Cum poate fi contestată executarea silită
În contextul realității juridice din România, pe fondul unei situații economice general precare, oamenii se confruntă, în mare parte, cu executări din partea băncilor, fapt pentru care contestația la executare este mijlocul specific legislativ, prin care un împrumutat se poate apăra în fața băncii. Distingem între titlurile executorii, ca fiind, pe de-o parte, hotărâri judecătorești, unde contestarea implică o procedură greoaie, și nu se poate modifica, printr-o contestatie, ceea ce s-a decis în mod definitiv. Însă, poate fi lamurită întinderea aplicării acelei hotarari judecătoresti, dacă creditorul este de rea credință și, profitând de un dispozitiv al hotărârii ce este neclar, execută silit, peste dreptul său. O altă varietate de tiltu executor este reprezentată de hotârari administrative, altele decât hotărârile judecătorești, unde, dacă sunt puse în executare (spre exemplu, un contract bancar), pot fi contestate invocându-se orice fel de apărări, echivalând, astfel, contestația la executare cu o veritabilă judecată în contradictoriu, cu privire la acel titlu, putându-se invoca orice fel de apărare. De reținut, în esență, că mijlocul specific este contestația la executare, ce trebuie formulată în termen de 15 zile de la primirea actelor de la executor, atunci când suntem nemultumți de actele încheiate de către acesta, sau până la 3 ani de zile, atunci când suntem în fața unui titlu executoriu ce urmează să îl atacăm, invocând apărări ce vizează încheierea unui contract, aspecte penale sau orice altă circumstanță ce ar putea să anuleze acel titlu.
Cum poate fi suspendată sau oprită executarea
Leguitorul, pentru conservarea drepturilor debitorului, a instituit o procedură specială, ce se numește suspendarea executării silite și, de dată mai recentă, restrângerea executării silite. În ceea ce privește suspendarea executării silite, trebuie să avem în vedere că ea poate fi cerută, doar dacă există și o contestație la executare, în sensul că nu poți cere suspendarea, dacă nu ai o nemulțumire cu privire la procedura de executare silită. Se disting și aici două tipuri de suspendare a executarii silite, și anume, suspendarea provizorie și suspendarea de fond. Suspendarea provizorie se formulează pe cale de urgență, se judecă în câteva zile și dăinuie până când contestația la executare primește termen de judecată și părțile se înfatișează înaintea instanței de judecată, pentru a discuta în mod primordial suspendarea de fond a procedurii de executare silită. De menționat că suspenarea de fond dăinuie până la finalizarea litigiului. În schimb, restrângerea executării silite presupune obligarea creditorului la executarea silită doar a unui singur imobil sau excluderii de la executare a unui imobil, ținând cont de situația efectivă a fiecărui debitor, inclusiv dacă prin vânzarea unui bun mobil sau imobil ar fi suficientă stingerea creanței. Practic, se urmărește prin această procedură înlăturarea de la executarea simultană a mai multor bunuri, ce ar depăși valoarea creanței.
Ce bunuri mobile şi imobile pot fi executate silit
Regula este că toate bunurile debitorului pot fi urmărite. Însă, putem întampina situații în care, având în vedere că bunul urmărit este în coproprietate ( spre exemplu, soț/soție), creditorul nu va putea să execute silit un bun imobil sau mobil, până nu îi va deschide partajul debitorului, iar instanța de executare va dispune partajarea acelor bunuri. De asemenea, nu pot fi executate, în cazul unui garant ipotecar, bunurile exterioare ipotecii instituite, pe când, în cazul unui imprumutat principal, se aplică regula executării tuturor bunurilor sale.
Asupra căror venituri se poate face poprire
În principal, toate veniturile periodice pot fi poprite pînă la ½, dacă există mai mult de 1 creditor urmăritor. Dacă avem un singur creditor, suma poprită poate fi de 1/3. Conturile de depozit pot fi executate integral, iar sumele de bani pe care o persoană le datorează debitorului, de asemenea, pot fi poprite și încasate integral. Avem, evident, și excepții, ce sunt instituite de către Codul de procedură civilă, și astfel, în rapot de art. 781, alin. 5, sumele care sunt destinate unei afectațiuni special prevăzute de lege și asupra cărora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziție (spre exemplu, pensia alimentară sau alocația, ori ajutorul de stat pentru persoane handicapate), creditele nerembursabile ori finanțările primite de la instituții sau organizații naționale sau internaționale, pentru derularea unor programe ori proiecte. Pentru persoanele juridice, este important de cunoscut faptul că sumele aferente plății drepturilor salariale viitoare, pentru o perioadă de 3 luni de zile, sunt și ele protejate, pentru a putea fi plătiți angajații
Buna ziua!In urma unui credit la BCR pe numele meu facut pentru altcineva care nu si-a mai putut plati ratele am ramas cu o datorie de 12000 RON.Datoria a fost vanduta la o firma iar din cate am vazut cazul s-a inchis cu executarea silită a titlului executoriu.Eu nu am nimic pe numele meu,sotul are un apartament achizitionat in timpul casatoriei.Se poate executa silit acest apartament chiar daca nu apar in acte?Va multumesc.
