Codul Muncii reglementeaza in art. 254 si conditiile in care angajatorul poate recupera prejudiciile cauzate de salariatul lui fara a fi nevoie sa apeleze la instanta de judecata.
Astfel, legea impune urmatoarele conditii si pasi de urmat:
- angajatorul sa constate ca salariatul sau a provocat o paguba
- paguba trebuie sa fie produsa de salariat printr-o fapta ilicita, personala, savarsita in legatura cu munca sa, cu vinovatie.
- angajatorul intocmeste o nota de de constatare si evaluare a pagubei;
- angajatorul solicita salariatului prin nota de constatare recuperarea contravalorii pagubei, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii notei de constatare
- contravaloarea pagubei nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Daca sunt indeplinite aceste conditii, partile pot conveni recuperarea prejudiciului, stabilind de comun acord intinderea acestuia, durata si modul de achitare al acestuia.
Acordul incheiat pentru o suma mai mare decat cea stabilita de lege este nul.
Daca partile nu se inteleg sau valoarea prejudiciului este mai mare decat cuantumul stabilit de Codul muncii, angajatorul trebuie sa se adreseze instantei de judecata pentru a obtine o hotarare judecatoreasca excecutorie.
Nu este posibila incheierea unui eventual acord anticipat, ca o garantie a salariatului catre angajator, chiar in limita sumei a 5 salarii minime brute pe economie, ci un astfel de acord se poate incheia numai dupa ce se produce paguba