Partidele politice participante la alegeri.

Presedinte: Emil Constantinescu
ACTIUNEA POPULARA este un partid modern, reformator, dinamic si deschis tuturor celor care doresc o Romanie democratica, pluralista si prospera printr-o politica de centru-dreapta. RECONSTRUCTIA NATIONALA este principalul nostru scop. Nimic nu este posibil in afara acestei asumari constiente, a acestui angajament moral si politic responsabil, care trebuie sa duca la implicarea politica orientata de valori si scopuri care sa serveasca intereselor publice. Romania are nevoie de implicarea noastra in viata publica pentru a duce mai departe mostenirea atator generatii care au faurit aceasta tara.
Scopul principal al ACTIUNII POPULARE este reconstructia Romaniei ca stat modern si prosper, realizarea unei societari libere si solidare, in care fiecare cetatea sa traiasca demn si sa se bucure de liberul exercitiu al drepturilor sale, sa beneficieze de sanse de performanta si de dezvoltare armonioasa.

VALORILE ACTIUNII POPULARE

Valorile fundamentale pe care le promoveaza ACTIUNEA POPULARA sunt valorile democratiei, libertatii, respectului reciproc si solidaritatii, valorile crestine – valori universale, cu profunde radacini in traditia poporului roman, si pe care Revolutia din decembrie 1989 le-a consacrat ca aspiratii fundamentale ale cetatenilor Romaniei.
Aceste valori fondatoare impun garantarea drepturilor fundamentale ale fiecarui cetatean, incepand cu dreptul la proprietate, dreptul la exprimarea libera a optiunilor si opiniilor, dreptul la participare in luarea deciziilor de interes comun, dreptul la o viata demna, la siguranta vietii, integritatii si averii fiecaruia, dreptul de a-si dezvolta armonios personalitatea intr-o societate care recuza discriminarea si sustine aspiratiile fiecarui cetatean, indiferent de rasa, sex, religie, origine etnica sau sociala.
Statul de drept trebuie sa fie garantul libertatii si al demnitatii fiecaruia. Fiecare cetatean trebuie sa respecte si sa apere legea si statul de drept, care ii asigura liberul exercitiu al drepturilor sale.
Valorile esentiale ale crestin – democratiei europene, adaptate imperativelor actuale si de perspectiva ale societatii romanesti, – libertatea si responsabilitatea, dreptatea si solidaritatea, subsidiaritatea si descentralizarea, libera initiativa si spiritul concurential – constituie conditii ale iesirii Romaniei din tranzitie si ale inscrierii ei in civilizatia europeana a noului secol.

PRINCIPIILE ACTIUNII POPULARE

Libertatea este principiul fundamental care garanteaza ca nici o persoana (indiferent de clasa, sex, religie sau rasa) nu va fi silita sa se subordoneze altora. Fiecare om are dreptul de a fi liber de orice constrangere cu exceptia celei impuse de lege. ACTIUNEA POPULARA este expresia politica a vointei de libertate a poporului roman.

Dreptatea este principiul conform caruia nimeni nu este mai presus de leg si legea este egala pentru toti cetatenii. Dreptatea este principiul conform caruia munca, efortul si talentul fiecaruia sunt rasplatite, in vreme ce incalcarea dovedita a legii este sanctionata fara discriminare. ACTIUNEA POPULARA este expresia politica a exigentei de dreptate si de respect fata de lege a poporului roman.

Demnitatea fiecarei fiinte umane este inalienabila; omul este un subiect si nu un obiect al istorie.

Solidaritatea este principiul conform caruia suntem prezenti unii pentru ceilalti. Pentru noi este important sa nu lasam pe nimeni in parasire si sa luptam pentru dreptatea fiecarui om. Pacea sociala se fundamenteaza pe coeziunea sociala, coeziune care nu se poate obtine decat prin solidaritate. Noi ne pronuntam pentru o solidaritate sociala autentica, care sa nu spolieze pe cei productivi, ci sa distribuie, corect si transparent, resursele alocate cu acordul majoritatii pentru sustinerea celor in suferinta. Vrem ca banii stransi de stat de la cetateni pentru sanatate sa ajunga la spitale si la bolnavi, vrem ca toti aceia care au contribuit o viata intreaga la fondul de pensii sa fie rasplatiti pe masura. ACTIUNEA POPULARA este expresia politica a vointei poporului roman de a construi o societate a solidaritatii responsabile, ocrotindu-i pe cei vulnerabili din motive ce nu depind de ei.

Egalitate, nu egalizare. Dreptate inseamna un tratament egal pentru ceea ce este egal, si un tratament diferit pentru ceea ce este diferit. Sustinem egalitatea sanselor si dreptul fiecarui om de a-si pune in valoare darul primit de la Dumnezeu. Pentru noi egalitatea oamenilor este un dat in ceea ce ii priveste ca persoane libere si responsabile, egali in fata legii si egali ca sanse in competitia sociala. Oamenii nu sunt insa egali ca putere de a-si urmari si indeplini telurile, nu sunt egali in ceea ce priveste rezultatele lor. De aceea nu este de acceptat nici o politica de nivelare, de egalizare fortata, de uniformizare, de restrangere a libertatii fiecaruia de a-si afirma identitatea. ACTIUNEA POPULARA respinge orice forma de colectivism, de falsificare a ordinii firesti a societatii.
Promisiunea etern neimplinita a socialismului de realizare a egalitatii economice este samburele utopic si demagogic care permite specularea permanenta a invidiei si neputintei. Conditionarea libertatii de egalizarea fortata a tuturor la nivelul inferior, prin presiunea statului pus in slujba unei utopii trebuie permanent respinsa. Socialismul s-a dovedit incapabil sa creeze o solutie politica si economica pentru a realiza egalitate economica in societate, dovedind chiar ca aceasta egalitate este imposibila. ACTIUNEA POPULARA respinge orice solutie socialista sau colectivista pentru organizarea societatii. Statul nu poate deveni sau redeveni instrumentul pauperizarii perpetue a tuturor in numele ideii egalitatii perfecte. Stim cu totii ca aceasta inseamna condamnare la subdezvoltare, dictatura nulitatilor si distrugerea libertatii. ACTIUNEA POPULARA este expresia vointei politice a poporului roman de a construi o societate a sanselor egale si a meritului recompensat.

Economia de piata libera este singura optiune a progresului. ACTIUNEA POPULARA considera capitalismul ca fiind modul de organizare a economiei si societatii generator de ordine, democratie si libertate. Proprietatea privata, eficienta si rationalitatea muncii genereaza o ordine bazata pe libertate si responsabilitate. In Romania aceasta ordine a facut pasi timizi si ezitanti, exista o oarecare structura institutionala adecvata mecanismelor de piata, dar realitatea economiei romanesti ramane controlul, direct sau indirect, exercitat de stat si de factorul politic in economie. De aici decurg politicile ineficiente, reactionare, care incalca principiul competitiei libere si corecte – principalul motor al unei economii creatoare de valori. Toate acestea genereaza la randul lor o saracie endemica si probleme sociale lipsite de solutii.
Romania se confrunta acum cu saracia, care este boala oricarei societati subdezvoltate. Iar saracia produce instabilitate politica si sociala, cresterea audientei unor actori si forte politice antidemocratice. Saracia de astazi este rezultatul actiunii politice iresponsabile a partidelor pretins de stanga, care s-au limitat la un mimetism al institutiilor capitaliste fara a crea cadrele de existenta si actiune eficace a acestora in societate. Actiunea statului s-a limitat doar la a raspunde diverselor grupuri de presiune interesate in acapararea fostei proprietati de stat. Mentinerea statului ca prizonier al birocratiei fostului PCR a determinat ineficienta actinii sale si incapacitatea sa de deveni un adevarat agent al schimbarii si nu unul mimetic, fara nici o responsabilitate reala si pozitiva. Saracia in Romania este creata de stat, nu de economia de piata incipienta. Economia de stat este cea care produce saracie si inechitate sociala, iar agentii politici ai acestei ordini isi mentin puterea politica prin specularea acestei saracii, prin ascunderea abila a responsabilitatii lor, fara a plati pretul cuvenit actiunii lor reale. Campionii social-democratiei autohtone sunt tocmai capitalistii speculativi si ineficienti produsi de falsificarea regulilor economiei de piata in acesti zece ani. Solutia problemei saracirii populatiei Romaniei nu poate veni de la agentii pauperizarii acestei tari.
ACTIUNEA POPULARA afirma ca piata si concurenta sunt elemente centrale ale ordinii economice care permit afirmarea libertatii si identitatii umane, limitand totodata puterea statului. Democratiei ii corespunde piata ca forma de organizare a economiei. Concurenta stimuleaza initiativa si performanta, slujind binelui general al societatii. Piata si concurenta permit o satisfacere optima a nevoilor consumatorilor. O societate, cu o birocratie bugetivora exercitand un control administrativ asupra economiei, si cu prea putina piata, conduce la mai putina bunastare si la mai putina libertate pentru toti. Dreapta populara afirma, in consecinta: atata piata cit este posibil, atata stat cat este indispensabil pentru a garanta concurenta si ordinea pietei. ACTIUNEA POPULARA este expresia vointei politice a poporului roman de a dezvolta o societate a performantei si un stat performant.
ACTIUNEA POPULARA propune societatii romanesti proiectul capitalismului popular care sa conduca la constructia unei societati de cetateni proprietari, un capitalism democratic, guvernat de ordinea economica a proprietatii si a pietei, care sa includa participarea cetatenilor la viata economica si nu sa excluda participarea acestora, asa cum se intampla acum, cand se incearca pastrarea caracterului socialist al economiei si privilegiul unei oligarhii de profitori, care mentin largi paturi sociale prizoniere ale unei economii monopoliste, etatiste si clientelare. Capitalismul popular se bazeaza pe initiativa oamenilor, pe capacitatea lor de a gasi raspunsuri adecvate la provocarile economice ale unei societati bazate pe competitie si libertatea intreprinderii. Capitalismul popular implica solidaritatea nationala si exclude formarea de oligarhii care sa paraziteze statul si societatea, ducand la costuri economice si sociale exorbitante si transformand Romania intr-o tara a coruptiei institutionalizate si a unei false democratii. ACTIUNEA POPULARA este expresia politica a vointei poporului roman de a beneficia de sansa pe care i-o poate oferi un capitalism popular, liber si creativ.

Educatia reprezinta motorul esential in reconstructia armonioasa a societatii si in modernizarea tarii. Romania trebuie sa beneficieze de sansa de a construi o economie moderna bazata pe cunoastere. ACTIUNEA POPULARA considera invatamantul de toate gradele ca pe un domeniu esential al progresului. Una dintre cele mai importante cai prin care societatea ofera tuturor cetatenilor ei sansa egala a propriei performante este educatia de calitate deschisa tuturor celor interesati si posibilitatea oferita fiecaruia de a beneficia de o formare continua care sa-i asigure o cat mai deplina realizare ca fiinta umana si ca participant la viata activa a societatii. ACTIUNEA POPULARA acorda tuturor componentelor educatiei, de la familie si biserica, la scoli, universitati, institutii de cultura si de cercetare, un rol fundamental, atat in privinta modelarii constiintelor, cat si in directia transformarii educatiei intr-un motor al progresului economic si social. Vrem ca reforma scolii romanesti sa fie continuata, nu blocata; vrem ca, libere de orice ingerinta a politicului, toate institutiile care contribuie la promovarea invatamantului, a stiintei, a culturii, a moralitatii civice si crestine sa fie recunoscute ca elemente componente esentiale pentru progresul economic si social, sa fie sustinute activ de stat pentru a se dezvolta armonios. Vrem ca potentialul remarcabil de cercetare stiintifica autentica si de creativitate sa devina parte integranta a procesului de modernizare a Romaniei. Vrem ca toti aceia care si-au dedicat viata si opera acestei nobile meniri sa beneficieze de respectul si consideratia pe care o merita cu prisosinta din partea societatii. ACTIUNEA POPULARA este expresia politica a vointei poporului roman de a progresa prin cunoastere, si de a asigura propasirea creatiei si creatorilor datorita carora stiinta, invatamantul si cultura ne innobileaza existenta si contribuie direct la sporirea avutiei comune.

Politica pentru tineret – politica nationala. Energiile generatiei tinere sunt in prezent irosite. Lipsiti de perspectiva, lipsiti de incredere in capacitatea celor maturi de a le oferi conditiile propriei bunastari si performante, tinerii isi cauta azi tot mai mult realizarea individuala independent de binele comun. Romania trebuie construita de oameni care au responsabilitatea viitorului, si nu de oameni care sunt datori unui trecut pe care nu-l pot depasi. ACTIUNEA POPULARA incurajeaza tinerii sa se implice direct in deciziile care privesc viitorul lor si destinul Romaniei. ACTIUNEA POPULARA este expresia politica a vointei poporului roman de a-si asuma propriul viitor.

Renasterea satului romanesc: Modernizarea si progresul Romaniei nu se pot realiza decat in masura in care comunitatile din mediul rural sunt sustinute pentru a se integra civilizatiei moderne. Mentinerea decalajelor dramatice intre viata urbana si lumea rurala este un risc major pentru progresul tarii. Nu vrem ca satele sa semene cu mici orase mizere, vrem ca satele sa ofere celor care traiesc si muncesc acolo conditii civilizate de locuire si transport, scoli performante, accesul liber la informatie si perspectiva unei dezvoltari durabile. Mentinerea unei agriculturi de subzistenta perpetueaza saracia taranului roman. Noi promovam o politica de modernizare a satului romanesc, esentiala pentru progresul intregii tari. ACTIUNEA POPULARA exprima vointa poporului roman de modernizare a satelor pentru redobandirea demnitatii taranului roman.
Politica responsabila si responsabilitate politica. Romania a fost si a ramas o tara prost guvernata. Politica romaneasca se afla intr-o grava criza de credibilitate. Fiindca o mare parte a politicienilor nu i-au respectat pe cetateni, ci doar le-au solicitat votul, nici cetatenii nu-i mai respecta pe politicieni si nu le mai acorda increderea lor. ACTTIUNEA POPULARA propune cetatenilor Romaniei un alt fel de politica: o politica care respecta vointa si mandatul incredintat, o politica care construieste, o politica care exista doar in dialog cu societatea. ACTIUNEA POPULARA propune cetatenilor Romaniei un alt fel de politicieni: persoane care si-au dovedit competenta in cele mai variate domenii de activitate, care au o bogata experienta in dialogul cu cetatenii, si care sunt gata sa se puna in slujba acestora, nu sa aserveasca institutiile statului sau sa desconsidere vointa populara. Noi militam pentru o politica responsabila care sa vizeze atat interesul individual, cat si pe cel general. Politica intereselor oculte trebuie sa fie inlocuita de o politica a transparentei si a adevarului. De aceea, candidatii ACTIUNII POPULARE la toate functiile publice eligibile – de la candidatii pentru consiliile locale pana la candidatul pentru Presedintie – vor fi mai intai selectionati si votati de catre membrii ACTIUNII POPULARE in cadrul unor alegeri preliminare. ACTIUNEA POPULARA exprima vointa poporului roman de a da fiecarui cetatean certitudinea ca vointa, gandirea si votul lui conteaza.

Romania pentru Europa, Europa pentru Romania. Integrarea europeana este cel mai important cadru al procesului de modernizare a societatii romanesti. Fara integrare europeana, Romania nu va progresa. Romania va trebui sa joace un rol in implinirea schimbarilor radicale din Europa viitorului. ACTIUNEA POPULARA impartaseste valorile populare europene si este pregatita sa integreze Romania in Uniunea Europeana. ACTIUNEA POPULARA este expresia politica a vointei poporului roman de a progresa catre un viitor european pe masura trecutului sau.

ACTIUNEA POPULARA – MISCARE POLITICA
O CALE A SOLIDARITATII

ACTIUNEA POPULARA se naste ca o optiune politica necesara societatii romanesti, capabila sa aduca Romaniei solutia politica a procesului de reconstructie si modernizare a tarii, de renastere morala a societatii noastre, de revenire a societatii la albia fireasca a dezvoltarii democratice. ACTIUNEA POPULARA se adreseaza, ca miscare politica, tuturor grupurilor sociale si etnice, societatii romanesti in ansamblul ei. ACTIUNEA POPULARA nu este partidul unei singure paturi sociale, nu practica o politica exclusivista, nu este un partid regional sau confesional. Actiunea noastra politica are in vedere scopuri care privesc intreaga natiune si se desfasoara la scara intregii societati.
ACTIUNEA POPULARA, construita prin regruparea partidelor de centru dreapta extraparlamentare si atragerea de personalitati pana acum neangajate politic, este miscarea politica capabila sa duca la indeplinire misiunea de a reconstrui alternativa reala la puterea oligarhiilor pretinse de stanga, care tind sa monopolizeze puterea politica si de aceea reprezinta un pericol pentru democratia romaneasca.
Necesitatea aparitiei ACTIUNII POPULARE decurge din transformarile pe care societatea romaneasca le-a inregistrat in cei aproape 14 ani de la revolutie: chiar daca aceste transformari au fost multa vreme haotice, chiar daca cei patru ani de guvernare reformatoare 1996-2000 nu au reusit decat sa deschida o cale, nu sa o si parcurga, Romania de azi nu mai seamana cu Romania din 1990. Partidele existente nu au reusit sa gaseasca solutii adecvate pentru Romania de astazi si de maine, si-au dovedit incapacitatea de a conferi statului autoritate prin eficienta institutiilor create dupa 1989, au abandonat dialogul cu societatea si refuza sa promoveze o noua clasa politice credibila si responsabila, ceea ce impune cu necesitate un nou instrument politic si un alt fel de a face politica.

