Vrei zilieri la firma sau casa? Tot ce trebuie sa stii

Vrei zilieri la firma sau casa

Noile prevederi se vor aplica începând cu data de 17 iunie 2014.

Cine poate fi zilier?

În înțelesul prezentei legi, zilierul poate fi orice persoana fizică, cetăţean român sau străin, care are o vârstă de cel puțin 16 ani, care are capacitate de muncă şi care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, contra unei remuneraţii.

Ca excepție, minorii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani pot desfăşura activitate ca zilieri numai cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali.

Cine poate apela la serviciile unui zilier?

Un zilier poate desfăşura activităţi necalificate cu caracter ocazional pentru orice persoană juridică, persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială.

Plata zilierului se va face prin orice mijloc de plată admis de lege, la sfârşitul fiecărei zile ori cel mai târziu la sfârşitul săptămânii sau al perioadei de desfăşurare a activităţii, dacă există un acord exprimat în scris în acest sens de către zilier şi beneficiar.

Ce trebuie să avem în vedere în cazul în care dorim să apelăm la serviciile unui zilier?

În primul rând, dacă apelați la serviciile unor zilieri minori, cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani, este lesne de înțeles că ar trebui să aveți în vedere supunerea acestora doar la activităţi potrivite cu dezvoltarea lor fizică şi cu aptitudinile de care dau dovadă, dacă astfel nu le sunt încălcate dreptul la dezvoltare fizică, mentală, spirituală, morală şi socială, dreptul la educaţie, şi nu le este periclitată starea de sănătate.

Munca necalificată cu caracter ocazional se poate presta în următoarele domenii:

a) agricultură, vânătoare şi servicii anexe, cu excepţia crescătorilor de animale în sistem semiliber, traditional şi transhumanţă – diviziunea 01;
b) silvicultură, cu excepţia exploatări forestiere – diviziunea 02;
c) pescuit şi acvacultură – diviziunea 03;
d) colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase – clasa 3821 şi 3811;
e) recuperarea materialelor – grupa 383;
f) comerţ cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii – grupa 462;
g) activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor – grupa 823;
h) publicitate – grupa 731;
i) activităţi de interpretare artistică – spectacole – clasa 9001, activităţi suport pentru interpretarea artistică – spectacole – clasa 9002 şi activităţi de gestionare a sălilor de spectacole – clasa 9004;

j) activităţi de cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste – clasa 7220 (săpături arheologice);
k) activităţi desfăşurate în sere, spaţii verzi, parcuri şi grădini zoologice – cod 0141.

Vrei zilieri la firma sau casa

Lasă un comentariu