„Românii nu vor renunţa uşor la casele pe care le au” este de parere avocat COLTUC. Primii paşi pe care oamenii îi vor face vor fi de menţinere a locuinţei şi de negociere cu băncile prin avocat.
În jurul acestui proiect legislativ a izbucnit un adevărat război, fiecare dintre părţile implicate (bănci, consumatori, iniţiatori, BNR) atacând cealaltă parte şi evidenţiind potenţialele avantaje sau dezavantaje pe care legea le-ar avea dacă ar fi promulgată în forma actuală.
Printre cele mai fierbinţi aspecte ale iniţiativei se numără plafonul de 150.000 de euro pentru creditele contractate, introdus de Senat, şi măsura în care legea se va aplica şi împrumuturilor luate prin Programul Prima Casă.
Totodată, în timp ce Guvernul şi instituţiile internaţionale au puncte de vedere în linie cu cele ale băncilor, care nu doresc această lege, majoritatea parlamentarilor au respins pe rând propunerile venite din partea sistemului bancar, cu unele excepţii.
Consumatorii sunt şi ei împărţiţi în două – cei care doresc această lege pentru că au ajuns în situaţia să nu-şi mai poată plăti creditele (cei mai vocali fiind împrumutaţii în franci elveţieni) şi cei despre care vorbesc băncile (aşa numita „majoritate tăcută”) şi cei care nu sunt atât de vocali, în care s-ar încadra, conform bancherilor, deponenţii şi bun-platnicii.
Între timp, reprezentanţii Băncii Naţionale a României au făcut numeroase declaraţii pe subiect, care mai de care mai aprinse, subliniind efectele negative pe care adoptarea Legii dării în plată le-ar avea mai ales asupra economiei ţării noastre.
Camera Deputaţilor este for decizional, iar după ce proiectul legislativ va primi avizul Comisiei Juridice, va merge în plenul Camerei, pentru votul final.
PARARE avocat COLTUC
Legea Darii in plata va intra in vigoare ,dar imediat bancile vor ataca la CCR.
Vom trai si vom vedea daca am dreptate