CINE SUNTEM

Noi suntem cei care am inteles si am apreciat pozitiv progresele, atat de greu obtinute, in anii Administratiei Constantinescu. Noi suntem cei care, stiind bine ce nu s-a putut realiza intre 1996 si 2000, ce dificultati si ce erori s-au facut, ce piedici ne-au fost ridicate in cale de adversari, si uneori chiar de aliati, refuzam sa ne dezicem de spiritul victoriei CDR din 1996 si a candidatului sau la functia de presedinte al Romaniei Emil Constantinescu. Afirmam ca aceasta victorie si guvernarea 1996-2000 au reprezentat o cotitura majora in viata politica a Romaniei, refuzam sa uitam progresele substantiale obtinute in acesti patru ani, in care democratia s-a consolidat, in care justitia a fost respectata si in care autonomia locala capatase substanta si mijloacele de a fi o realitate incontestabila. In cei patru ani de guvernare a coalitiei CDR-USD-UDMR, problema raporturilor cu minoritatea maghiara a fost rezolvata, respectul pentru libertatile cetatenesti s-a instaurat, reforma administratiei publice a fost legiferata, s-au facut progrese esentiale in reforma economica, in restituirea proprietatilor si in cresterea ponderii proprietatii private in toate domeniile. Guvernarea de coalitie a asigurat libertatea presei si libera exprimare a opiniilor, a promovat dialogul intens dintre institutiile statului si organizatiile societatii civile. Corolarul acestor eforturi a fost faptul ca Romania a obtinut pe plan international un statut si o recunoastere fara precedent, NATO si UE si-au deschis portile pentru tara noastra. Au fost patru ani de succese de cele mai multe ori scump platite si de crize dramatice de cele mai multe ori rezolvate cu bine, in care multi dintre noi am castigat experienta in administratie, in lupta politica, in relatiile internationale. Numerosii membri inscrisi acum in ACTIUNEA POPULARA care, fara vreo angajare anterioara in vreun partid politic, ni s-au alaturat sunt cei care, cu luciditate si spirit critic, au regretat neimplinirile acestor patru ani, dar le-au inteles si dificultatile si izbanzile, si de aceea se afla azi in ACTIUNEA POPULARA. Noi suntem cei care vrem sa ducem mai departe procesul de modernizare si de integrare europeana si euro – atlantica a Romaniei. Noi suntem cei care dorim un loc demn pentru tara noastra in lumea de azi si de maine.
MESAJUL NATIONAL, MESAJ AL DEMNITATII
ACTIUNEA POPULARA este un partid national. ACTIUNEA POPULARA duce mai departe traditia politicii nationale instaurata de creatorii statului roman modern si continuata de marii oameni de stat din perioada interbelica. Nu este vorba de o simpla continuitate formala, ci de asumarea deplina si constienta a unei traditii politice glorioase. Romania moderna a fost creatia unei generatii de politicieni care au inteles imperativele progresului istoric, au evaluat corect locul real si locul ideal al Romaniei in lume, si au provocat saltul in modernitate al societatii romanesti. Noi am analizat dinamica marilor procese ale progresului istoric in secolul XXI, am identificat domeniile deficitare si potentialul de viitor al Romaniei, si propunem un proiect politic coerent, imediat si de perspectiva, prin care societatea romaneasca sa se integreze durabil marilor fluxuri ale progresului contemporan.
ACTIUNEA POPULARA este nationala in sensul ca afirma identitatea nationala, traditia culturala a poporului roman si nu se fereste de a afirma natiunea ca subiect istoric esential. ACTIUNEA POPULARA este nationala pentru ca se adreseaza intregii natiuni, si nu numai unor clase sau categorii. ACTIUNEA POPULARA este nationala pentru ca vrea ca, asumand identitatea fundamentala care defineste natiunea romana, sa construiasca pe temeiul acestei identitati o natiune civica, bazata pe principiile de respect al diferentei, de dialog si de civism luminat.
ACTIUNEA POPULARA militeaza pentru restaurarea adevaratului sens al afirmarii nationale, eliberat de zgura national-comunismului care a transformat totul in demagogie. Orice forma de nationalism demagogic, gregar, revansard nu face decat sa adanceasca criza societatii romanesti si sa amane clarificarea caii de urmat. ACTIUNEA POPULARA este un partid al natiunii moderne, parte integranta a Europei viitorului. Constiinta nationala nu poate si nu trebuie sa fie o constiinta a impotrivirii la ceva, a excluderii si a vrajbei, ci o constiinta luminoasa a afirmarii de sine, a slujirii patriei, a solidaritatii nationale inclusiv, a actiunii concrete in numele natiunii civice si al unei Romanii moderne si europene. Dreptul la identitate, la diferenta, la exprimarea libera in dialogul dintre culturi si etnii este o bogatie a trecutului, dar si a viitorului Romaniei.

Biroul Executiv

Emil Constantinescu – Presedinte
Max Badin – vicepresedinte
Smaranda Enache – membru
Sorin Bottez – vicepresedinte
Constantin Grosu – vicepresedinte
Alexandru Ionescu – vicepresedinte
Carmen Martz – vicepresedinte
Vasile Mandroviceanu – membru
Constantin Müller – membru
Zoe Petre – vicepresedinte
George Calalb – vicepresedinte
Adrian Toader – vicepresedinte
Dumitru Marin – membru
Virgil Popescu – membru
Adrian Dumitrescu – membru
Craita Haritina – membru
Octavian Duliu – membru
Ion Gitlan – membru
Vlada Visatovici – membru
Petre Petrica – membru
Marius Vladu – Secretar General

Forta Democrata din Romania isi intemeiaza programul pe convingerea membrilor sai ca cel mai important mandat politic intr-o societate democratica este cel de cetatean. Credem ca cetateanul nu-si epuizeaza misiunea atunci cand este chemat, o data la cativa ani, sa-si aleaga reprezentantii locali si nationali. Credem ca cetatenii trebuie chemati sa participe in fiecare zi la un referendum civic in care sa supuna scrutinului public performantele si prestatia celor pe care i-au mandatat sa-i reprezinte. A fi cetatean este o alegere de fiecare zi. Credem ca acesta este intelesul radical si autentic al democratiei. Forta Democrata din Romania este un partid politic care se revendica de la Revolutia din Decembrie 1989, ale carei idei si idealuri au fost formulate si dezvoltate ulterior in cateva documente fundamentale precum Schita privind strategia infaptuirii economiei de piata in Romania din mai 1990, Motiunea Viitorul-Azi a Frontului Salvarii Nationale din martie 1992, Platforma Societatii Romane pentru Democratie si al sau Manifest pentru Drepturile Cetatenilor. Forta Democrata din Romania exista ca partid politic pentru ca membrii sai sa poata milita impreuna, sistematic si permanent, pentru o societate libera, dreapta si deschisa, in care valorile libertatii si autonomiei individuale, pe de o parte, si cele ale egalitatii in exercitarea drepturilor civile, sociale si politice, pe de alta parte, sa se afle intr-un echilibru care sa faca imposibile saracia, ignoranta si conformismul social. Militam pentru o societate in care libera circulatie a ideilor, persoanelor, bunurilor si serviciilor sa nu fie in nici un fel restransa. Forta Democrata din Romania isi propune sa promoveze libertatea, demnitatea si prosperitatea persoanelor, sa exprime diversitatea si sa incurajeze creativitatea cetatenilor Romaniei si sa respecte pe de-a-ntregul libertatea lor de constiinta, capacitatea lor de initiativa si dreptul lor de a-si dezvolta pe deplin talentul individual intr-un regim de domnie a legii, in care sansele sa fie egale pentru toti. Forta Democrata din Romania isi propune ca puterile publice sa functioneze in orizontul imediat al vietii cetatenilor si sa raspunda permanent in fata cetatenilor pentru actiunile lor. Sustinem ca, intr-o societate democratica, statul trebuie sa fie in acelasi timp intransigent in aplicarea legii, modest si eficient, ca el trebuie sa ofere cetatenilor mijloacele implinirii personale si sa-i ajute sa contribuie la viata comunitatilor din care fac parte. Forta Democrata din Romania crede ca cetatenii trebuie sa ia parte la guvernarea comunitatilor in care traiesc si este hotarata sa intareasca procesul democratic de descentralizare si sa asigure un sistem de guvernare cu adevarat reprezentativ si participativ, bazat pe institutii deliberative
eficiente, pe libertatea informatiilor, pe decizii luate la nivelul cel mai apropiat de cetatean si pe un sistem electoral just pentru toate tipurile de alegeri. Forta Democrata din Romania va apara pretutindeni si cu toate mijloacele dreptul de libera exprimare, de asociere, de initiativa economica, precum si dreptul la viata privata si la siguranta proprietatii si a caminului. Credem ca, intr-o democratie, orice autoritate publica isi trage legitimitatea din vointa cetatenilor si este raspunzatoare in fata acestora. Militam de aceea pentru eliminarea oricaror privilegii si imunitati, altele decat cele privind libera exprimare a convingerilor politice, legate de functia publica. Forta Democrata din Romania sustine o dezvoltare durabila si viguroasa a economiei, care sa incurajeze procesele de creare a avutiei si a locurilor de munca, care sa puna in valoare initiativa si calificarea profesionala a intreprinzatorilor si salariatilor, si care, in acelasi timp, sa distribuie succesul economic in beneficiul general al societatii. Credem ca statul are datoria sa sprijine cercetarea aplicata si inovatia tehnologica si sa asigure atat echitatea fiscala, cat si protectia cetatenilor in calitate de consumatori. Sustinem in schimb ca actiunea economica a statului trebuie sa se limiteze la reglementarea concurentei si la asigurarea egalitatii de conditii a intreprinzatorilor. Statul nu va interveni in rationalitatea spontana a pietei decat atunci cand si acolo unde se va dovedi strict necesar. Forta Democrata din Romania recunoaste in acelasi timp ca piata nu distribuie intotdeauna avutia si veniturile in modul cel mai just posibil. De aceea, respectand fara restrictii dreptul individual la proprietate si libertatea agentilor economici, vom promova dreptul tuturor cetatenilor de a beneficia, in plan social si cultural, de acumularea avutiei la nivel national. Forta Democrata din Romania crede ca serviciile publice sunt principala modalitate prin care statul slujeste interesul general. Nu impartasim convingerea ca, in domeniul serviciilor si utilitatilor, sectorul public este condamnat la ineficienta. Constatam, dimpotriva, ca trecerea acestora in domeniul privat este adesea facuta in dezavantajul consumatorilor. Vom urmari de aceea ca serviciile publice sa-i serveasca cu adevarat pe toti cetatenii, indiferent de venit, iar utilitatile publice sa fie in mod real utile comunitatilor si persoanelor. Serviciile publice de calitate reprezinta conditia fundamentala a unei cetatenii angajate. Forta Democrata din Romania considera inacceptabile risipirea avutiei nationale, fie ea din incompetenta sau din culpa, ca si saracirea bugetelor ca urmare a slabei capacitati de productie nationala rentabila. Nu vrem sa ne resemnam in fata haosului legislatiei si practicilor fiscale, cu atat mai mult cu cat povara fiscalitatii cade de cele mai multe ori pe umerii salariatilor si ai micilor intreprinzatori. Pretul intretinerii la bloc, cel al alimentelor de baza, ca si taxele si impozitele rostogolesc in continuare buldozerul saraciei peste familiile romanesti. Nu de explicatii si justificari este nevoie, ci de acte de guvernare curajoase si cinstite, care sa nimiceasca cu hotarare retelele de interese vinovate tesute cu banii si bunurile publice.
Forta Democrata din Romania crede cu tarie ca Romania are in continuare o nevoie vitala si urgenta de reforme profunde. Reformele realizate din 1990 incoace in planul institutiilor democratice si al economiei de piata s-au oprit adesea la poarta intreprinderilor si nu au angajat participarea cetatenilor. Or, cu cat politica intarzie sa rezolve problemele de fond, cu atat misiunea pe care o are devine mai grea. Forta Democrata din Romania vrea sa puna capat unei lungi traditii romanesti prin care guvernarea statului duce la intarirea partidelor si la imbogatirea vinovata a politicienilor. Singura directie legitima a unei politici cu adevarat democratice si eficiente este cetateanul.

Forumul Democrat al Germanilor din Romania, (FDGR, germana Demokratisches Forum der Deutschen in Rumänien, DFDR) este un partid politic al minoritatii germanilor din Romania. Formatiunea politica a fost infiintata in timpul Revolutiei din decembrie 1989. FDGR este continuatorul Partidului German din Romania, formatiune politica din perioada interbelica.

Primul presedinte al FDGR a fost Paul Philippi. In prezent functia de presedinte al FDGR este indeplinita de Klaus Johannis, primarul municipiului Sibiu.

In urma alegerilor locale din 2004, FDGR detine majoritatea in Consiliul Local Sibiu (cu 16 din 23 de consilieri) si in Consiliul Judetean Sibiu (11 din 33 de consilieri), al carui presedinte este Martin Bottesch. Tot pe listele FDGR a fost ales primarul municipiului Medias, precum si primarul orasului Cisnadie.

Deputati FDGR
* Ingmar Brandsch, in legislatura 1990-1992;
* Eberhard-Wolfgang Wittstock, in legislatura 1992-1996;
* Werner Horst Brück, 1996-1997;
* Eberhard-Wolfgang Wittstock, 1997-2004;
* Ovidiu Gant, din 2004.

Localitati cu primari FDGR
* municipiul Sibiu
* municipiul Medias, judetul Sibiu
* orasul Cisnadie, judetul Sibiu
* comuna Ciumesti, judetul Satu Mare
* comuna Foieni, Satu Mare
* comuna Petresti, Satu Mare
* comuna Tiream, Satu Mare

Presedintele Klaus Werner Johannis
(n. 13 iunie 1959, Sibiu) este un politician roman de nationalitate germana, primar al municipiului Sibiu din anul 2000 pana in prezent. A absolvit studiile de fizica la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj. Dupa terminarea facultatii a fost mai intai profesor de fizica la Liceul Samuel von Brukenthal din Sibiu. Dupa 1989 a devenit inspector scolar general adjunct iar apoi inspector scolar general al judetului Sibiu. In anul 2000 Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR) a decis sa participe cu un candidat propriu la alegerile de primar al municipiului Sibiu, si l-a desemnat in aceasta pozitie pe Klaus Johannis. In anul 2000 Klaus Johannis a fost ales primar in al doilea tur de scrutin. In timpul primului mandat a lucrat in consiliul municipal cu o majoritate constituita de Partidul Social Democrat. In anul 2004 a fost reales ca primar cu 88,7% din voturi. A initiat numeroase contacte cu investitori straini si cu oficiile Uniunii Europene. Sub angajamentul sau, Sibiul a fost numit Capitala Europeana a Culturii pentru anul 2007 (impreuna cu Luxemburg). Este presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR) si senator de onoare al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj. La data de 28 decembrie 2007 i-a fost conferit Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler.

In virtutea traditiei de lupta si jertfa a intemeietorilor sai, a principiilor cuprinse in Program, PPP a militat si militeaza:

# PENTRU apararea integritatii si suveranitatii Statului National Roman;
# PENTRU instaurarea unui CLIMAT DE MORALITATE IN VIATA PUBLICĂ romaneasca, prin eradicarea politicianismului si coruptiei;
# PENTRU o politica de CRESTERE  A NATALITĂTII;
# PENTRU apararea FAMILIEI CRESTINE contra agresiunilor care o ameninta;
# PENTRU o REFORMĂ MORALĂ in societatea romaneasca, printrun amplu proces de EDUCATIE. Un rol esential il vor avea: BISERICA, SCOALA si FAMILIA.
# PENTRU conservarea IDENTITĂTII NATIONALE si TRADITIILOR STRĂMOSESTI;
# PENTRU DREPTATE SOCIALĂ, bazata pe valoare etica, echitate umana si competenta profesionala.
# PENTRU readucerea, pe cale pasnica, in granitele Statului Roman a teritoriilor rupte samavolnic si intarirea relatiilor culturale cu romanii din afara granitelor;
# PENTRU modificarea legislatiei ce per-mite ca drepturile demnitarilor sa sfideze alegatorii de rand;
# PENTRU o POLITICĂ EXTERNĂ bazata pe DEMNITATE si primatul INTERESULUI NATIONAL.
Noi nu luptam pentru avantaje materiale ci pentru un ideal, pentru pamantul si traditiile noastre.De aceea ne numim: ” PENTRU PATRIE ! ”
PPP se revendica de la principiile doctrinei national-crestine, situindu-se la Dreapta esicherului politic romanesc.
Fondatorii sai  au luptat in Rezistenta Nationala Anticomunista pentru Libertate, Credinta si Patrie. In lupta lor, ei s-au inspirat permanent din ideile si operele corifeilor elitei interbelice, decimata in inchisori sau risipita in Exil, intre care : Nae Ionescu, Mircea Eliade, Petre Tutea, Constantin Noica, Emil Cioran, Constantin Gane, Ernest Bernea, Mircea Vulcanescu, Traian Braileanu, Radu Gyr, Aron Cotrus si multi altii. Mandri de un asemenea trecut, stam cu privirile indreptate spre viitor. Vrem sa raspundem, prin prisma valorilor noastre, la problemele actuale ale societatii romanesti.

