Abuz firma de recuperari creante – Recuperare creante

Abuz firma de recuperari creante – Recuperare creante

Abuz firma de recuperari creante - Recuperare creanteSingura posibilitate reglementata de lege la ora actuala este ca acestia sa faca plangere la Oficiul pentru Protectia Consumatorului, care, in urma unei verificari, aplica sau nu sanctiuni cu privire la modalitatea de desfasurarea a activitatii. „Insa sanctiunile aplicate de OPC sunt notificate printr-o adresa catre persoana care a facut plangerea, dar aplicarea acestor masuri nu se poate verifica”.

In cazul executarii silite, debitorul poate apela la instantele judecatoresti prin recurs la decizie.

Daca timp de 3 ani de la declararea creditului scadent, creditorul sau firma de recuperare nu a luat nicio masura pentru recuperarea creantei, datoria este prescrisa, ceea ce inseamna ca nu se mai poate apela la executare silita.

Lucru mai putin cunoscut, in Romania functioneaza Asociatia de management al creantelor comerciale, care reuneste cateva dintre companiile de profil de pe piata locala si care invita debitorii sa semnaleze situatiile in care membrii au actionat in afara codului de conduita al asociatiei.

Codul de conduita stabileste care sunt actiunile permise in activitatea membrilor, precizand de exemplu ca „apelurile telefonice trebuie efectuate in orice moment si in orice loc, atat timp cat nu ii vor aduce neplaceri debitorului, respectiv in zilele de lucru, intre 7 AM si 9 PM”, fara a mentiona insa niciun fel de sanctiuni in eventualitatea incalcarii acestor norme.

Practicile incorecte nu sunt specifice anumitor companii de recuperare creante care isi desfasoara activitatea in tara noastra.


Lasă un comentariu