Ordonanta asiguratorie europeana de indisponibilizare a conturilor bancare – RECUPERARE CREANTE

Ordonanta asiguratorie europeana de indisponibilizare a conturilor bancare – RECUPERARE CREANTE

 

Noua ordonanta europeana va permite creditorilor sa blocheze fondurile in conturi bancare in aceleasi conditii in toate statele membre ale UE. Un element important este acela ca nu se vor efectua modificari ale sistemelor nationale de indisponibilizare a fondurilor. Comisia adauga doar o procedura europeana pe care creditorii pot opta sa o utilizeze pentru recuperarea creantelor transfrontaliere din alte tari membre ale UE.

Propunerea faciliteaza cererile transfrontaliere de recuperare si ofera creditorilor o mai mare siguranta cu privire la recuperarea datoriilor, sporind astfel increderea in tranzactiile comerciale efectuate in cadrul pietei unice a UE.

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) reprezinta 99% din intreprinderile existente in UE. Aproximativ 1 milion dintre acestea au probleme legate de creantele transfrontaliere si in fiecare an se renunta inutil la creante in valoare de pana la 600 de milioane de euro din cauza ca intreprinderile considera ca este prea costisitor sau prea dificil sa fie implicate in litigii judecate in alte tari din UE. Si cetatenii sunt prejudiciati atunci cand produsele cumparate online nu sunt livrate niciodata sau cand un parinte aflat in strainatate nu plateste pensia alimentara.

Ordonanta asiguratorie europeana de indisponibilizare a conturilor bancare se va afla la dispozitia creditorului ca o alternativa la instrumentele existente in temeiul legislatiei nationale. Aceasta va avea un caracter protector, ceea ce inseamna ca se va limita la blocarea contului debitorului, dar nu va permite efectuarea platilor catre creditor. Instrumentul va fi aplicabil doar in cazurile transfrontaliere. Ordonanta asiguratorie europeana de indisponibilizare a conturilor bancare va fi emisa in cadrul unei proceduri ex parte, ceea ce inseamna ca va fi emisa fara ca debitorul sa aiba cunostinta de aceasta, permitand astfel obtinerea unui „efect de surpriza”.

Instrumentul prevede norme comune referitoare la competenta, conditiile si procedura de emitere a unei ordonante, un ordin de divulgare privind conturile bancare, modalitatile de executare a ordonantei asiguratorii de catre instantele si autoritatile nationale, precum si caile de atac pentru debitor si alte elemente de aparare a persoanei chemate in judecata.

Lasă un comentariu