Presedinte-interimar: Virgil TOTOESCU (Suceava), invatator, participant la Rezistenta Nationala Anticomunista, fost detinut politic intre 1948 si 1964; responsabil regiunea Moldova.
Presedinte executiv: Catalin MAGHIAR (Galati), profesor drd., licentiat in Istorie.
Vicepresedinte (aria metropolitana Bucuresti): Corneliu SULIMAN (Bucuresti), participant la Rezistenta Nationala Anticomunista, fost detinut politic detinut politic, inginer constructor, intreprinzator
Vicepresedinte (zona Transilvania-Banat): Coriolan BACIU, jurist, economist, dr. in drept.
Vicepresedinte (zona Sud): Razvan APAHIDEAN (Bucuresti), inginer.
Secretar-general: Florin DOBRESCU (Bucuresti), profesor, licentiat in Geografie.
Consilieri:
Vasile ABULIGESII (Bacau), inginer agronom.
Ioana DOBRESCU (Bucuresti) muzeograf, licentiata in silvicultura si filologie, master in etnografie.
Sorin OLARIU (Sibiu), inginer. Radu POPESCU (Ploiesti), dr. in mtematici.
Ioan MAXIM (Cluj), participant la Rezistenta Nationala Anticomunista, fost detinut politic.
Faguta GROZĂVESCU (Craiova), intreprinzator particular, student la Drept.
Presedintele Senatului PPP: Nicolae MAZĂRE,  fost detinut politic, continuu, intre 1941 si 1964, (23 ani).

Partidul Alianta Socialista este un partid de stanga, cu un program inspirat din principiiile socialismului democratic, care militeaza pentru infaptuirea in Romania a unui model socialist de dezvoltare durabila, in conditiile statului social de drept si a economiei mixte sociale de piata. Modelul socialist de dezvoltare presupune un sistem de valori in care interesul national, libertatea, egalitatea si solidaritatea, emanciparea umana, justitia sociala, conservarea naturii si pacea sunt inseparabile intr-o societate in care poporul isi conduce treburile democratic si echitabil.
• Partidul Alianta Socialista este deschis tuturor cetatenilor romani care isi asigura mijloacele de trai prin munca, performanta si creativitate – muncitori, tarani, intelectuali, intreprinzatori, functionari, studenti, elevi, liber profesionisti, pensionari etc., fara deosebire de sex, varsta, origine etnica, convingeri religioase sau conditie sociala.
• Partidul Alianta Socialista este adept al formei republicane de organizare a statului, al pluralismului politic si democratiei parlamentare, respectand Constitutia si legile tarii.
• Partidul Alianta Socialista este continuatorul traditiilor miscarii muncitoresti, democratice si socialiste din Romania si isi insuseste tot ce a fost pozitiv in experienta social-economica in politica nationala si universala. P.A.S. aseaza la loc central, in activitatea sa politica, omul cu viata sa individuala si sociala, libera dezvoltare a personalitatii umane, realizarea progresului social si national.
• Partidul Alianta Socialista respinge teoriile si practicile totalitare de orice fel, dogmatismul si exclusivismul ideologic, hipercentralismul economic, precum si repudierea globala a tot ceea ce a creat valoros si progresist poporul roman in deceniile postbelice.
• Partidul Alianta Socialista isi propune sa revitalizeze traditiile inaintate romanesti, sa contribuie la reconstructia si dezvoltarea miscarii socialiste din Romania. In acest scop, reconsiderand cu obiectivitate trecutul, alternativa socialista acorda pretuirea cuvenita tuturor acelor realizari si valori, care au propulsat patria noastra catre un stadiu modern de dezvoltare: cresterea economica prin dezvoltarea industriei si a agriculturii, folosirea mai rationala a resurselor umane si lichidarea somajului, eliminarea pe scara larga a saraciei, un sistem de securitate sociala decenta: locuinta decenta pentru fiecare familie, concedii in statiuni de odihna si de tratament, sanse egale in educatie si invatamant, servicii de asistenta medicala gratuite, culturalizare generala, drepturi egale pentru femei si tineri, afirmarea Romaniei pe plan international.
• Potrivit modelului socialist de dezvoltare, P.A.S. militeaza pentru infaptuirea unei economii mixte sociale de piata, care sa se bazeze pe existenta diverselor forme de proprietate, exercitarea rolului activ al statului in reglarea proceselor macroeconomice, in infatuirea unei politici sociale reale, dezvoltarea unei societati civile puternice si promovarea dreptatii sociale, componente care sa conduca la punerea in valoare a resurselor umane, materiale si naturale ale tarii, la asigurarea cresterii bunastarii generale,
• Partidul Alianta Socialista militeaza pentru o societate capabila sa realizeze o calitate superioara a vietii oamenilor, inlaturarea oricarei forme de discriminare si asuprire sociala si nationala, modelul socialist de dezvoltare vizand trecerea la o alta etapa de dezvoltare, marcata de revolutia stiintifica, tehnica si informatica.
• Partidul Alianta Socialista este un partid national, patriotic, ancorat in istoria si destinele poporului roman, care actioneaza cu toata consecventa in slujba intereselor fundamentale ale Romaniei, atat pe plan intern cat si pe plan extern, pentru strangerea legaturilor cu romanii din afara granitelor tarii, pentru respectarea drepturilor cetatenilor romani apartinand minoritatilor nationale, in conformitate cu Constitutia tarii si cu reglementarile internationale la care tara noastra este parte.
• Partidul Alianta Socialista se pronunta pentru o colaborare activa cu partidele si formatiunile politice de stanga, de centru-stanga, cu alte formatiuni progresiste si democratice care militeaza pentru consolidarea democratiei si a statului social de drept, pentru apararea si promovarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, pentru suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Romaniei. De asemenea, conlucreaza cu organizatiile neguvernamentale, sindicale, profesionale, culturale, cu toate structurile societatii civile.
• Partidul Alianta Socialista militeaza pentru reconcilierea partidelor socialiste, social-democrate, muncitoresti, democratice si pentru realizarea unitatii miscarii de stanga din Romania.
• Partidul Alianta Socialista stabileste si dezvolta relatii de prietenie, de colaborare si intrajutorare cu partidele socialiste, cu partide social-democrate, comuniste, muncitoresti, democratice si cu alte forte progresiste din toate tarile lumii. Pentru partidul nostru consacrarea pacii in lume, statornicirea unor raporturi de buna intelegere intre toate statele pe principiile unanim recunoscute ale dreptului international constituie o indatorire de capetenie, o permanenta a programului nostru de munca si lupta.
• Partidul Alianta Socialista are la baza structuri organizatorice flexibile care asigura manifestarea initiativei, participarea activa a tuturor membrilor sai, a simpatizantiilor, ca si a celor mai diverse categorii de cetateni la infaptuirea obiectivelor sale. In interiorul sau se pot manifesta diferite curente de idei si opinii, exprimate insa in cadru organizat si in limitele principiilor programatice generale si statutare, asigurand convergenta actiunilor spre realizarea unitara a idealurilor si scopurilor sale strategice. In activitatea sa, P.A.S. urmareste numai obiective politice, aparand si promovand interesul national, pacea si cooperarea internationala.
• Partidul Alianta Socialista militeaza pentru o larga reconciliere nationala care sa duca la fructificarea plenara a tuturor energiilor creatoare ale tarii. {n acest scop se impune instituirea amnistiei politice generale.

Rotaru Constantin –  Presedinte
Balaure Cornel Florin – Secretar General
Iacov Ion – Vicepresedinte cu probleme organizatorice
Cretu Constantin – Vicepresedinte cu relatii internationale
Badea Marin – Vicepresedinte cu probleme de imagine, comunicare si propaganda
Badea Dumitru – Vicepresedinte cu probleme de resurse umane si activitate electorala
Mocanu Stefan Aureliu – Vicepresedinte
Stanescu Ion – Membru
Dociu Aurel Flaviu –  Vicepresedinte cu probleme de tineret
Tudor Gabriela  -Vicepresedinte cu probleme ale AFS si Cancelaria P.A.S.

Partidul Civic Maghiar este partidul politic al minoritatilor maghiare din Romania. A fost fondat in 2001 ca Uniunea Civica Maghiara, fiind transformat si inregistrat oficial ca partid politic in luna martie a anului 2008. Membrii partidului il pozitioneaza ca alternativa a Ununii Democratice a Maghiarilor din Romania, cel mai mare partid care reprezinta minoritatea maghiara in Romania.

Principalul obiectiv al partidului este acela de a obtine autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, o zona centrala a Romaniei,  in care domina cetatenii maghiari.

La alegerile din 2004, majoritatea candidatilor Uniunii Civice Maghiare au fost trecuti ca independenti sau si-au regasit numele pe listele partidului Actiunea Populara.
Cele mai bune rezultate s-au obtinut in judetul Harghita, unde candidatii maghiari au fost alesi in consiliul judetean.
Jenõ Szász, presedintele Uniunii Civice Maghiare, a fost reales ca primar in Odorheiul Secuiesc, intrunind 56 % din voturi.

Presedinte: Daniela Popa

Scurta istorie a Partidului Conservator se impleteste cu istoria evolutiei ideilor fondatoare care conditioneaza si justifica intemeierea sa, ele insele strans interconditionate de evolutia societatii romanesti postdecembriste.
In 1992 lua nastere Partidul Umanist din Romania, precursorul actualului Partid Conservator. Vremurile erau de teribila confuzie politica, dar si doctrinara. Nemultumirea fata de trecut era omniprezenta, dar in esenta unii considerau ca trecutul a esuat din cauza ca ideologia sa de baza – comunismul – era structural gresita, in timp ce altii credeau ca structurile comuniste erau principial corecte, dar fusesera prost gestionate in ultima parte a perioadei ceausiste. Disputa ideologica era profund poluata de consideratii politice si chiar politicianiste, oamenii trecand cu usurinta de la un punct de vedere de principiu la celalalt in functie de perspectivele de succes politic ale formatiunilor care intrupau respectivele idei. Mai mult o faceau determinati de interesul de a evita ca propriul lor trecut sa le devina un handicap politic, sau de speranta ca a „prinde” un curent politic ascendent le va asigura o cariera profitabila.

Imaturitatea gandirii politico-doctrinare de la noi, precum si puternicul bruiaj introdus de aceste interese politicianiste, nu permiteau asadar, in primii ani de dupa revolutie, acestei gandiri sa depaseasca stadiul primar si primitiv al dihotomiei de mai sus intre cei etichetati drept „comunisti” si cei autoetichetati drept „anticomunisti”. Ma numaram pe atunci printre putinii care aveau o experienta directa si a economiei socialiste, si a celei capitaliste. Nu eram singurul roman care pornea in postrevolutie cu avantajul din start al experientei capitaliste. Spre deosebire de altii, insa eu mi-am pus intrebari asupra naturii profunde a celor doua sisteme – socialist si capitalist. Intr-o perioada in care interesul politic imediat iti cerea sa te afiliezi la unul sau celalalt dintre curente, iar „piata” ideilor nu-ti oferea decat doua alternative, am cautat o a treia.
Asa a luat nastere Partidul Umanist din Romania, partid creditat la inceput cu mici sanse de succes – si pe buna dreptate, intrucat nu avea afinitati doctrinare cu nici unul din polii puternici existenti. Ideea de baza a doctrinei umaniste era pe atunci ca nemultumirea fata de esecul comunismului, justificata, risca sa arunce societatea romaneasca in bratele unei solutii contrare, dar la fel de nedreapta si provocatoare de suferinta umana. Idee care, din perspectiva timpului, s-a confirmat pe deplin: stim acum ca punctul de vedere „anticomunist” a prevalat in Romania, ca in 15 ani de la revolutie capitalismul s-a instalat pe deplin, dar ca el nu s-a bazat de multe ori pe valoarea antreprenoriala a capitalistilor, ci pe capacitatea de preluare din bunul public.

Iata de ce doctrina umanista a pus de la inceput accentul pe valoarea umana, rejectand consideratiile politice si doctrinare de tipul „stanga-dreapta”. De fapt, chiar daca din ratiuni pragmatice Partidul Umanist si succesorul sau, Partidul Conservator, au trebuit sa-si defineasca o pozitie in esichierul politic – si aceasta a fost intotdeauna in jurul centrului politic, cu o preponderenta catre dreapta – in plan teoretic textele doctrinare au situat partidul „dincolo de stanga si dreapta”. Conceptia lor iese din liniaritatea unidimensionista impusa de bipolaritatea stanga-dreapta si defineste „planul valorii” – reprezentarea dimensionala bazata pe axa traditionala stanga-dreapta suplimentata cu axa axiologica sau axa valorii. Aceasta reprezentare bidimensionala permite vizualizarea clara a contradictiei de baza care a initiat doctrina umanista; stanga in sine, preponderenta colectivismului in sine, poate aduce raul, tot asa cum dreapta in sine, preponderenta individualismului in sine poate aduce raul. Solutiile sociale bune nu trebuie cautate la stanga sau la dreapta pe axa bipolaritatii, ci cat mai sus pe axa valorii.

O data cu infiintarea PUR. doctrina umanista capata dezvoltare si o vizbiliate sporita. Aceasta in conditiile in care evolutiile societatii romanesti confirma necesitatea celei de-a treia cai: intoarcerea la comunism. In mod evident, e si imposibila, si inoportuna, dar capitalismul in nastere aduce coruptie si jaf in proprietatea publica. Devine din ce in ce mai clar ca insusi mecanismul crearii capitalismului la noi nu este axiodependent, ci cleptodependent. Extrapoland teoriile clasice, am stabilit cei trei vectori ai dezvoltarii economice, implicit sociale – munca, initiativa si capitalul – si am definit cele trei categorii de capitalism:

– Capitalismul de crestere, in care initiativa individuala creatoare este predominanta fata de capital.
– Capitalismul de mentinere, in care capitalul e predominant fata de initiativa.
– Capitalismul de preluare, care vizeaza nu creatia, ci redistributia, si la care initiativa frauduloasa e predominanta si fata de capital, si fata de initiativa creatoare.

Evolutiile sociale confirma faptul ca la noi capitalismul in formare se manifesta cu preponderenta in forma sa de preluare, in raport cu forma sa de crestere. Partidul Umanist se identifica drept purtator de cuvant al clasei de mijloc si in special al componentei ei antreprenoriale – micul si mijlociul intreprinzator, motorul capitalismului de crestere – si pe aceasta baza electorala partidul inregistreaza primele sale succese.
Intrand in analiza mecanismelor definitorii ale determinismului social, doctrina umanista se apleaca cu atentie asupra esentei competitiei, in aceasta perioada, de altfel, au aparut primele prelegeri de Competitie si Competitivitate la ASE Bucuresti si s-au publicat trei volume pe aceasta tema. Apar in doctrina umanista notiuni noi precum autoconsumul competitiei, adica disparitia competitiei prin disparitia competitorilor in cazul unei competitii exacerbate si de lunga durata. Ori notiuni noi care depasesc cadrul strict economic intrand in cel socio-economic, precum competitia armonica, competitia disarmonica, competitia distorsionata, competitia iresponsabila. Concluzia: interesul uman per ansamblu, adica interesul individual armonizat cu cel colectiv, este cel mai bine servit in conditiile unui mediu concurential de concurenta loiala. Din pacate, capitalismul conduce logic catre hipercompetitie, adica forma exacerbata a competitiei care are ca efect autoconsumul competitiei, iar socialismul conduce catre infracompetitie, adica forma atenuata cu efect de disparitie a acesteia. De aceea, solutia nu este un compromis intre capitalism si socialism, ci un tip radical nou de societate, bazat pe identificarea si utilizarea cat mai larga – in mod ideal, integrata – a valorii umane. Un asemenea tip de societate va favoriza initiativa particulara mai mult chiar decat o face capitalismul si va asigura protectia categoriilor defavorizate mai mult chiar, si cu resurse mai mari, decat o face socialismul. Abordarea sistemica a teoriei sociale arata ca in conditiile balansului intre socialism si capitalism societatea se afla la limita de stabilitate, pe cand in conditiile aplicarii doctrinei noastre aceasta ar intregistra mici oscilatii in jurul unui punct optim de functionare.

