Stăpânii de animale .O femeie din Constanţa a ajuns la spital după ce a fost muşcată de un câine. De data aceasta este vorba despre un câine cu stăpân, care a fost lăsat liber pe străzi, devenind agresiv şi sărind la oameni. Vârstnica nu a depus încă plângere la Poliţie, însă oamenii legii au demarat cercetările şi l-au identificat pe proprietarul patrupedului. Ce riscă acesta şi ce prevede legea puteţi citi în rândurile ce urmează.
Problema câinilor fără stăpân a stârnit discuţii aprinse în toată ţara, mai ales de când un copil şi-a pierdut viaţa în colţii lor, faptă petrecută în parcul Tei din Bucureşti. Însă, la scurt timp s-a ridicat şi problema câinilor cu stăpân, care sunt periculoşi şi agresivi, legea hotărând că aceştia trebuie declaraţi la Poliţie şi plimbaţi numai în lesă şi cu botniţă, în caz contrar stăpânul alegându-se cu amendă. Desprins din acest context este şi cazul unei femei de 79 de ani, care a fost muşcată de un Ciobănesc Caucazian lăsat liber pe străzi. Totul s-a petrecut la data de 30.03.2014, ora 17.54, când poliţiştii Secţiei 5 au fost sesizaţi prin 112 despre faptul că o femeie în vârstă de 79 ani a fost muşcată de un câine în timp ce se afla pe strada Tăutu Ion. Patrula de siguranţă publică deplasată la faţa locului a constatat că cele sesizate se confirmă, victima fiind muşcată de către un câine lăsat nesupravegheat rasa Ciobănesc Caucazian proprietatea unui tânăr în vârstă de 29 de ani, din Constanţa. La faţa locului s-a prezentat şi un echipaj de la ambulanţă care a transportat victima la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate. „În urma verificărilor efectuate a fost identificat proprietarul câinelui, poliţiştii Secţiei 5 efectuând cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. şi ped. de Art.12 din OUG 55-2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi. Menţionăm că până în acest moment victima şi-a rezervat dreptul de a depune plângere”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa. Reamintim că, potrivit Ordonanţei Guvernamentale, publicată în Monitorul Oficial, în data de 27 februarie anul curent, posesorii de câini agresivi sunt obligaţi să îi declare la Poliţie, în caz contrar riscă amenzi cuprinse între 100 şi 3.000 de lei sau chiar închisoare. Potrivit poliţiştilor constănţeni, ordonanţa este una mai veche, ce a fost republicată recent. De asemenea, în vederea stabilirii unui cadru comun şi unitar de acţiune, s-a încheiat un protocol de colaborare între Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Asociaţia Chinologică Română, care are ca scop, pe lângă crearea unei baze de lucru privind modalităţile concrete de realizare a atribuţiilor fiecărei părţi, şi pe acela de asigurare a sănătăţii şi integrităţii corporale a cetăţenilor şi intrarea în legalitate a deţinătorilor sau proprietarilor de câini periculoşi sau agresivi.
Care sunt câinii agresivi şi cei periculoşi şi ce trebuie să ştie proprietarii
Câinii periculoşi aparţin următoarelor rase, grupate în două categorii: prima categorie este reprezentată de câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbuil, Bandog şi metişii lor, pe când categoria a doua cuprinde câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor. În schimb, câine agresiv poate fi numit oricare câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private. În schimb, nu poate fi numit agresiv orice câine care atacă sau muşcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine şi orice câine folosit de unităţile de poliţie, jandarmerie, de alte unităţi militare, de unităţile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecţie şi pază, chiar dacă, aflându-se în misiune, a atacat sau a muşcat o persoană. Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, precum să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu, să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei. Ei au şi obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul Câine periculos sau, după caz, Câine agresiv, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm. Ei au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cum că au animalul sterilizat şi vaccinat antirabic. Se interzice organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop şi participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparţin câinii. Este interzis şi importul sau comercializarea câinilor de luptă şi reproducţia lor care nu au acte de origine recunoscute de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională.
Stăpânii de animale (în general, cei de câini) riscă anumite sancțiuni dacă animalele lor mușcă pe cineva
avocat animale
avocat coltuc
https://www.coltuc.ro