Scannerele din aeroporturi echivaleaza cu o perchezitie corporala

Parlamentul European a adoptat o rezolutie referitoare la repercusiunile masurilor de siguranta aeriana si ale scanerelor corporale asupra drepturilor omului, intimitatii, demnitatii personale si protectiei datelor. Parlamentarii europeni isi exprima indoiala fata de justificare si necesitatea unor astfel de aparate in aeroporturile UE si solicita efectuarea unor studii inainte de luarea unei decizii.

Comisia Europeana a propus un proiect de regulament al Comisiei care sa completeze normele comune de baza in domeniul securitatii aviatiei civile, introducand printre metodele permise de verificare a pasagerilor in aeroporturile din UE scanere corporale, adica aparate ce produc imagini scanate care redau corpul omenesc ca si cum ar fi gol, echivaland cu o perchezitie corporala virtuala.

In cazul utilizarii scanerelor corporale, este esentiala existenta unui cadru european de garantare a drepturilor pasagerilor europeni, pentru a impiedica aplicarea de reglementari diferite in fiecare aeroport.

Potrivit deputatilor europeni, aceasta masura propusa de Comisie, nu este numai de natura pur tehnica, ci are repercusiuni serioase asupra dreptului la intimitate, la protectia datelor si la demnitate personala si trebuie, prin urmare, sa fie insotita de garantii ferme si adecvate.

Europarlamentarii atrag atentia ca nu s-a promovat nicio dezbatere mai ampla, mai transparenta si mai deschisa, care sa implice pasagerii, partile interesate si institutiile nationale si comunitare, pe aceasta tema foarte delicata care afecteaza drepturile fundamentale ale cetatenilor.

Deputatii europeni considera ca nu au fost indeplinite conditiile pentru luarea unei astfel de decizii si solicita Comisiei Europene:
– realizarea unei evaluari a impactului asupra drepturilor fundamentale;
– realizarea unei evaluari stiintifice si medicale privind efectul potential al unor astfel de tehnologii asupra sanatatii;
– realizarea unei evaluari a impactului economic, comercial si privind raportul costuri-beneficii.

Toate masurile privind securitatea aviatiei, inclusiv utilizarea de scanere corporale, ar trebui sa respecte principiul proportionalitatii, asa cum este justificat si necesar intr-o societate democratica, se arata in rezolutia adoptata de Parlamentul European.

Sursa principala

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!