Pornind de la consideratii precum aceea ca istoria speciei umane este determinata de lupta intre doua tendinte fundamentale, individualismul si colectivismul, ori ca la originea bunei gestiuni economice sta concurenta loiala si nu forma de propritate, Partidul Umanist isi subliniaza echidistanta fata de doctrinele consacrate adaugandu-si, in 2003, in titulatura atributul de social-Iiberal. In acelasi timp, in plan teoretic apar preocupari privind mecanismele de reprezentare politica, natura lor, esenta lor, perspectivele lor. Se arata de pilda ca mecanismele democratice actuale, desi cele mai bune existente la data zilei si singurele acceptabile in raport cu experienta de pana acum a omenirii, inca prezinta imperfectiuni, in principal acesta se refera la posibilitatea falsificarii, de catre reprezentantii democratic alesi, a mandatului primit si la erori in evaluarea vointei populare prin ignorarea intensitatii intentiilor de vot ale alegatorilor. Falsificarea mandatului popular poate surveni in mod subiectiv, prin reaua credinta a reprezentantilor poporului, sau poate surveni in mod obiectiv, prin evenimente survenite ulterior momentului electoral si a caror gestiune mandatul popular nu le acopera. Iar slaba intensitate a intentiilor de vot explica, pe de o parte, absenteismul masiv din democratiile contemporane, si pe de alta parte inapetenta populatiei de a sustine reformele propriilor alesi, mai ales cand aceste reforme sunt dureroase pe termen scurt. Formulele novatoare propuse de noi merg pana la cea revolutionara a revenirii de la democratia indirecta, prin reprezentanti, la cea directa, pe care tehnologia actuala ne-ar permite-o. Printre formele acestei democratii directe: votul electronic direct – adica participarea intregului corp electoral, prin IT, la deciziile curente dintre alegeri, cum ar ti motiunile de cenzura. Ori votul ponderat – adica prin divizarea optiunilor la dispozitia votantului intre mai multe variante de expresie politica posibile. Ori votul electronic continuu – adica posibilitatea exprimarii in orice moment a votului direct, prin IT, de catre orice alegator, si aparitia de efecte politice in momentul cand basculeaza majoritatea pentru o anumita optiune.

Desigur ca aceste formule vizeaza un viitor care nu e imediat si sunt dependente si de dezvoltarea din IT, mai ales sub raportul garantiei contra posibilitatilor de frauda. Totusi unele din ele au fost deja preluate, unele partide organizand consultari electorale interne prin vot electronic.
Consolidarea identitatii doctrinare a partidului, prin dezbateri interne, prin contributii la publicatia „Doctrine umaniste” si mai ales prin studiile noastre, este dublata si de consolidarea identitatii sale politice. Unii considera un mare succes intrarea Partidului Umanist in parlament in 2000 si participarea lui la guvernare in 2000-2002, in realitate, marele succes a fost atunci pastrarea identitatii partidului in acele conditii, in care presiunile vizand anexarea lui au fost enorme. Cu pierderi – e adevarat ca mai mult din randul oportunistilor din partid – si cu pretul iesirii de la guvernare, PUR-ul a reusit sa-si pastreze identitatea, prin atitudinea hotarata si clarvazatoare a conducerii sale.

Trebuie mentionat ca motivul iesirii de la guvernare a fost decizia partenerilor sai atunci, dominanti, de a desfiinta Ministerul IMM-urilor, a carui infiintare fusese conditia pentru intrare la guvernare a PUR. Pus in situatia de a nu-si mai putea respecta obligatiile fata de propriul electorat, partidul a ales calea onorabila a retragerii.
Un moment crucial in istoria ideilor partidului survine in iulie 2004, cand este publicata lucrarea „Societatea umanista”. Lucrarea sintetizeaza preocuparile de pana atunci pe linie doctrinara, dintre care am mentionat aici doar cateva. Ea contine o serie de capitole de substanta precum reinterpretare a piramidei nevoilor umane, sau piramidei Maslow, din perspectiva umanista, studii asupra mecanismelor convectiei sociale, asupra curbelor dependentei recompensa-merit in diferite societati, o larga extrapolare a conceptului economiei de scala in varii domenii sociale si comunicationale, o prefigurare sociala din perspectiva umanista s.a.m.d. Un capitol substantial din lucrare este dedicat unui program umanist de guvernare a Romaniei.
Anul electoral 2004 consacra definitiv Partidul Umanist pe scena politica romaneasca. Primind 6% din voturi la alegerile locale, PUR-uI demonstreaza ca este independent politic: de acum incolo, orice alianta se negociaza de la egal la egal de la partid parlamentar la partid parlamentar.

Asa se negociaza de pilda alianta electorala de la alegerile parlamentare din 2004. Conjunctura politica cunoscuta – rezultatul contradictoriu dintre alegerile parlamentare si cele prezidentiale, care amenintau cu o grava instabilitate politica – au determinat PUR-ul sa-si declare sprijinul parlamentar pentru un guvern de dreapta fara a avea pretentia sa faca parte din acesta: tara avea nevoie de un guvern. Totusi la insistentele presedintelui tarii, PUR-ul a acceptat, sa intre la guvernare.
Un moment important in dezvoltarea partidului este Congresul din mai 2005, la care s-a hotarat schimbarea numelui in Partidul Conservator, constatandu-se afinitati substantiale cu doctrina conservatoare, de lunga traditie la noi, mai ales din perspectiva raportarii la natiune, familie, pragmatism, valori si traditii, etc. Dar si afinitati cu conservatorismul european, despre care apreciem: „nu exista nici un punct din doctrina in care sa fim in contradictie, nici un principiu al nostru pe care sa trebuiasca a-l sacrifica pentru a ne alatura lor, deosebirile rezultand doar din unele accente puse diferit de ei fata de noi in anumite chestiuni aplicative, teoretice”. Schimbarea numelui Partidului Umanist in Partidul Conservator trebuie privita in contextul eforturilor de integrare europeana a Romaniei si pastreaza intact tot tezaurul de gandire doctrinara acumulat pana la acest eveniment.

Astazi Partidul Conservator are un vice-prim-ministru, un ministru care conduce un domeniu esential – Industria -, 6 secretari de stat, 9 conducatori de agentii guvernamentale, 12 senatori, 20 de deputati, 114 primari, 69 consilieri judeteni, 2324 consilieri locali si – poate lucrul cel mai important! – o imagine de responsabilitate, seriozitate si onorabilitate; mai devreme sau mai tarziu, toate calomniile impotriva sa s-au intors impotriva calomniatorilor. Partidul Conservator este membru al grupului ALDE din Parlamentul European.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL
Popa Daniela Presedintele Partidului Conservator, Deputat

Seres Codrut Secretar General, Senator

Andon Sergiu Vicepresedinte, Deputat Dambovita

Ardelean Lia Vicepresedinte, Deputat Arad

Avram Constantin Vicepresedinte, Presedinte Filiala Judeteana Bacau

Bodea Traian Vicepresedinte, Presedinte interimar Filiala Judeteana Bihor

Buduru Constantin Vicepresedinte, Presedinte interimar Filiala Judeteana Giurgiu

Buse Dumitru Vicepresedinte, Presedinte Filiala Judeteana Valcea

Ciontu Corneliu Vicepresedinte, Deputat Bucuresti

Ciornei Silvia Vicepresedinte, Presedinte interimar Filiala Judeteana Prahova, Senator Neamt

Ciuca Bogdan Vicepresedinte, Lider Grup Camera Deputatilor, Deputat, Purtator de cuvant

Cotarcea Dragos Vicepresedinte, Presedinte Filiala Judeteana Dolj

Cutas Sabin Lider Grup Senat, Senator Teleorman

Durbaca Eugen Vicepresedinte, Presedinte Filiala Judeteana Galati

Grapini Maria Vicepresedinte, Presedinte Filiala Judeteana Timis

Vlad Hogea Deputat Vaslui

Ulise Toader Vicepresedinte, Presedinte Filiala Judeteana Alba

Ignatescu Camelia Maria Cezara Vicepresedinte, Presedinte interimar Filiala Judeteana Suceava

Lozneanu Marcela Vicepresedinte, Presedinte Filiala Judeteana Botosani

Marinescu Marius Vicepresedinte, Senator Bucuresti

Minca (Ghervasuc) Liliana  Vicepresedinte, Presedinte interimar Filiala Municipala Sector 3

Nicolaescu Marcel Vicepresedinte, Presedinte Filiala Municipala Sector 6

Nitulescu Teodor Vicepresedinte, Presedinte interimar Filiala Judeteana Teleorman

Obreja Gheorghi Vicepresedinte, Presedinte Filiala Judeteana Braila

Pascu Bogdan Vicepresedinte, Deputat Ialomita

Popescu Cristian Victor Piedone Vicepresedinte, Presedinte interimar Filiala Municipiului Bucuresti, Presedinte interimar filiala sector 4

Popescu Irinel Vicepresedinte, Senator Dolj

Socotar Gheorghe Dinu Vicepresedinte, Prim-Vicepresedinte Filiala Judeteana Mures

Stefanescu Codrin Vicepresedinte

Teodorescu Catalin Vicepresedinte, Presedinte Filiala Judeteana Arges

Terinte Radu Vicepresedinte, Senator, Presedinte Filiala Judeteana Iasi

Tuclea Valerian Vicepresedinte, Presedinte Filiala Judeteana Buzau

Tundrea Ioan Vicepresedinte, Deputat, Presedinte Filiala Judeteana Caras Severin

Presedinte: Emil Boc

Un nou partid pentru o noua Romanie Partidul Democrat Liberal s-a nascut din nevoia cetatenilor Romaniei de a se regasi, doctrinar si organizatoric, intr-o forta politica puternica de centru-dreapta. Partidul Democrat Liberal, ca partid popular, este o entitate politica deschisa tuturor cetatenilor romani care impartasesc valori si curente politice de sorginte democrata de centru, liberala si crestin-democrata.

Partidul Democrat Liberal se situeaza programatic in partea de centru-dreapta a spectrului politic. Obiectivul principal al Partidul Democrat Liberal este dezvoltarea prospera a societatii romanesti democratice prin promovarea valorilor si principiilor libertatii, responsabilitatii si solidaritatii. Partidul Democrat Liberal are ca scop asigurarea unui climat politic si social favorabil dezvoltarii personalitatii umane, a creativitatii si progresului, prin imbinarea valorilor morale ale binelui comun, ale justitiei, ale corectitudinii intre partenerii de dialog social, cu ideile liberalismului de dreapta, generatoare de bunastare. O bunastare bazata pe legea morala care asigura fiecarui om posibilitatea de a valorifica sansele de fericire personala si de participare la proiectele si beneficiile comune ale societatii, in deplina armonie cu ceilalti.
Scopul Partidul Democrat Liberal este si acela de a sprijini si a pregati cetatenii Romaniei pentru noile provocari ale perioadei post tranzitie. Partidul Democrat Liberal isi propune sa valorifice sansa integrarii tarii in structurile europene si euro-atlantice, ca o conditie a cresterii standardului de viata al cetatenilor si a intaririi statului de drept. Partidul Democrat Liberal sustine, atat in plan intern cat si international, acea forma de capitalism care isi dovedeste eficienta prin satisfacerea intereselor sociale ale cetatenilor romani. In acelasi timp Partidul Democrat Liberal sustine ca Romania, in calitate de membru al Uniunii Europene, trebuie sa devina un jucator important si demn in procesul constructiei europene. Partidul Democrat Liberal pune in centrul actiunii sale omul. Egalitatea de sanse, si nu nivelarea valorilor in scopul crearii de oligarhii, este scopul pe termen mediu si lung al partidului.
Partidul Democrat Liberal considera ca este nevoie de asumarea ferma a despartirii de trecutul comunist. PDL sprijina dezvoltarea legaturilor cu romanii de pretutindeni pentru pastrarea si afirmarea identitatii nationale, lingvistice si religioase, cu respectarea legislatiei statelor ai caror cetateni sunt. PDL sustine protejarea minoritatilor, indiferent de natura acestora si respectarea drepturilor individuale ale tuturor membrilor societatii, indiferent de optiunile sau originea lor sociala sau etnica.

BIROUL PERMANENT

Emil Boc Presedinte
Theodor Stolojan Prim-vicepresedinte
Adriean Videanu Prim-vicepresedinte
Vasile Blaga Secretar General
Gheorghe Flutur Vicepresedinte
Valeriu Stoica Vicepresedinte
Raluca Turcan Vicepresedinte
Liviu Negoita Vicepresedinte
Cristian Boureanu Vicepresedinte
Sorin Frunzaverde Vicepresedinte
Florin Popescu Vicepresedinte
Anca Daniela Boagiu Vicepresedinte
Gabriel Sandu Vicepresedinte
Mircea Hava Vicepresedinte
Marian Hoinaru Vicepresedinte
Petru Filip Vicepresedinte
Cornel Stirbet Vicepresedinte
Ioan Oltean Vicepresedinte
Romeo Raicu Vicepresedinte
Stefan Gheorghe Vicepresedinte
Cezar Preda Vicepresedinte
Gheorghe Barbu Vicepresedinte
George Scripcaru Vicepresedinte
Gheorghe Falca Secretar Executiv
Elena Udrea Secretar Executiv
Roberta Anastase Secretar Executiv
Mircea Toader Secretar Executiv
Dorin Florea Secretar Executiv
Costica Canacheu Secretar Executiv

Presedinte: Danut Pop

Partidul Ecologist Roman a fost creat in ianuarie 1978, in perioada dictaturii comunisto-ceausiste, ca forma de lupta politica impotriva ignorarii complete a raspunderii politice, morale si materiale a guvernarilor comuniste, fata de distrugerile provocate vietilor oamenilor, solului, atmosferei, florei si faunei, de poluarea chimica, fizica, biologica, politica si morala a teritoriului Romaniei si a intregii societati romanesti in ansamblul ei, violarea continua a drepturilor omului de catre autoritatile statului roman.

In anii de ilegalitate 1978-1990, Partidul Ecologist Roman (PER) a fost singurul partid politic ce a fost infiintat si a activat pe teritoriul Romaniei dupa 1965, anul inceputului dictaturii comunisto-ceausiste in Romania. Chiar daca unii dintre activistii PER au fost cunoscuti si au intrat in atentia Securitatii pentru activitatile lor, activitatea Partidului Ecologist Roman a fost semitolerata de unii activisti PCR si Securitate, deoarece si ei, rudele si prietenii lor incepusera sa devina victime ale politicilor imorale duse de clica ceausista care acaparase toata puterea in Romania. In plus, unii membri ai PER erau deja victimizati de sistem. Oricum, Partidul Eclogist Roman nu era perceput ca o putere capabila sa detroneze ceausismul de la conducerea Romaniei.

Pe 21 Decembrie 1989 fondatorul PER a inceput initiativa de costituire legala a partidului, legalizat ca formatiune politica independenta pe 16 ianuarie 1990 la Tribunalul Municipiului Bucuresti.

In perioada decembrie 1989 – ianuarie 1990, PER a fost conceput ca o organizatie democratica ce a adaugat la programul initial pre-decembrist un scop politic major, acela de a cuceri puterea politica in Romania si de a reconstrui / conduce tara de pe o platforma politica ecologista dupa lozinca: „Un Om Curat Intr-o Romanie Curata”!.

In privinta obiectivelor politico-economice, PER isi propune sa militeze pentru separatia reala a puterilor in stat, dezvoltarea economiei de piata, promovarea competentei in toate sectoarele de activitate, reducerea decalajelor fata de statele UE, cresterea nivelului de trai al romanilor.

In Iunie 2007 Dl Lificiu a fost demis de la conducerea PER datorita incapacitatii sale de a organiza PER in vederea alegerilor europarlametare din 2007, in contradictie cu ce a promis si s-a angajat sa faca. Temporar pozitia este ocupata de Dl Danut Pop.[necesita citare]

In Octombrie 2007 a avut loc la sediul PER din Bucuresti o intilnire a leaderilor si activistilor PER la care a participat si fondatorul acestuia Petre Metanie. Au fost prezenti Domnii Dan Pop (presedinte), Vasile Grecu (presedinte executiv), Ioan Utiu (vicepresedinte), Octav Ciobota (presedinte al comitetului national)si alti invitati. Cu aceasta ocazie a fost re-iterata necesitatea accentului politic al cauzelor ecologiste si suportul catre toti membrii si simpatizantii Partidului Ecologist Roman, o diferentiere clara intre ecologisti si ecologi cu specificarea ca PER este patid politic ecologist si nu organizatie ecologica. Dl Metanie a insistat asupra intaririi democratiei in PER, unde fiecare membru are dreptul la o voce iar leaderii trebuie sa-si duca la indeplinire obligatiile care le cad in sarcina si pe care si le-au asumat cind si-au depus candidatura. S-a insistat asupra separarii obligatiilor conducatorilor PER. Cu acea ocazie domnului profesor Metanie i s-a recunoscut meritul de fondator al Partidului Ecologist Roman si acordata functia de leader (Dlui Metanie nu-i place cuvintul presedinte) onorific (functie ne-executiva) al PER.

Presedinte: Adrian-Stefan Iurascu
Partidul nostru spijina persoanele serioase ,motivate ,cu stapanire de sine ,care au incredere in fortele proprii,care stiu ce vor ,care vor sa faca ceva pentru ei dar si ceva pentru cei din jurul lor si care s-au saturat de viata care o duc si vor sa faca ceva s-o schimbe
Partidul Forta Civica este un partid nou care doreste ca sa aibe in randurie ei oameni capabili dar si responsabili ,generosi ,onesti ,inimosi ca sa poata sa schimbe pe cei care ne conduc cu alti oameni dintre cei care veti trimite CV dumneavoastra la adresa de e-mail fortacivica01@yahoo.com
Presedinte: Cosmin Gusa

Partidul Initiativa Nationala este un partid politic din Romania, infiintat in anul 2005. Orientarea politica este pragmatica, realista. In prezent, presedintele partidului este Cozmin Gusa. Sediul central al partidului se afla in Bucuresti.

Partidul Initiativa Nationala s-a infiintat in primavara anului 2005, in jurul a trei personalitati care au parasit PD (considerand ca Alianta Dreptate si Adevar nu isi respecta promisiunile electorale): Cozmin Gusa, Lavinia Sandru si Aurelian Pavelescu.

