demisia salariatului va emite decizia de incetare a CIM.

Desi legislatia actuala nu instituie o obligatie pentru toti angajatorii de a intocmi fise de lichidare, in practica note/fise de lichidare se emit de catre o mare parte din angajatori, inclusiv institutii de stat, ca documente eliberate la incetarea CIM a salariatului. Mai mult, unii angajatori au solicitat o astfel de fisa de lichidare la angajare.

In nota/fisa de lichidare se consemneaza in principal daca salariatul are sau nu datorii fata de societate la momentul incetarii contractului individual de munca. Insa, chiar in existenta unui debit trecut in nota de lichidare, recuperarea sumei se face tot pe cale judecatoreasca. In lipsa unei prevederi legale nu putem retine obligatia privind intocmirea unui asemenea document.

Pentru alte detalii va rugam sa ne scrieti pe avocat@coltuc.ro

https://www.coltuc.ro

Puneti intrebari juridice aici https://coltuc.ro/intrebari/ si obtineti raspunsuri gratuite aici https://coltuc.ro/intrebari/

 

Totusi, potrivit art. 34 alin. (5) din Codul muncii , la solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate. Iar nerespectarea de catre angajator a acestei obligatii constituie contraventie si se santioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei. Totodata, art. 40 alin. (2) lit. h) prevede ca angajatorului ii revine obligatia sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului.
Astfel, in lipsa altor prevederi retinem ca aceste documente se intocmesc de catre angajator nefiind necesar acordul salariatului.
Avand in vedere ca sanctiunea mai sus mentionata se poate aplica numai in situatia in care angajatorul nu da curs solicitarii salariatului de a elibera un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, in speta nefiind vorba despre o astfel situatie si in lipsa altor prevederi apreciem ca angajatorul nu poate fi sanctionat pentru necomunicarea acestor documente.

Pentru alte detalii va rugam sa ne scrieti pe avocat@coltuc.ro

https://www.coltuc.ro

Puneti intrebari juridice aici https://coltuc.ro/intrebari/ si obtineti raspunsuri gratuite aici https://coltuc.ro/intrebari/

 

4 comentarii la „Semnarea notei de lichidare”

  1. Buna seara! La firma la care lucrez,am 7 luni.Concediu nu am luat.Vreau sa olec de aici..Lucrez la patron.Cum imi pot obtine toate drepturile? Salariul mi l da sigur.Zile de concediu nu mi a dat.Ar trebui sa imi dea banii pe concediu,nu? Ce pot face?

  2. Buna ziua.
    Sunt functionar public la o institutie publica din Romania. Doresc sa plec, legal, prin transfer la cererea angajatului, la o alta institutie publica ce mi-a aprobat transferul. Problema este ca la plecarea, institutia publica de la care plac, respectiv directorul executiv de resort nu vrea sa-mi semneze fisa de lichidare la sectiunea „Predare documente” pe motivul ca las in urma colegi care au venit de putin timp in istitutie si nu cunosc procedurile de lucru. Documentele lucrate de catre mine exista iar colegii si directorul executiv au stiinta despre existenta lor. In ce mod pot pleca din aceasta institutie si care ar fi problemele care pot aparea la plecarea mea, fara a avea fisa de lichidare semnata de catre angajatorul curent. Mentionez ca nu inregistrez debite sau alte datorii catre unitate. Multumsc anticipat.

  3. Buna ziua,mi- am depus demisia fara preaviz,din motivul ca angajatorul nu mi-a platit,dreptul salarial de 5 luni,cand m-am dus sa-mi i-au decizia de incetare a contractului angajatorul a spus ca nu are bani sa mi achite lichidarea ,ce pot face in aceste caz, va rog frumos sa- dati un raspuns ,va multumesc .

  4. Buna ziua
    Va rog respectos daca puteti sa-mi raspundeti
    Mi-am depus demisia fara preaviz invocind motive personale (salariul 680 lei )administratorul nu a fost de acord fapt consemnat in cerere de demisie ,pot primi nota de lichidare ,salariul restant si ce sanctiuni voi putea primi ,ce se poate intimpla ?

Lasă un comentariu