Cum sa eviti/recuperezi noua taxa de poluare va invata Casa de avocatura Coltuc

Cu toate că autorităţile ne spun că la redactarea noii legi a taxei de poluare au luat în considerare atenţionările venite de la europeni, ba mai mult, că ar fi avut ajutor din partea unor experţi ai Curţii Europene de Justiţie, Casa de avocatura Coltuc spune că tot se încalcă drepturile proprietarilor de maşini.

 

1.Această nouă taxă este la fel de ilegală ca şi cea de până acum, lucru demonstrat şi de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dar şi de Curtea Europeană de Justiţie în nenumărate rânduri. Autorităţile nu au făcut decât să schimbe anumite prevederi. Mai mult, este retroactivă, şi se va aplica maşinilor aduse în ţară înainte de 1 ianuarie 2007, când se plăteau taxe vamale. De asemenea, noul act normativ răpeşte dreptul de a dispune de maşină.

2.Astfel, românii care au plătit taxă auto până acum au o singură şansă: să-şi ceară banii înapoi în instanţă. Şi cum Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că taxa auto nu mai trebuie încasată, aceştia vor avea şanse reale de câştig.

Mai mult, şi cei care au primit până acum un verdict negativ într-un proces pot cere revizuirea sentinţei, în baza deciziei Curţii Supreme.

3.Astfel, românii care au plătit taxă auto până acum au o singură şansă: să-şi ceară banii înapoi în instanţă. Şi cum Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că taxa auto nu mai trebuie încasată, aceştia vor avea şanse reale de câştig.

Mai mult, şi cei care au primit până acum un verdict negativ într-un proces pot cere revizuirea sentinţei, în baza deciziei Curţii Supreme.

4.Decizia de ultima secunda de impunere a taxei si pentru masinile care au fost inmatriculate inainte 2007 este, din punctul meu de vedere, si mai grava, pentru ca incalca principiul neretroactivitatii legii. In momentul in care ai cumparat o masina, stiai ca masina respectiva poarta TVA, taxa locala si asta e tot

5.Mai este inca o problema foarte delicata, ce intereseaza, in principal, societatile de leasing. Acestea au avut, in anii de criza, o problema extrem de delicata de gestionat si o sa aiba in continuare: foarte multi utilizatori, pentru ca nu au mai putut sa-si plateasca masinile, fie au predat masinile respective voluntar, fie societatile de leasing au luat in posesie, in mod silit, masinile, tot pentru neplata ratelor. Motiv pentru care, la ora actuala, societatile de leasing au parcuri uriase de masini, sunt zeci de mii de masini preluate.

6.Daca vrei sa le vinzi, acum va deveni mult mai scump. Dupa ce ca deja ai suportat riscul rezultat din neplata ratelor, dupa ce ai tinut masinile respective doua, trei, cinci luni in parcari, care costa, te trezesti ca, dupa ce ai gasit, in sfarsit, posibilitatea de a vinde, zbang, apare o taxa, despre care nu stiai in urma cu 2 – 3 luni, cand ai luat in posesie masina respectiva.

7.Cu siguranta vor fi oameni care vor cere diferenta asta si vor accepta. Vor zice: decat sa dau in judecata statul si sa obtin toata taxa, plus penalitati, dar dupa ani de zile de tribunale, mai bine cer asta si, in cateva zile, imi da suma. O sa fie persoane care vor spune ca e mai simplu sa ia suma asta, decat sa dea statul in judecata si sa ia toata suma dupa trei – patru ani de zile, daca o iau, sa plateasca si avocatii si asa mai departe.

8.O sa avem probleme. In continuare, taxa va fi considerata ilegala. Daca tu imi stabilesti o taxa care este cu doar 25 la suta mai mica decat cea stabilita pana acum, inseamna ca imi faci bunul respectiv nevandabil. Nu imi nationalizezi bunul respectiv, dar ma obligi ori sa-l utilizez in continuare, ceea ce inseamna ca voi polua in continuare. Ma intreb cum se respecta, in felul acesta, principiul poluatorul plateste.

 

 

 

 

8 comentarii la „Cum sa eviti/recuperezi noua taxa de poluare va invata Casa de avocatura Coltuc”

  1. Buna ziua,
    Am adus o masina din Germania inainte de 2007(taxa vamala) daca dau stautul in judecata imi recuperez banii?

  2. Buna ziua.
    Mi-am adus recent o masina si vreau sa deschid proces pentru a o inmatricula fara plata taxei. Mai este acest lucru posibil in 2013, avand in vedere intrarea noii legi?

  3. buna ziua . am castigat procesul pt taxa de poluare si anaf a facut recurs . cat ma costa onorariul pt recurs.Your Comments

  4. aceeasi nelamurire o am si eu….daca se introduce o actiune privind inmatr fara plata taxei (pe OUG 50/2008), corect si legal ar fi ca acest proces sa fie solutionat pe vechea lege…surpriza insa…cu o sentinta civila def si irevocabila, solutionata pe data de 16.01.2012, nu se pune in executare, cei de la politie invocand ca intre timp a intrat in vigoare legea 9/2012….
    mai mult decat atat, instanta de fond a tribunalului, din cate am inteles, va respinge toate actiunile introduse privind inmatr fara plata taxei pe poluare, incepand cu data de 18.01.2012…este ciudat, deoarece curtea de apel galati respinge in continuare recursurile prefecturii….
    imi puteti spune ce sa invoc, in caz ca actiunea va fi respinsa la fond? voi fi obligat sa fac recurs, ideile le am intipariite in minte, in mare stiu cam ce ar trebui sa combat, dar daca as mai primi ceva sfaturi utile, mi-ar fi de folos…multumesc anticipat in caz ca imi veti raspunde…!!

  5. Your Comments Buna ziua.Daca am introdus anul trecut o cerere in instanta pentru inmatricularea unei masini, pt scutirea platii taxei de poluare, in baza carei legi va fi solutionata? Cea de anul trecut, la momentul cand am introdus cererea, sau in baza noii legi?Va multumesc

Lasă un comentariu