Principalul mesaj al partidului se concentreaza in jurul reformarii clasei politice si a institutiilor statului, prin mobilizarea tinerilor si orientarea lor catre valorile autentice. In acest demers, PIN a pus accentul pe criticarea puterii politico-economice corupte, afirmand ca aceasta nu a fost capabila sa respecte promisiunile electorale si nu a urmarit sa ofere solutii reale pentru iesirea din criza in care se afla Romania.

PIN militeaza pentru reformarea din temelii a clasei politice, afirmand ca aceasta este dominata in acest moment de fosta nomenclatura comunisto-securista. PIN afirma ca aceasta nomenclatura a sprijinit formarea unei oligarhii economice care a distrus statul de drept si economia de piata.

In primul an de activitate, PIN a luat pozitii dure in problema dosarelor „revolutiei” din 1989, lupta anticoruptie, activitatea presedintelui Romaniei Traian Basescu, protejarea romanilor in zonele in care acestia sunt minoritari. PIN se considera o alternativa la partidele existente, indiferent daca acestea sunt la putere sau in opozitie. PIN se defineste ca un partid politic al tinerei generatii, care apara interesele si valorile nationale, atasat valorilor europene.

Publicul tinta al partidului: „tanara generatie, ce nu mai poate accepta conducerea politicienilor expirati; noua generatie a oamenilor de drept educati la scoala dreptului pozitiv si a economistilor care cunosc regulile valabile ale economiei de piata; noua generatie de administratori; noua generatie de manageri care s-a remarcat prin succese in competitia de pe piata libera. Un rol fundamental il vor avea intelectualii, lideri traditionali ai comunitatilor rurale si urbane, care au menirea sa se implice in reconstructia tarii”.

Continutul Programului pe care PIN il propune astazi se refera la valorile Romaniei in care traim si pe care clasa politica o ignora. E un proiect care are ca scop imbunatatirea vietii familiilor celor care muncesc si respecta regulile in aceasta tara, a celor care si-au facut datoria fata de un stat tot mai slab si mai incapabil.

Toate argumentele noastre se bazeaza pe ideea ca statul, ca principiu, are si el o datorie fata de cei care il sustin. Si ca, daca vrem sa construim impreuna o societate sanatoasa, deschisa, trebuie sa pornim cu rezolvarea rapida a marilor probleme ale prezentului.

Fiecare capitol al programului politic se refera la modul prin care putem ajuta oamenii sa nu se mai simta inselati, ignorati sau marginalizati de un stat nevolnic, de un sistem gresit si de o clasa politica oligarhica, precocupata doar de succesul propriu. Putem ajuta oamenii sa inlaturam toate acele bariere care stau in calea afirmarii lor, a talentului lor, putem sa oferim sanse egale de dezvoltare pentru toate regiunile acestei tari si pentru toate categoriile de varsta, putem construi impreuna comunitati puternice, sigure si sanatoase.

BIROUL EXECUTIV:
Presedinte Cozmin Horea Gusa
Vicepresedinte PIN – Lavinia Sandru
Secretar General – Valeriu Bordei
Oana Rotaru – Lider National, departamentul Social – Sanatate
Octavian Olteanu – Lider National – Agricultura
Lucian Milea – Lider National, departamentul Educatie & Cercetare
Andreea Garai – Lider National – Justitie
Dinu Iancu Salajanu – Lider National – Cultura
Andrei Duban – Lider National – Evenimente
Teodora Radulescu – Lider National – Studenti

Partidul National Democrat Crestin este un partid politic in Romania. S-a infiintat in 1990 si s-a reinregistrat de fiecare data conform noii variante a legii electorale. Este cel mai activ dintre formatiunile national-crestine. Se remarca printr-o viziune radicala asupra actualului sistem politico-parlamentar romanesc si prin euroscepticism.

„Pentru ca tara are nevoie de o schimbare radicala, de un Partid necompromis si care protejeaza cu prioritate interesele cetatenilor romani, independenta si suveranitatea Romaniei.
Pentru ca trebuie sa redam romanilor demnitatea si orgoliul de a declara fara rusine ca sunt romani.
Pentru ca societatea romaneasca s-a saturat de actuala clasa politica, in totalitate compromisa, corupta, mincinoasa si fara scrupule in a se imbogati peste noapte, sacrificand orice bun al poporului.
Pentru ca Romania are nevoie de romani adevarati nu numai cu numele dar si cu fapta. Oameni tineri care nu au mai facut politica sau oameni necompromisi si care s-au lepadat definitiv, prin fapte, de ideologia comunista, marxista de stanga sau centru stanga.
Pentru ca trebuie sa readucem in cugetul si in simtirea romanilor dragostea de tara.
Pentru ca vom da tinerei generatii dorinta de a-si construi un viitor si o familie in Romania si nu departe de parinti, copii si prieteni.
Pentru ca trebuie sa demonstram tuturor ca pregatirea scolara si cercetarea stiintifica sunt foarte bune in tara noastra.
Pentru a opri exportul de inteligenta.
Pentru ca vom face totul ca sa cream dorinta romanilor din diaspora de a se intoarce in tara. Le vom crea oportunitati si prioritati de investitii.
Pentru ca vom lupta cu toate fortele pentru a apara interesele romanilor din diaspora, pentru a nu se mai repeta tragedii ca aceea din Polonia.
Pentru a raspunde demnitate si curaj atunci cand se va intentiona badjocorirea natiunii romane si a cetatenilor ei.
Pentru a apara interesele natiunii romane la Bruxelles cand hotararile luate dauneaza poporului roman.
Pentru a reduce debitul inimaginabil creat de toate guvernele post decembriste care au dus tara de rapa.
Pentru ca suntem animati de dragoste fata de tara, de credinta in Dumnezeu si de dorinta de a reda tarii identitatea nationala.
Pentru a opri invazia necontrolata de produse transgenice si a proteja natura.
Pentru ca vom promova cu prioritate dezvoltarea industriei mici si mijlocii.
Pentru ca vom dezvolta agricoltura si vom facilita taranilor vanzarea produselor lor intr-un mod mult mai liber.
Pentru ca nu suntem adeptii globalizarii, sistem care a fost creat pentru a absorbi toata seva unui popor fara posibilitatea de a se apara.
Pentru a cunoaste adevarata istorie a Romaniei si pe eroii ei de drept.
Pentru ca vom actiona cu buna-credinta, iar faptele noastre ne vor fi viitoare marturii.
Pentru ca stim cum sa redresam starea dezastruasa in care a ajuns Romania datorita fostilor comunisti, care dupa 1989 au devenit multimilionari in EURO, profitand de increderea, bunatatea si de multe ori ignoranta oamenior de buna credinta.
Pentru ca vrem din tot sufletul sa ne facem datoria pentru tara.
Asa sa ne ajute Dumnezeu.”
Prim vice-presedinte,
Prof. Dr. Horia Nita

Presedinte: Calin Popescu Tariceanu
Partidul National Liberal este promotorul libertatii individuale, sociale, economice si politice, prin conceptie, prin actiune si prin traditie. Partidul National Liberal este continuatorul gandirii liberale din Romania.

In plan personal, Partidul National Liberal este preocupat in mod deosebit de primatul individului in fata societatii, de egalitatea in fata legilor, de garantarea drepturilor si libertatilor cetatenesti, de toleranta in raport cu convingerile si optiunile celorlalti. Libertatea individuala este obiectivul major pe care il propunem tuturor persoanelor responsabile.

In plan social, Partidul National Liberal are ca obiectiv modernizarea accelerata a societatii, scoaterea institutiilor din autarhie, din conservatorism si imobilism. Partidul National Liberal opteaza pentru modernizarea prin stabilitate si pentru coeziune sociala, bazata pe reducerea surselor de tensiune, de conflict si de violenta. In principal, stabilitatea sociala se va obtine prin dezvoltarea clasei de mijloc constituita din inima vie a liberei initiative, din elitele tehnocratiei si profesiunilor liberale, din varfurile muncitoresti si mestesugaresti, din fermieri si tarani proprietari.

In plan economic, Partidul National Liberal este adeptul declarat al capitalismului, al pietei si al economiei de piata. Partidul National Liberal se pronunta ferm ca, intre vointa consumatorului, individual sau social, si posibilitatile producatorului sa existe doar piata si legile ei specifice de reglementare. In activitatea economica, Partidul National Liberal sustine, de principiu, controlul consumatorului asupra producatorului, ingradirea prin concurenta a monopolului si eliminarea ingerintelor administratiei si birocratiei in promovarea productiei. Partidul National Liberal se pronunta pentru libera  circulatie a marfurilor, capitalului si fortei de munca, pentru limitarea autoritatilor de reglementare si pentru eliminarea birocratiei.

In activitatea economica statul trebuie sa aiba un rol neinsemnat, relativ subsidiar. Rolul statului ramane important doar in politica monetara, in alocarea resurselor bugetare pentru obiectivele de interes national si in definirea cadrului legislativ bazat pe garantarea dreptului de proprietate.

In plan politic, Partidul National Liberal este ferm atasat valorilor democratiei, pluralismului si statului de drept. Pentru promovarea noii clase politice si a partidelor cu responsabilitate politica, Partidul National Liberal promoveaza competitia deschisa in viata politica interna. Mijloacele prin care ne vom atinge obiectivele sunt fundamentarea pe analiza a punctelor de vedere, dezbaterea comunicarea si imaginea publica pentru castigarea unei cat mai largi audiente.

Partidul National Liberal este adversar de principiu al marilor proiecte abstracte, mesianice sau dogmatice. El se pronunta contra oricaror forme de extremism sau radicalism, constient de faptul ca nimeni nu dispune de retete salvatoare sau de „truse universale„.

Menirea participarii Partidului National Liberal la viata politica este promovarea conceptiei, principiilor si ideilor liberale, afirmarea noii clase politice liberale si asumarea responsabilitatii infaptuirii institutiilor statului de drept.

Presedinte: Calin Popescu Tariceanu
Fost presedinte:   Mircea Ionescu Quintus

Presedinte fondator 1990:   Radu Anton Campeanu

Vicepresedinti cu atributii specifice (pe domenii):   Crin Antonescu   Teodor Atanasiu   Adrian Mihai Cioroianu   Victor Paul Dobre   Teodor Melescanu   Norica Nicolai   Ludovic Orban

Vicepresedinti delegati pe regiuni de dezvoltare:   Puiu Hasotti   Adrian Miutescu   Eugen-Gheorghe Nicolaescu   Marian Petrache   Cornel Popa   Dan Radu Rusanu   Mihai Voicu   Varujan Vosganian

Membri cu atributii specifice (pe domenii):   Cristian David   Relu Fenechiu   Adrian Iorgulescu   Catalin Micula   Vlad Octavian Moisescu   Mircia Muntean   George Scutaru

Membrii delegati pe regiuni de dezvoltare:   Cristian Silviu Busoi   Aristotel Cancescu   Emilian Francu   Marius Nicoara   Cristina Ancuta Pocora   Nini Sapunaru   Adrian Emanuil Semcu   Romeo Stavarache

Participa cu vot consultativ:   Cristian Mihai Adomnitei   Ionel Chirita   Dan Stefan Motreanu   Bogdan Olteanu   Paul Pacuraru   Ovidiu Ioan Silaghi   Radu Surugiu   Dinu Zamfirescu

Presedinte : Petre Milut

Partidul National Taranesc Crestin Democrat este expresia politica, organizata, a doua principii – forta ale traditiei istorice romanesti: ideea afirmarii independentei nationale si ideea realizarii dreptatii sociale.

In vremurile moderne, partidele care au cuprins in programele lor in proportii diferite, – in functie de conditiile istorice concrete -, cele doua principii amintite au fost Partidul National Roman din Transilvania si Partidul Taranesc din Vechiul Regat. Prin fuziunea lor in toamna anului 1926 a luat fiinta Partidul National Taranesc care, in scurt timp, a devenit cel mai puternic partid democrat din Romania.

Ceea ce trebuie subliniat cand vorbim despre continuitatea de la Partidul National Taranesc la Partidul National Taranesc Crestin Democrat este realitatea ei, in pofida vicisitudinilor impuse de opozitia statornica fata de patru dictaturi, dintre care cea comunista, de peste patru decenii, s-a manifestat cu o duritate fara precedent in trecutul poporului roman.

PNTCD este un partid crestin democrat, care incearca sa isi refaca imaginea, credibilitatea si forta institutionala, dupa iesirea de la guvernare si din parlament din 2000. E un partid care preia traditia CDR si care e condus de Marian Petre Milut. E membru al PPE. Istoria acestui partid este extrem de interesanta, fiindca ea se suprapune, in mare parte, peste istoria evolutiei politice a dreptei romanesti dupa 1989, cel putin pana in 2000.

Doctrina PNTCD
Titulatura PNTCD sugera apartenenta la doua doctrine: taranism si crestin-democratie (in afara de acestea, exista chiar si latura nationala).
Taranismul. Nu vom intra in istoria curentelor de inspiratie agrariana, originare inca de la mijlocul secolului trecut (la noi, primul partid al taranilor a fost infiintat la 29 august 1882 de catre C. Dobrescu Arges). Primele principii ale taranismului s-au grupat in jurul reformei agrare. Din acest partid facea parte si Ion Mihalache, invatatorul din Topoloveni care urma sa ajunga liderul noului Partid National Taranesc, alaturi de Iuliu Maniu.

Partidul Taranesc era un partid de stanga. El a adus in dezbatere statul taranesc (in care prevalau ideea de corporatie, cu adeziune libera, ideea de planificare indicativa, in functie de nevoi, democratia rurala, crearea de industrii secundare, dupa modelul danez). Traditia partidului taranesc era legitimata de existenta problemei agrare si de clivajul urban-rural. Despre taranismul post-revolutionar al PNTCD se pot spune foarte putine lucruri. Daca in interbelic, PNT avea o intreaga constructie doctrinara, bazata pe taranism, dupa revolutie, identitatea PNTCD nu s-a regasit decat la nivelul principiului „restitutio in integrum”.

Crestin-democratia. Este greu ca, in cateva cuvinte, sa definim si sa incadram doctrina crestin-democrata. Unele definitii considera ca aceasta doctrina este „conservatoare”, in sensul ca apara valorile traditionale (in special Biserica si familia); dar si „progresista”, in sensul ca sprijina interventionismul economic si programele de asistenta sociala.

Crestin-democratiei ii este caracteristica stradania de a instaura reconcilierea dintre diversele clase sociale si cooperarea intre natiuni. Crestin democratia s-a consacrat in Europa, mai ales in contextul in care sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial a adus dupa sine tendinta de respingere a celorlalte curente politice. Corneliu Coposu afirma, intr-un document reluat de Revista Crestin-Democrata, ca inca de la 2 februarie 1987, PNT s-a afiliat in mare taina la Internationala Crestin Democrata (vazuta ca grupare a partidelor crestine care corespundea pe deplin traditiilor noastre, dar si conditiilor noi de dezvoltare pe care partidul nostru le preconiza pentru organizarea de maine a societatii romanesti). Valorile politice ale crestin democratiei se regasesc in programul politic al Uniunii Crestin Democrate (CDU) din Germania: libertate, solidaritate, dreptate
Lupta politica din Romania a facut ca PNTCD sa se identifice aproape pana la suprapunere cu Conventia Democrata. Acest lucru a facut ca valorile crestin-democratiei sa reiasa destul de putin din mesajul politic al PNTCD. Doctrina PNTCD nu a avut, in toti acesti ani, o coerenta interna, fiind mai degraba un compozit inspirat din mai multe surse. E greu de sustinut ca acest partid a avut o identitate doctrinara clara si indiscutabila. Singurul lucru clar care se poate spune despre acest partid este ca a fost varful de lance al luptei impotriva comunismului (si a neocomunistilor din FSN si apoi din PDSR) si ca a militat pentru „renasterea morala” a poporului roman.

In prezent, PNTCD incearca sa isi indrepte activitatea si discursul catre valorile europene ale curentului popular, in special pe filiera sa germana.

BIROUL EXECUTIV:
Marian Petre Milut, Gheorghe Ciuhandu, Ion Diaconescu, Serban Bubenek

Presedinte George Becali

Partidul Noua Generatie s-a afirmat pe scena politica dupa ce partidul a fost preluat de Gigi Becali si a fost transformat de acesta in instrument de promovare politica.

Vizibilitatea partidului a depins si depinde inca de activitatea liderului sau, Gigi Becali. In alegerile locale din 2004, partidul a obtinut cateva mandate; la alegerile generale, presedintele partidului s-a clasat pe locul 5, iar PNG a obtinut putin peste 2% din voturi.

Partidul s-a impus prin mesajul agresiv de dreapta al lui Gigi Becali, orientat pe teme crestine si de inspiratie legionara. Se doreste un partid crestin-democrat.

La finalul anului 2005, conform informatiilor de presa, partidul urma sa atraga in randurile sale doua personalitati relativ noi pe scena politica: Aurelian Pavelescu (de la PIN) si Marian Milut (de la PPCD). Marian Milut (care propusese o colaborare intre PNTCD si PNG, respinsa de Ciuhandu) a ramas insa in PNTCD.

