Avocat asociatii de proprietari 2019 : Ipotecă pe apartamentele cu datorii

Avocat asociatii de proprietari 2019 : Ipotecă pe apartamentele cu datorii

LIBERTATEA TE AJUTĂ: Ipotecă pe apartamentele cu datorii. Cine și în ce condiții are dreptul să recurgă la această măsură

 

 

Maria Teodorescu, din București, ne întreabă dacă, pe apartamentul cuiva care are restanțe mari la întreținere, asociația de proprietari are dreptul legal să pună ipotecă.

 

 

RĂSPUNS: Da. Potrivit Art 80, din Legea nr 196/2018 privind asociațiile de proprietari, „asociația are ipotecă legală asupra apartamentelor și altor spații- proprietăți individuale ale proprietarilor din condominiu, precum și un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari’. Ipoteca imobiliară legală se înscrie în cartea funciară la cererea președintelui asociației, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuție, din care rezultă suma datorată cu titlu de restanță, dar numai după 60 de zile de la termenul scadent de plată, respectiv, după 90 zile de la data afișării listei. Ipoteca imobiliară legală se radiază la cererea președintelui asociației de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanței ori a altui înscris, prin care asociația confirmă plata sumei datorate. Președintele asociației are obligația radierii ipotecii, în termen de cel mult 10 zile de la data la care suma datorată cu titlul de restanță a fost plătită.

https://www.coltuc.ro

Lasă un comentariu