Nu
https://www.coltuc.ro/blog
Deschideti cont la o banca unde nu aveti poprire
https://www.coltuc.ro
Am fost la o banca, (BRD, mai exact) si am solicitat deschiderea unui cont, in lei, pentru salariu. Ultimul cont detinut a fost inchis in urma cu 6-7 ani. Dupa ce am completat formularele necesare, m-au pus sa semnez 2 randuri de acte: unul pentru DESCHIDERE cont, iar altul pentru INCHIDERE cont. Pana sa ma dumiresc , functionarul mi-a explicat rapid ca nu poate sa-mi deschida cont pentru ca am popriri din executari silite. Una de la ANAF din 2012 si una de la KRUG din 2017 pentru o datorie din 2010.Incepand de de maine (21.11.2018) voi fi salariat , iar angajatorul imi solitita cont bancar. va rog sa-mi spuneti ce solutii am? Multumesc
Bună ziua am fost antrun partaj cu soția sa hotărât partajul 33 La sută soția și 67 la sută eu iar pământul e moștenire. Antrebare mea este ami poate scoate casa la vanzare.
Buna ziua,
Am doua dosare de executare din anul 2014, cu incuvintarile de executare aferente si somatii de la bej. Ce se intampla mai departe. Nu am mai primit nimic pana acum o luna, cand am primit o instiintare de la firma de recuperari. Mai pot contesta executarea? Executorul va mai trimite alte notificari sau pot executa in baza acelei hotarari, fara sa ma anunte inainte? Nu imi este clar care este procedura ce o urmeaza executorii in cazul in care a trecut atat timp de cand le a fost incuvintata executarea. Multumesc
Sunteti executat silit in 2018?Sau urmeaza sa fii executat silit de banca,firma de recuperari si ifn-uri?Iata procedura in 2018 https://www.coltuc.ro/blog/executat-silit-in-2018/sunteti-executat-silit-in-2018sau-urmeaza-sa-fii-executat-silit-de-bancafirma-de-recuperari-si-ifn-uriiata-procedura-in-2018/
Buna ziua , va prezint cazul mamei mele / 82 de ani / care a girat pentru sora mea la un imprumut facut de aceasta pe vremea cand era inca casatorita – a divortat intre timp , fara a face si PARTAJUL cu fostul sot – care stiu cal gal este e si el responsabil de creditul facut – NU MAMA ! – la Banca COMERCIALA Kruk ii ia acum banii direct din cont / respectiv din mica sa pensie !!!! MAMA NU MAI POATE face fata pentru medicamente si intretinere /* SPECIFIC ca sta in locuinta mea – proprietatea mea ca VIAGER //// DECI nu are nimic al ei nici in locuinta – s-a facut partaj cu sora mea cand a murit tatal nostru in 1984 ! IAR EU , REFUZ SA PLATESC PENTRU SORA MEA ! cUM POATE FACE MAMA SA SCAAPE DE CREDIT DE OPRIREA DIRECT DIN CONT A ACESTUI CREDIT CARE NU II PARTINE SI DE ACRE E RESPONSABILA SORA EMA SI FOSTUL CUMNAT , multumesc de un raspuns pe mail – IN PRIVAT .
In legea 188/2000
Buna ziua ,
De unde pot obtine grila in baza careia se poate calcula onorariul executorului judecatoresc . La acea suma din barem se aduga si TVA ?
Multumesc
Sunt executat de o firma catre cine a vandut bcr creditul creanta .trebuie urgent in 15 zile sa contest faptul ca eu nu am contract cu aceea firma si ca acestea au cumparat creanta in mod abuziv.se folosesc de datele mele personale si a foste i sotii desii nu au dreptul .legea ue..
Asadar