Elemente de discurs
PNG a vrut sa introduca in politica romaneasca „Regula prioritatii de dreapta”. 14 ani in Romania s-a circulat pe scena politica pe stanga. De aici, o serie de accidente. Unele grave. Chiar mortale. Politicienii, indiferent de partidul din care faceau parte, nu au aplicat principiile democratiei liberale. Nu au aparat proprietatea privata, au incalcat fara rusine drepturile omului. Au batjocorit libertatea castigata cu sange in revolutia din decembrie 1989.

Desi suntem o tara eminamente crestina ateismul comunist nu ne-a parasit. Mariginalizarea spiritului crestin este cauza goliciunii morale, a dispretului fata de cel de langa tine. Un partid crestin democrat trebui sa faca politica in spiritul iubirii aproapelui.

PNG condamna social-liberalismul practicat in ultimii 14 ani. PNG considera ca social-democratia a deviat si spre dreapta, adoptand in politicile sale de guvernare o serie de masuri de dreapta. Desi liberalismul este o doctrina de dreapta, in Romania el a adoptat masuri populiste, de stanga in perioada in care s-a aflat la guvernare.

BIROUL PERMANENT

George Becali Presedinte
Pompiliu Manea Prim-Vicepresedinte
Alex Mihai StoenescuPrim-Vicepresedinte
Helmuth Duckadam Vicepresedinte
Virgil becali Vicepresedinte
Nicolae Trache Vicepresedinte
Catalina Dancu Vicepresedinte
Mariana Becheanu Vicepresedinte
Ioan Codorean Vicepresedinte
Anisoara Mircea Vicepresedinte
Daniel Fuciu Vicepresedinte
Robert Ionescu Vicepresedinte
Marian Oprea Vicepresedinte
Narcis Godeanu Vicepresedinte
Danut Chitu Vicepresedinte
Dorin Ciulina Vicepresedinte
Ion Cornel Lazar Vicepresedinte
Emil Ambrus Vicepresedinte
Aurel Marinescu Vicepresedinte
Alin Lupu Vicepresedinte
Gheorghe Alexa Vicepresedinte

Corneliu Ciontu, parintele PP:
„Vrem la putere, nu vom pierde timpul!”
Te-ai saturat de promisiunile desarte, de minciunile si de hotiile acelora care, o data la patru ani, te imbie sa-i votezi?
Radulescu Aurel este presedintele Partidului Popular din Romania (PPDR), a fost presedintele Partidului Renasterea Romaniei.

Ti s-a acrit sa vezi ecranul televizorului si paginile ziarelor umplute de indivizi lipsiti de scrupule, care-ti vand aceleasi gogosi expirate de 15 ani; de oameni care plang cu lacrimi de crocodil pe umarul saracilor, in timp ce-si umfla buzunarele prin furt; de sarlatani care ridica osanale muncii cinstite, dar prospera prin frauda?

Ai devenit, din aceasta cauza, un sceptic, un blazat?

Avem o veste buna pentru tine: Romania poate renaste!

Nu, nu este o alta aiureala politicianista, din lungul sir cu care ai fost bombardat vreme de un deceniu si jumatate. Este un adevar:

Romania poate renaste prin OFENSIVA BUNULUI SIMT! Prin ofensiva celor care muncesc onest, de dimineata pana seara, pentru un trai decent si pentru a netezi drumul copiilor lor; prin ofensiva celor care se simt mandri ca sunt romani, fara sa se bata cu pumnii-n piept pentru asta; prin ofensiva celor care se incapataneaza sa ramana cinstiti, a celor care nu-si pierd niciodata decenta, a celor ca tine.

A venit vremea ca Romania sa renasca, sa fie guvernata de bun simt.

Presedinte: Ilie Georgescu
Partidul Popular si al Protectiei Sociale (P.P.P.S.), fost Partidul Pensionarilor si al Protectiei Sociale, este un partid politic din Romania. Orientarea partidului este una de centru-dreapta, cu tendinte de stanga dar si de mijloc.

Din initiativa unui mare grup de pensionari ceferisti de la Depoul Central si Gara de Nord Bucuresti, la care grup s-au alaturat si multi alti pensionari din capitala, a luat fiinta Partidul Pensionarilor din Romania legalizat prin decizia nr. 21/12 decembrie 1994 de Tribunalul Bucuresti, care dispune inregistrarea in Registrul Partidelor Politice la grefierul acestui tribunal.

Initiativa infiintarii unui partid politic al pensionarilor din Romania a fost fortata si determinata de nivelul tot mai scazut de trai al pensionarilor, alocarea unor pensii cu mult sub meritul sau strictul necesar si al decentei. Expunerea pensionarilor la infometare si cersit, in imposibilitatea de a-si mentine si intretine familia, apartamentele, practic s-a creat un genocid asupra lor, ei fiind aruncati la lada de gunoi a istoriei. Un segment al populatiei care s-a jertfit si sacrificat pentru reconstruirea tarii dupa cel de-al doilea razboi mondial a fost badjocorit si dispretuit, uitat de catre guvernanti.

Conducerea de atunci a partidului, din anii 1994-95 si cei de dupa ei, a crezut ca pensionarii fiind o mare masa de oameni intelepti se vor uni intr-un partid puternic si se vor lupta pentru interesele si drepturile lor legitime. Ca reprezentantii lor vor fi prezenti si alesi in toate organismele de conducere ale tarii: in consilii locale si judetene, Parlamentul si Guvernul tarii, participand astfel la elaborarea unor legi drepte si corecte care sa le protejeze drepturile legitime pe care si le-au castigat prin munca lor.

Nu a fost sa fie asa, cu toata lupta conducerii partidului, deoarece pensionarii nu s-au unit sub umbrela lor, sigla partidului, care de fapt reprezinta protectia omului, deoarece au fost inselati in asteptarile lor de marile partide politice cu sau fara istorie. Acestea, temandu-se ca vor fi invinsi in alegeri de Partidul Pensionarilor si-au inceput lupta diversionista prin manipularea pensionarilor si divizarea lor in diferite federatii si organizatii de pensionari cum sunt:

*  Federatia Nationala a Pensionarilor din Romania;
* Uniunea Generala a Pensionarilor;
* Confederatia Unirea a Pensionarilor;
*  Alianta Pensionarilor;
*  Asociatia Nationala a Asociatiilor Pensionarilor, cat si alte  asociatii si federatii circa 13 la numar.

Conducerile acestor federatii si uniuni ale pensionarilor sunt sprijinite de catre guvernantii zilei, stimulati prin diferite mijloace, in special cu bani, iar sefii lor sunt retribuiti cu salarii echivalente cu cele ale unui secretar de stat.

La randul lor, conducerile acestor federatii si uniuni, manipuleaza conducerile filialelor judetene din tara si le stimuleaza cu bani, produse alimentare sau nealimentare (ulei, zahar, orez, pixuri, brichete etc.) pentru a le asculta sfaturile in privinta votului in pofida faptului ca ei se declara apolitici si nonguvernamentali. Fiind in aceasta situatie absolut toate cele 13 federatii si organizatii de pensionari, au tot interesul sa manipuleze marea masa de pensionari in interesul altor partide politice si in special a celor de la guvernare si sa nu voteze cu partidul care le-a purtat numele si le apara interesele deoarece, in cazul in care pensionarii, in marea lor masa, ar vota cu acesta respectivii si-ar pierde privilegiile si avantajele materiale de la guvern si alti sponsori interesati in promovarea intereselor meschine ale partidelor de la guvernare.

Partidul Pensionarilor fiind un partid sarac, nu si-a permis stimulari de nici un fel fata de nimeni si a ramas fara voturi din partea pensionarilor in anii: 1996, 2000, 2004 nereusind astfel din cei peste sase milioane de pensionari sa obtina nici macar 5% din voturile exprimate pentru a patrunde in Parlamentul Romaniei unde sa reprezinte interesele a aproximativ 40% din populatia cu drept de vot din Romania.

Astfel pensionarii nu sunt reprezentati in Parlamentul sau Guvernul Romaniei, nu au pe nimeni sa le apere drepturile, dar culmea, tot ei se plang si fac diferite demonstratii in tara: picheteaza prefecturile judetene si sediul guvernului de parca nu ei singuri ar fi vinovati pentru naivitatea cu care si-au dat votul altor partide si pe cale de consecinta pentru starea in care au ajuns.

Mai mult decat atat, s-a incercat dezbinarea partidului sau absorbirea acestuia de catre alte partide, prin fosti conducatori tradatori, impreuna cu persoane cu functii in conducere in partid, bineinteles contra unor avantaje substantiale intre anii 2000-2004.

Membrii de partid, ramasi fideli, au luptat din greu prin instante judecatoresti sa-si recastige insasi existenta partidului. Avand dreptatea de partea lor, instantele judecatoresti le-a dat castig de cauza, iar noua conducere, legal si statutar aleasa, a curatat partidul de dihorii tradatori, cu interese personale si i-au exclus din partid.

Dat fiind faptul ca Partidul Pensionarilor nu a fost sustinut in alegeri de marea masa a pensionarilor la nivel local sau parlamentar din anii 1996, 2000 si 2004 datorita motivelor aratate mai sus, Conferinta Nationala a Partidului din data de 14 mai 2005, analizand aceasta situatie a hotarat cu mare majoritate de voturi, schimbarea denumirii partidului in PARTIDUL POPULAR SI AL PROTECTIEI SOCIALE, iar sigla partidului ramanand aceeasi umbrela deschisa cu inscriptia P.P.P.S. pe calota acesteia.

Schimbarea denumirii partidului a fost aprobata de Tribunalul Bucuresti prin decizia nr. 51 din 26.10.2005 si a dispus totodata inregistrarea acestei modificari in Registrul Partidelor Politice aflat la Grefa Tribunalului Bucuresti.

Aceste modificari dau posibilitatea si altor categorii sociale defavorizate sa devina membrii ai Partidului Popular si al Protectiei Sociale si sa-l sustina in viitoarele alegeri prin votul lor si al altor persoane apropiate. Desigur s-a modificat si statutul partidului, dar mai ales programul politic care, prin prevederile sale, protejeaza nu numai pensionarii ci toata populatia defavorizata a tarii cum sunt: somerii, disponibilizatii, tinerii, studentii, invalizii si veteranii de razboi, copii parasiti si orfanii, handicapatii, nevazatorii cat si marea masa a muncitorilor din productie cu salariile in cuantum de minimum pe economie, cadre din sistemul sanitar si invatamant, agricultorii precum si altii care se simt nedreptatiti de sistemul economic social si politic.

Astfel partidul nu ramane izolat numai cu categoria pensionarilor deschizandu-si portile catre toate categoriile sociale din tara. De la schimbarea denumirii partidului mii de cetateni au solicitat inscrierea lor in acest partid P.P.P.S..

Semnul electoral al partidului este imaginea unei umbrele deschise avand inscrise pe calota literele P.P.P.S..

Partidul este organizat si functioneaza pe criteriile administrativ teritoriale ale Romaniei cuprinzand:

* Organizatii judetene si organizatia municipiului Bucuresti si respectiv de sector;
*  Organizatii municipale, orasenesti si comunale;
* Organizatii locale de cartier si satesti.

Totalitatea organizatiilor de pe teritoriul unui judet formeaza o organizatie judeteana. Organizatia municipiului Bucuresti este asimilata cu o organizatie judeteana.

Partidul Popular si al Protectiei Sociale este un partid democrat de centru cu o accentuata componenta sociala, ocupandu-se cu precadere de rezolvarea prin mijloace politice a problemelor specifice de protectie sociala a celor defavorizati avand la baza, democratia, demnitatea nationala, dreptatea sociala cu o doctrina sociala.

Partidul Popular si al Protectiei Sociale se delimiteaza net de extremismul politic de orice fel fie de dreapta fie de stanga, respecta Constitutia si Legile Romaniei.

Partidul Popular si al Protectiei Sociale sustine democratia parlamentara, pluripartitismul, separarea puterilor in stat, sustine si apara statul unitar national si suveran, lupta pentru pastrarea independentei si integritatii teritoriale a tarii, militeaza pentru dezvoltarea relatiilor pasnice cu toate statele lumii pe baza principiilor si normelor dreptului international.

Partidul Popular si al Protectiei Sociale poate infiinta fundatii, cluburi, edituri, ziare si publicatii proprii in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Presedinte Aurel Radulescu
Aurel Radulescu (nascut la 27 mai 1954 in Prundeni, Valcea) este un cleric roman care traieste in New York, SUA. Parinti: tata teologul Ioan a fost condamnat de Tribunal Militar Bucuresti pentru tentativa de rasturnare a oranduirii sociale, de subminare a puterii de stat, de daramare a regimului comunist, mama Eugenia cetatean american traieste la New York cu o pensie din partea statului american de 750$ desi nu a lucrat nicio zi in SUA pentru ca a plecat la 65 de ani.[necesita citare]

Sotia sa Daniela Maria, din Dej, licentiata in teologie, lucreaza ca manager la o corporatie din New York asociere in participatiune cu Biserica si absolventa cu licenta a unei scoli medicale pentru care lucreaza la un spital. Baietelul Daniel nascut in USA a invatat 8 ani la o scoala generala din Cluj.

Aurel Radulescu, dupa absolvirea Liceului de matematica-fizica Gheorghe Lazar din Bucuresti si a Seminarului Teologic 5 ani Craiova, a continuat studiile obtinand licenta in Teologie si licenta in Drept. Dupa ce a obtinut aprobare de a pleca la studii de doctorat in Grecia a cerut azil politic si a emigrat in Statele Unite. A terminat examenele de doctor in Drept International si de doctor in Teologie.

Activitate religioasa

Sfintia Sa a fost hirotonit de catre cancelarul Arhiepiscopiei Grecesti din New York sub jurisdictia Patriarhiei Ecumenice. Eminenta Sa Parintele Jurist Dr. Aurel Radulescu este liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe Romane din America;

Activitate culturala, umanitara si politica

Aurel Radulescu, ca presedinte al International Romanian Youth (Organizatia Internationala a Tineretului Roman) si ca presedinte relatii publice si diplomatice al Captive Nations Committee (infiintata de Congresul American), producator la televiziunea americana WNYX New York, ca redactor sef la Romanians` Unity newspaper, a initiat, coordonat si sponsorizat majoritatea conferintelor de presa si demonstratii anticomuniste impotriva celor care dadeau ordine unor securisti care terorizau poporul de multe ori impotriva vointei lor si care aceiasi oameni, iar altii esalonul 2, de 16 ani conduc poporul roman spre saracie, foamete si dezastru.[necesita citare]

A ajutat mii de romani in SUA sa se integreze in societate reprezentandu-i juridic, a luptat pentru drepturile omului in Romania si pentru o viata mai buna pentru toti romanii.[necesita citare]

In Romania este presedinte al Aliantei Partidul Popular European(crestini democrati) si Democratii Europeni (PPE-DE) cu hotarare definitiva si irevocabila (registrul partidelor politice Tribunalul Bucuresti); La aceasta alianta politica au aderat mai multe formatiuni politice si de stanga si de dreapta, senatori, deputati, grupuri de persoane fizice si juridice; Presedinte al Partidului Popular din Romania (PPDR) fondat de premierul Romaniei d-l Radu Vasile. Presedinte al mai multor companii si corporatii printre care Wall Street Business Center, de asistenta juridica (cabinete de avocatura), asistenta social-religioasa si economico-financiara; Este presedintele Congresului Mondial al Romanilor de Pretutindeni. Singurul roman membru in Leadership 100 conducerea celor 100 de lideri din SUA;

A candidat la alegerile prezidentiale din 2004 din partea formatiunii politice Alianta Popular Crestin Democrata (APCD)(presedinte Aurel Radulescu), compusa din mai multe formatiuni politice si sociale printre care Partidul Renasterea Romaniei (presedinte Aurel Radulescu) si Partidul Pensionarilor si Protectiei Sociale (renumitul avocat Ion Ionescu, zis Puiu Ionescu, jucator la echipa de fotbal Rapid). Pentru Contact Aurel Radulescu e-mail avocat.aurel.radulescu@gmail.com

Presedinte: Corneliu Vadim Tudor

PRM se autoplaseaza pe esicherul politic ca o formatiune crestin-democrata. Cu toate acestea, mesajul excesiv justitiar („In 48 de ore voi starpi coruptia” – Corneliu Vadim Tudor – TVR1, Noaptea Presedintilor), atitudinea nationalista excesiva, populismul, precum si programul economic social-democrat contribuie la indepartarea efectiva fata de aceasta pozitie conservatoare.

In 2004, PRM a depus o cerere pentru a deveni membru al Partidului Popular European, care i-a fost insa refuzata. Membrii partidului se intituleaza „adevarata opozitie” considerandu-se intr-o „lupta continua cu mafia si cu coruptia”, termeni folositi intr-un sens foarte larg si vag. Partidul mai afirma si faptul ca, in plus, este singurul partid major care nu s-a aflat la guvernare deloc pana in 2004. Aceasta afirmatie nu este intru totul adevarata, intrucat partidul a avut atat secretari de stat cat si prefecti in guvernul Nicolae Vacaroiu in alianta guvernamentala care a fost numita Patrulaterul rosu. Partidul este acuzat de ceilalti membri ai scenei politice romanesti de lansari de zvonuri, acuzatii si calomnii nedovedite, fie prin intermediul liderului, fie prin intermediul organului sau de presa. Astfel, de-a lungul anilor, PRM este creditat cu acuze si afirmatii nefondate de genul: „Vom impusca pe hoti cu mitraliere pe stadioane”, „Bombonel (o porecla data politicianului Adrian Nastase) este homosexual”, „Guvernul Romaniei este comandat de jidanul-ungur George Soros din SUA” (sursa, Revista Romania Mare, diverse editii, 2003). De asemenea, PRM a negat existenta holocaustului in Romania pana la inceputul anului 2004 cand si-a schimbat brusc opinia. ONG-uri precum Pro Democratia au criticat atitudinea PRM in nenumarate randuri.

Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, si senatorul (2000 – 2004) PRM Gheorghe Buzatu au fost distinsi in anul 2004, de catre fostul presedinte Ion Iliescu, cu ordinul Steaua Romaniei, pentru meritele culturale. Ca urmare, Elie Wiesel a returnat presedintelui Iliescu distinctia similara primita anterior, motivand ca nu poate face parte dintr-un grup in care se mai gaseste si Corneliu Vadim Tudor.

In perioada in care partidul avea titulatura PPRM, presedinte a fost Corneliu Ciontu.

Exista si o organizatie de tineret, Organizatia de tineret a Partidului Romania Mare (OTRM). Este singurul partid politic parlamentar cu organ de presa functional, Revista Romania Mare si ziarul Tricolorul. PRM a obtinut la alegerile generale din 2004 11.5% din totalul voturilor exprimate. Candidatul PRM s-a clasat al treilea, cu 10.5% din totalul voturilor.

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, cei 5 euro-observatori ai PRM au devenit europarlamentari. Prin asocierea PRM cu o serie de partide extremiste sau radicale din Europa, s-a constituit grupul europarlamentar Identitate, Traditie, Suveranitate considerat de catre presa europeana si de catre analistii politici drept o grupare de extrema dreapta. Din acelasi grup parlamentar mai fac parte europarlamentarii Frontului National din Franta (partid de extrema dreapta cu o politica indreaptata impotriva imigrarilor), Alessandra Mussolini (politician fascist, nepoata a lui Benito Mussolini) si o serie de alte partide din Belgia si Bulgaria.

Popularii si socialistii europeni s-au pronuntat deja impotriva oricarei sustineri a noului grup.

PARTIDUL ROMANIA MARE este exponentul idealurilor nationale si al intereselor social-economice ale celor mai largi categorii de cetateni ai tarii si militeaza pentru renasterea Romaniei in toate domeniile, printr-o politica a prosperitatii, dreptatii si concordiei nationale.
PARTIDUL ROMANIA MARE este un partid de centru stinga, de orientare nationala, care isi propune reasezarea relatiilor din societatea romaneasca pe principiile statului de drept, democratiei constitutionale si justitiei sociale, care promoveaza valorile si interesele nationale si se pronunta pentru pluralism in viata politica romaneasca.
PARTIDUL ROMANIA MARE isi desfasoara activitatea in deplina concordanta cu Constitutia si legile tarii, in scopul indeplinirii obiectivelor din Programul sau, idealurilor de unitate nationala, integritate teritoriala, suveranitate si independenta.
Asa cum reiese si din titulatura sa, PARTIDUL ROMANIA MARE militeaza pentru infaptuirea pe cale pasnica a Romaniei Mari, in hotarele ei istorice.
In conformitate cu prevederile Constitutiei Romaniei si in concordanta cu principiile sale ideologice, PARTIDUL ROMANIA MARE se pronunta : pentru deplina exprimare a gindurilor, opiniilor si credintelor cetatenilor, impotriva defaimarii Tarii si a Natiunii, indemnului la razboi de agresiune, ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, impotriva incitarii la discriminare, separatism teritorial sau pe criterii etnice, impotriva violentei si manifestarilor obscene, contrare bunelor moravuri.
PARTIDUL ROMANIA MARE actioneaza pentru redresarea si dezvoltarea economiei nationale, ca o conditie stringent necesara pentru asigurarea unui trai demn si imbelsugat tuturor cetatenilor Tarii.
PARTIDUL ROMANIA MARE se pronunta pentru REPUBLICA, ca forma de guvernamint in Romania. PARTIDUL ROMANIA MARE militeaza pentru dezvoltarea relatiilor de prietenie cu toate tarile lumii, in special cu vecinii, relatii bazate pe principiile si normele dreptului international.

PARTIDUL ROMANIEI EUROPENE este un partid constituit pe baza liberei opinii a tuturor membrilor de cetatenie romana, fiind totodata un exponent al luptatorilor pentru renasterea Romaniei in sistemul de valori traditionale, nationale si europene.

PRE este un partid de centru, centru-dreapta ce reprezinta si apara interesele politice ale cetatenilor romani din tara, precum  si din Uniunea Europeana si din lume.

Deviza partidului este: Romania va renaste in Uniunea Europeana prin adevar, dreptate, munca si credinta!
Presedinte: Mircea Geoana

Primul partid social-democrat aparut pe scena politica romaneasca dupa caderea regimului comunist a fost Partidului Social Democrat Roman (17 ianuarie 1990). PSDR s-a declarat continuator al social-democratiei romanesti interbelice. Beneficiind de legitimitate istorica, PSDR nu a reusit, insa, sa obtina si o legitimitate electorala apta de a-l face sa exercite o influenta semnificativa asupra actului de guvernare. Dupa o alianta temporara cu CDR, PSDR s-a aliat cu PD in vederea participarii la alegerile parlamentare din 1996. Noua alianta, Uniunea Social Democrata a participat la guvernare in cadrul coalitiei CDR-USD-UDMR, dar existenta sa a fost de scurta durata. Dupa esecul acestei guvernari, dezamagit de colaborarea cu PD si confruntat cu riscul de a nu mai intra in Parlament, PSDR a decis in 2001 fuziunea cu PDSR si formarea Partidului Social-Democrat (PSD).

La 6 februarie 1990 s-a inscris in registrul partidelor politice Frontul Salvarii Nationale, rezultat al transformarii FSN din organ provizoriu al puterii de stat in miscare populara. In aprilie 1990 a avut loc prima Conferinta Nationala a FSN, care l-a ales in functia de presedinte pe Ion Iliescu. Desi a castigat alegerile din 20 mai 1990, FSN era in pragul destramarii. Conventia Nationala a FSN din 16-17 martie 1991 a fost momentul primei incercari de asezare pe baze doctrinare a partidului. Potrivit motiunii „Un viitor pentru Romania”, FSN era definit ca un „partid de centru stanga care se inspira din valorile social-democratiei moderne europene”. Conventia FSN din 27-29 martie 1992 a fost momentul in care diferentele de viziune au determinat divizarea FSN. Sustinatorii motiunii „Viitorul – Azi” au castigat in urma votului iar Petre Roman a devenit presedintele FSN. Grupul celor care au pierdut alegerile in interiorul FSN s-a desprins si a format un nou partid, Frontul Democrat al Salvarii Nationale. La prima Conferinta Nationala a noului partid, care a avut loc in 27-28 iunie 1992, s-a hotarat sustinerea lui Ion Iliescu pentru alegerile prezidentiale. Sustinatorii motiunii „Viitorul- Azi”, desi au reusit sa se impuna in interiorul FSN, au pierdut alegerile parlamentare din 1992. Ulterior, FSN si-a schimbat denumirea in Partidul Democrat (PD).

La alegerile parlamentare din 27 septembrie 1992 FDSN, proaspat infiintat dupa sciziunea FSN, a obtinut primul loc, iar Ion Iliescu a devenit presedintele Romaniei cu 61,5% din voturi. La un an de la constituire, FDSN si-a reafirmat orientarea social-democrata, cu prilejul Conferintei Nationale din 9-10 iulie 1993, cand si-a schimbat denumirea in Partidul Democratiei Sociale din Romania. Totodata s-a realizat si fuziunea prin absorbtie cu Partidul Solidaritatii Sociale, Partidul Republican, Partidul Cooperatist si Partidul Socialist Democratic din Romania. Aflat la guvernare in legislatura 1992-1996, PDSR a suferit un proces accentuat de erodare si a pierdut alegerile din toamna anului 1996. Intre anii 1996-2000, PDSR s-a aflat in opozitie, perioada in care a acumulat o experienta extrem de importanta si si-a construit in mod realist si pragmatic strategia pentru a reveni la putere.

In anul 2000, PDSR impreuna cu PSDR si PUR, partid de orientare social-liberala, au constituit Polul Democratiei Sociale din Romania (7 septembrie 2000). Acest bloc electoral a castigat alegerile legislative din noiembrie 2000. Una dintre clauzele contractului politic dintre PDSR si PSDR a fost prevederea potrivit careia, dupa alegeri, se va realiza fuziunea dintre cele doua partide social democrate. Astfel, in iunie 2001 pe scena politica are loc o importanta clarificare a zonei de centru-stanga, prin constituirea Partidului Social Democrat, rezultat din unificarea celor doua partide. La Congresul de constituire a PSD, Adrian Nastase a afirmat vointa politica a noii formatiuni de a reprezenta social-democratia moderna, dinamica, racordata la problemele si prioritatile actualitatii. Preocuparea pentru conexarea doctrinara a PSD la noile realitati a determinat aparitia in 2002 a documentului „Spre normalitate – o viziune social-democrata moderna privind viitorul Romaniei”, material care propune principalele directii de actiune ale perioadei post- tranzitie. La reuniunea de la Snagov din februarie 2003, presedintele PSD, Adrian Nastase a afirmat ca se consacra astfel refacerea unitatii social-democrate pe baze ideologice clare si neconflictuale, precum si concilierea dintre traditia si modernitatea stangii democrate romanesti. Procesul de unificare si modernizare a stangii democrate romanesti a favorizat apropierea PSD de structurile social-democrate internationale – Internationala Socialista si Partidul Socialistilor Europeni. In iunie 2005 PSD a devenit membru cu drepturi depline in cadrul Partidului Socialistilor Europeni. PSD a dezvoltat relatii consistente de colaborare cu partidele social-democrate europene, semnificative in acest sens fiind reuniunile grupurilor parlamentare de lucru romano – germane (PSD-SPD). PSD a semnat acorduri de cooperare si parteneriat cu partide membre ale familiei social-democrate, avand o agenda consistenta de intalniri bilaterale cu conducerile principalelor formatiuni ale Internationalei Socialiste. Perioada 2000-2004 a fost extrem de importanta pentru afirmarea si consolidarea PSD ca unic reprezentant al social-democratiei in Romania. Pe de alta parte insa, supus unui inerent proces de erodare ca urmare a actului guvernarii, PSD a intrat in opozitie in urma alegerilor din noiembrie 2004.

La Congresul din aprilie 2005 a fost desemnata noua conducere a partidului, iar noul presedinte, Mircea Geoana a afirmat dorinta PSD de a-si consolida baza doctrinara si de a face o opozitie constructiva in perioada urmatoare. A urmat o perioada de repozitionari politice si structurale, orientate spre modernizare si o mai buna integrare in familia socialista europeana. O serie de lideri contestati, unii dintre ei anchetati de justitie, au parasit partidul sau au fost indepartati din functiile detinute. Congresul din 10 decembrie 2006 l-a reconfirmat in functia de presedinte al PSD pe Mircea Geoana, si a adus la conducerea partidului o echipa tanara si dinamica, marcand sfarsitul perioadei de ccriza a partidului. Programul prezentat de catre echipa presedintelui Mircea Geoana, „Romania Sociala”, incearca sa ofere o viziune noua, progresista si europeana, social-democratiei romane, si a alternativa guvernarea de dreapta.

PROGRAM POLITIC
PROGRAMUL POLITIC

Programul Partidului Social-Democrat concepe realist si pragmatic modernizarea si dezvoltarea Romaniei, in stransa legatura cu nevoile stringente ale societatii si cu dezideratul integrarii in marea familie a democratiilor europene dezvoltate.
De aceea, principiile actiunii noastre politice sunt circumscrise vointei de a actiona pentru: – Relansarea economiei, bazata pe o crestrere economica sustinuta, generatoare de prosperitate si de locuri de munca, singura in masura sa combata in mod real saracia si somajul; – Reformarea economiei, eliminarea dezechilibrelor cronice si a celorlalte elemente care ne-au apropiat, in ultimii ani, nu de standardele europene ci de conditiile specifice subdezvoltarii; – Impulsionarea procesului de privatizare si restructurare ca parte a construirii unui nou mecanism de dezvoltare economica si sociala si a unei economii de piata functionale; – O politica sociala moderna, flexibila si eficienta, care sa stimuleze interesul pentru munca si care sa ofere o protectie corecta categoriilor defavorizate; – Consolidarea statului de drept, perfectionarea sistemului institutional, combaterea coruptiei si a criminalitatii, diversificarea modalitatilor de participare a cetatenilor la viata publica; – Reformarea serviciului public (in principal prin descentralizarea acestora) astfel incat institutiile sa fie realmente in slujba cetateanului; – Sustinerea reformelor necesare integrarii Romaniei in structurile europene si euro-atlantice, in conformitate cu interesul nostru national; – Accederea in Internationala Socialista si in structurile acestui forum politic, fapt care va contribui la o mai buna receptare si la formarea unei imagini externe corecte in legatura cu programul partidului si cu strategia de guvernare pentru perioada 2001-2004; – Respingerea extremismului politic, etnic sau religios. Justitia sociala poate fi implinita doar intr-o societate deschisa si toleranta, in care libertatea de expresie a diferitelor culturi, credinte si orientari este respectata, in care prejudecatile si discriminarile sunt eliminate. Conceptul nostru de cetatenie este inclusiv, garantand reprezentarea corecta a intereselor tuturor categoriilor de cetateni care traiesc si muncesc in Romania. Ca partid aflat la guvernare, Partidul Social Democrat isi propune sa actioneze avand in vedere: o guvernare eficienta, integrarea europeana si euro-atlantica, coeziunea sociala si statul activ. Este sarcina social democratiei romanesti, reunita in PSD, sa puna bazele unei politici pentru dezvoltare, sa revitalizeze economia, sa incurajeze sectorul privat, intr-un cuvant, sa adopte acel complex de masuri care sa duca la prosperitate. Societatea romaneasca are nevoie de o guvernare al carui principal atribut sa fie responsabilitatea, o guvernare capabila de a repune in functiune autoritatea institutiilor, independenta de orice interese factionale si dependenta doar de asteptarile cetatenilor. Solutiile nu pot fi decat cele situate in sfera statului de drept si a regimului democratic: accelerarea reformelor sociale, politice si economice, restabilirea increderii cetatenilor in autoritatile institutionale, accelerarea privatizarii, reforjarea coeziunii sociale, masuri ferme pentru limitarea birocratiei si anomaliilor structurale care impiedica functionarea normala a organismului economic, masuri de combatere a saraciei.

BIROUL PERMANENT
MIRCEA GEOANà Presedinte
ION ILIESCU  Presedinte de onoare, Lider Grup Senat
TITUS CORLÃTEAN  Secretar General
MARIAN SARBU  Vicepresedinte
CRISTIAN DIACONESCU  Vicepresedinte
LIVIU DRAGNEA  Vicepresedinte
VICTOR PONTA  Vicepresedinte
ECATERINA ANDRONESCU  Vicepresedinte
VASILE DANCU  Vicepresedinte
GHEORGHE NECHITA  Vicepresedinte
DAN NICA  Vicepresedinte
ION STAN Vicepresedinte
ION TOMA Vicepresedinte
ILIE SARBU  Vicepresedinte
IOAN RUS  Vicepresedinte
CONSTANTIN NITA  Vicepresedinte
RODICA NASSAR  Vicepresedinte

La lucrarile BPN mai participa:
NICOLAE VACAROIU  Presedinte Senat
ADRIAN NASTASE  Presedinte Consiliul National PSD
VIOREL HREBENCIUC  Lider grup C.Dep.
ROVANA PLUMB  Presedinte OF
NICOLAE BÃNICIOIU  Presedinte TSD
ARISTIDE ROIBU  Trezorier
ADRIAN SEVERIN  Director ISD

Presedinte:  Gheorghe IONICESCU
Presedinti de onoare: Marcian BLEAHU, Florin BEJAN

Premize

Este incontestabil ca traim in plina criza ecologica. In jurul nostru sunt vizibile cu ochiul liber efectele nocive ale efectului de sera ce induce incalzirea globala, ale inundatiilor si desertificarii, ale poluarii aerului avand drept consecinta ploile acide, mareele negre,  molimele  determinate de poluarea apei, intoxicarea solului cu chimicale, despaduririle, acumularea deseurilor, diminuarea resurselor solului si subsolului, saracirea biodiversitatii si marirea discrepantei dintre posibilitatile de trai pe un glob terestru de dimensiuni si posibilitati finite pentru o populatie in crestere exponentiala. Toate acestea duc la amenintarea grava a deteriorarii echilibrului dintre natura si om.

In momentul de fata exista partide ecologiste in majoritatea tarilor avansate din lume, unele cu succese notabile parlamentare si guvernamentale. Si in Romania incepand din 1990 au existat mai multe partide ecologiste  avand parlamentari si ministri ai mediului, dar succesele intiale au fost intr-un continuu declin, in mod invers fata de cresterea necesitatii unei politici ecologiste eficiente.

Partidul Verde, numit astfel la unison cu partidele fratesti din alte tari (Die Grüunen  in Germania, Les Verts  in Franta sau The Greens in Marea Britanie)  are ca scop redesteptarea interesului pentru problematica ecologista oferind un program ce are la baza principiile ecologiei politice, grefate pe cele ale unei democratii moderne care incumba construirea statului de drept, pluripartidismul, respectarea dreptului omului si a avutului sau, libertatea de gandire si exprimare, sustinerea competentei in toate sectoarele socio-economice, intronarea dreptatii si promovarea tuturor initiativelor si actiunilor ce pot duce la o crestere a buanastarii populatiei. Trebuie subliniat ca programul prevede normele de conduita pentru totalitatea sectoarelor vietii (justitie, sanatate, invatamant, aparare, cultura, religie, etc.), prezente in programele tuturor partidelor politice, dar subordonate constrangerii actiunilor umane  de catre  comandamentele impuse de mediu pentru a stabili un raport durabil de armonie dintre actiunile umane si mediul natural.

I. In domeniul  mediului

1. Protectia aerului este in momentul de fata grija nr.1 a omenirii.
Deteriorarea aerului pe care il respiram va duce in mod inexorabil la schimbari climatice ireversibile, la secete, la desertificare, la schimbarea mediului de trai al populatiei globului. In Romania se simt deja multe dintre aceste efecte, iar seceta cu care a debutat anul 2007 este doar un palid inceput. Risam in curand sa ajungem sa abandonam culturile  traditionale de cerealele (graul, porumbul etc.) si sa trecem la un regim alimentar de tip tropical. De aceea este nevoie urgenta de masuri de protectie:

Crearea unui sistem de monitorizare al tuturor utilajelor si instatiilor poluatoare.
Obligativitatea de a respecta standardele de emisie a dioxidului de carbon si a tuturor gazelor cu efect de sera conform normelor stabilite de conferintele internationale (Kyoto, Montreal, Paris).
Lichidarea pana in 2015 a tuturor surselor de poluare care nu    s-au  conformat standardelor stabilite pentru tara noastra.
Stabilirea normelor de emisie a gazelor de esapament si elminarea din traficul rutier pana in 2009 a vehiculelor care depasesc aceste norme.
Instituirea obligativitatii legale ca retehnologizarea si dezvoltarea transportului in comun sa se bazeze pe utilizarea de tehnologii nepoluante.
Stimularea (inclusiv fiscala) a implementarii de tehnologii prietenoase cu mediul.

2. Protectia si gospodarirea  apei  este o necesitate urgenta avand in vedere penuria tot mai accentuata ce se va instala odata cu incalzirea globala. Sunt de  luat in considerare urmatoarele masuri :

Asigurarea pana in anul 2015 a tuturor comunelor cu alimentare centralizata de apa si canalizare.
Reducerea pierderilor in retelele urbane de alimentare cu apa, invechite si defecte pentru evitarea risipei accentuate existente astazi.
Crearea de instalatii de epurare a apei pana in 2009 la toate marile uzine poluatoare si pana in 2012 pentru toate orasele si localitatile cu peste  20.000 locuitori
Realizarea sistemelor separate de alimentare cu apa industriala si menajera in vederea conservarii celei din urma si reducerea preturilor rezultate din  potabilizarea apei industriale.
Economisirea apei prin plati diferentiate, cu costuri tot mai mari pentru consumatorii economici ce depasesc normele prevazute in autorizatiile de impact.
Alocarea resurselor din bugetul statului sau al comunitatilor locale pentru realizarea pana in anul 2012 a sistemelor de protectie impotriva inundatiilor prin indiguiri pe marile cursuri de apa  si corectarea torentilor.

3. Protectia si gospodarirea solului  trebuie sa fie o prioritate pentru ca produsele agricole romanesti sa poata deveni competitive cu cele realizate in tarile UE. In acest scop sunt de luat in seama :

Stabilirea unor standarde privind utilizarea rationala a solului  pentru a se evita deteriorarea lui prin supraexploatare, monoculturi, suprapasunare.
Stabilirea unor standarde de incarcare cu ingrasaminte, pesticide, fungicide etc.
Incurajarea prin credite avantajoase sau parghii fiscale a refacerii perdelelor forestiere pe terenurile agricole intinse in vederea combaterii eroziunii solului.
Refacerea urgenta a sistemelor de irigatii existente dar distruse si crearea altora noi.
Stabilirea pana in anul 2010 a unor program de imbunatatiri funciare prin  utilizarea cu precadere a mainii de lucru disponibilizata din industrie si cu fonduri din programe internationale.
Dotarea pana in anul 2012 a tuturor oraselor tarii cu sisteme de colectare selectiva a deseurilor in vederea reciclarii lor si cu sisteme de depozitare  in gropi ecologice sau incinerare in instalatii prevazute cu sisteme de protectie impotriva eliberarii de noxe.

4. Protectia naturii  este considerata o prioritate pe plan mondial deoarece toate resursele alimentare sunt de origina organica, vegetala si animala, conservarea biodiversitatii fiind indispensabila supravietuirii tuturor formelor de viata. Totodata este necesara conservarea materiei inanimate, de la mineral la peisaje, pentru a documenta istoria Pamantului, pentru stabilirea prognozelor de accidente naturale si pentru a oferi oamenilor locuri de odihna, reflectie si instruire. In acest scop sunt preconizate urmatoarele actiuni:

Largirea retelei de arii protejate pentru a acoperi minimum 8% din suprafata  tarii si alinierea astfel la procentul din tarile UE.
Realizarea retelelor Natura 2000 (Reteaua Ecologice Pan-Europene -PEEN),  Emerald (Reteaua de arii de interes special de conservare pentru Europa -ASCI) si a Listelor rosii de specii periclitate, conform cerintelor  UE.
Crearea unui organism specializat de sine statator pentru managementul ariilor protejate si a obiectivelor declarate monumnte ale naturii
In cadrul Programului Dunarea Verde realizarea unui proiect de reabilitare a luncii Dunarii (refacerea vechii structurii morfologice de lacuri, balti, grinduri etc.) in vedera refacerii fondului piscicol.
Protejarea spatiului verde intravilan, prin introducerea unui procent minim intravilan care sa aiba aceasta destinatie

5. In domeniul agriculturii sunt de luat  masuri urgente pentru a readuce Romaniei apelativul de „granarul Europei”, pierdut din cauza politicii devas- tatoare a regimului comunist si a celei, nu mai putin nefaste a politicii post-revolutionare. Calitatile naturale (sol, clima) si vocatia taranului roman de bun agricultor trebuie puse in valoare prin urmatoarele masuri:
Stabilirea si readucerea pe fagasul legal al dreptului de proprietate asupra terenului  si eliminarea tuturor litigiilor si abuzurilor efectuate de organele locale.
Agricultura romaneasca nu mai trebuie sa fie una preponderent de subzistenta, motiv pentru care propunem:
    Incurajarea asocierii liber consimtite a producatorilor agricoli in unitati mai mari, cu delimitarea precisa a aportului fiecarui participant.
    Incurajarea fermelor familiare prin acordarea de credite preferntiale.
    Acordarea de credite avantajoase pentru pentru achizitionarea utilajelor si  produselor necesare productiei agricole (seminte, imgrasaminte, pesticide),  cu precadere asociatiilor familiare sau liber consimtite.
Desfiintarea monopolului de stat sau a unor agentii in ce priveste  achizitionarea, stocarea si comercializarea (intern si export) si incurajarea concurentei.
Pentru incurajarea exportului se vor realiza produse ecologice cu eco-labele aprobate si verificate cu multa exigenta de catre factorii de  control.
Reabilitarea si extinderea retelei de irigatii ce va fi data in supravegherea organelor judetene si locale ce vor raspunde penal pentru deteriorarea si nefunctionalitatea lor.

6. In domeniul silviculturii sunt necesare masuri urgente pentru a preintampina deteriorarea si scaderea fondului silvic cu repercursiuni grave in ce priveste schimbarea climei si declansarea accidentelor morfologice (alunecari de teren, prabusiri de stanci), crearea de viroage si torenti. Sunt de luat urmatoarele masuri :

Punerea in posesie pana in anul 2008 a tuturor vechilor proprietari conform  legilor in vigoare dupa ce au fost semnat un contract cu autoritatea de stat  privind respectarea normelor de exploatare in regim silvic, cu forte proprii sau cu autoritatea de stat a parcelelor dorite, fara ca aceasta sa afecteze integritatea durabila a padurii.
Proprietarii a peste 5.000 ha de padure sunt obligati sa-si faca propria retea de ocoluri silvice si a unui corp de paza si management, sau sa realizeze aceasta prin contract cu autoritatea de stat.
Intarirea organelor de paza (silvice si de ordine publica) echipate corespunzator pentru ca acestea sa poata preveni in mod eficient taierile ilegale.
Va fi permisa trecerea suprafetelor in proprietate publica de stat  numai in cazuri exceptionale pentru interes public (sosele, cai ferate, interes de aparare, turistic in statiuni de interes  national)
Interzicerea exportului de busteni si contingentarea cherestelei prin norme  aprobate de guvern.
Acordarea de avantaje fiscale unitatilor care utilizeaza masa lemnoasa pentru  valorificarea in produse superioare, cu valoarea adaugata cat mai mare.
Se vor acorda avantaje celor ce realizeaza lucrari de impadurire pentru a se ajunge la acoperirea de 35% din suprafata tarii, in conditiile in care la ora actuala mai putin de 27% din Romania este impadurita.
Se va incuraja valorificarea produselor secundare ale padurii la export, ele putand aduce importante beneficii valutare tarii.

7. In domeniul managementului de mediu este esential un program care sa concilieze interesele socio-economice ale populatiei cu cele de protectie a mediului, cu supravegherea si aplicarea stricta a normelor stabilite prin deciziile forurilor conducatoare. In acest sens se preconizeaza :

Internalizarea costurilor marginale sociale (respectiv de mediu), obligatie ce incumba calitatii de stat mebru al UE
Aplicarea stricta a celor doua principii economice:
    Poluatorul plateste: suportarea cheltuielilor rezultate din poluari de catre responsabilul de poluare
    Beneficiarul plateste: suportarea suprautilizarii unor resurse peste necesar si prevederile din proiectele tehnice aprobate.
In vederea asigurarii unei respectari depline a legilor si normelor de ocrotire a mediului va fi realizata privatizarea totala a agentilor de productie si servicii pana in anul 2010
Subventionarea in proportie de 30% a costurilor de realizare a proiectelor de constructii de locuinte care utilizeaza pentru incalzire mijloace tehnologice ce protejeaza mediul inconjurator.
Elaborarea pana in anul 2010 a unui sistem legislativ privind cointeresarea agentilor economici in productii si servicii prietenoase mediului prin stimulente fiscale si financiare:
    introducerea de ecotaxe crescande proportional cu utilizarea factorilor de mediu, de utilizare a energiei neregenerabile sau a resurselor minerale neregenerabile si rare, stimularea, prin reduceri de taxe, impozite etc. pentru economiile realizate.
    introducerea de redevente de utilizare (taxe pentru consum).
    introducerea de taxe de consignatie pentru deseuri si eliminarea lor.
    introducere permiselor negociabile pentru stabilizarea emisiilor poluante la cantitati fixe pentru unitati teritoriale stabilite.
    avantaje de creditare de banci, cu garantia statului, pentru producatorii de aparatura si instalatii de protectia a mediului (aparatura de masurare, de stabilizare a poluarii si de depoluare) si pentru actiuni benefice mediului (reecologizare, impaduriri etc.)
    introducerea redeventelor ecologice, cu reducerea fiscalitatii odata cu diminuarea poluarii de catre agentii producatori sub standarde.

8. Domeniul energiei  este unul din cele mai sensibile deoarece energia sta la baza productiei industriale, a celei agricole, in buna masura a serviciilor si a bunastarii populatiei. Politica energetica trebuie sa tina seama de trei componente : asigurarea bazei materiale, poluarea determinata de producere, cea de utilizare a ei precum si a pretului ei. Sunt de luat in discutie metodele de producere. Combustibilii fosili (carbunii, petrolul, gazele naturale) sunt poluanti, iar rezervele (la nivel national si global) sunt limitate.

Producatori de energie prin ardere vor  trebui limitati si cu vremea eliminati din cauza pericolului major pentru mediu si ca modalitate de a asigura independenta energetica a tarii
Hidrocentralele acopera astazi 30% din consumul intern, dar posibilitatile de a se construi noi lacuri de receptie sunt limitate. In schimb se va pune accentul pe microbaraje pe raurile mici ce vor contribui la alimentarea cu  electricitate a localitatilor mici si de medie dimensiune.
Se pune mare speranta pe sursele alternative de energie. Pentru utilizarea lor in Romania sunt necesare studii detaliate, dar de pe acum se poate spune ca  energia eoliana este o solutie doar in regiunile cu vanturi permanente  (de exemplu Dobrogea de Nord)
Vor fi sprijinite in continuare cercetarile pentru  determinarea  surselor de energie geotermala, mai ales in vestul si sudul tarii si vor fi intensificate cercetarile pentru obtinerea de energie solara.
De asemenea se va demara un program de cercetare pentru bioenegie.

Concluzie: Cele trei mari probleme cu care se va infrunta populatia tarii in secolul XXI sunt: schimbarea climatica, penuria de apa si crestera nevoii de energie. Ele pot duce la catastrofe ecologice  pentru preintampinarea carora sunt necesare interventii imediate si ferme.

II. Problemele economice

Probleme de natura economica afecteaza cel mai mult viata societatii, de la problematica de stat, la cea a cetateanului. Ele sunt tratate in toate programele politice doar prin prisma bilantului dintre venit si consum.

In programul unui partid ecologist acest bilant trebuie considerat si din perspectiva modului in care intreaga activitate se reflecta in raportul dintre societate si mediul ambiant, daca il mentine la parametrii actuali sau il deterioreaza. Din aceasta cauza se vor face referinte doar sumare la problemele binecunoscute ca de ex. intarirea economiei de piata, marirea salariilor si pensiilor, problemele de habitat etc.,punandu-se accentul pe cele care incumba implicatii privind raportul om-mediu.

Este necesara privatizarea tuturor unitatilor productive, de servicii, comerciale si financiare si excluderea statului din toate activitatile de acest fel deoarece numai in acest fel se poate dezvolta o adevarata economie de piata.
Se va privatiza intreaga industrie, chiar cea strategica, reminiscenta  a secretomaniei comuniste, pe baza de licitatii deschise si se vor prevedea clauze stricte de respectare a normelor de protectie a mediului.
Se va finaliza restituirea terenurilor agricole si a padurilor, exploatarea lor de catre unitati de stat fiind anacronica, spoliatoare si puternic poluatoare. Numai o agricultura particulara,  realizata in sisteme de ferme ecologice poate oferi produse ecologice de calitate. Aceasta poate fi sprijinita prin dezvoltarea de programe de informare si constientizare a consumatorilor cu privire la rolul benefic al consumului de alimente organice, cu implicarea patronatelor si a altor asociatii din domeniul agricol
Dezvoltarea turismului ecologic si a celui balneoclimateric, indelung neglijat.
Se vor acorda facilitati fiscale producatorilor de utilaje necesare activitatilor ecologice si a produselor prietenoase ecologic si pentru activitatile favorabile imbunatatirii calitatii mediului (de ex. impaduriri, lucrari de imbunatatiri funciare, actiuni in ariile rezervate).
Pentru stabilirea costului real al unui produs sau serviciu vor trebui incluse in pret si costurile pentru protectia mediului.

III. Problemele sociale

Problematica sociala este un element de baza al ecologiei politice. Aceasta militeaza pentru o dezvoltare acceptabila moral, compatibila cu echilibrul ecologic, adica dintre om, societate si mediu, pentru generatia actuala si cele viitoare, ceea ce se numeste dezvoltare durabila, doctrina nascuta in cadrul ecologismului, acceptata  unanim dar imposibil de pus in practica fara cunoasterea pricipiilor ecologiei  politice. Intre acestea  sunt :

Schimbarea fundamentala a mentalitatilor, a sistemului de valori si regandirea civilizatiei actuale supra industrializate, ce duce la irosirea  resurselor Terrei.
Este necesara promovarea unei noi constiinte civice care imbina respectul naturii cu necesitatile dezvoltarii societatii umane. Ea trebuie sa se bazeze pe convivialism, solidaritate umana si responsabilitate pentru a da posibilitate generatiilor viitoare de a-si asigura propriile nevoi.
Partidul Verde sustine primatul valorilor prin dezvoltarea personalitatii umane, militand pentru egalitatea tuturor membrilor societatii, fara diferenta de rasa, religie, limba, mentalitate, apartenenta politica si sex.
In ce priveste invatamantul se preconizeaza respectarea actualului sistem cu doisprezece clase:
    se vor introduce  incepand din clasa a 3-a lectii de   ecologism, care sa se axeze pe dezvoltarea unui comportament civic in respect fata de mediu si semeni. Prin introducerea in invatamant a unei educatii ecologice marcata de etica, estetica, logica si drept, sa asigure – pentru tineret si pentru intreaga societate – cadrul de reasezare in cunostiinte a valorilor perene ale umanitatii.
    15% din locuri ( stat si particular ) vor fi subventionate, nivelul burselor fiind egal cu cel al salariilor preparatorilor
    Organizarea unei „olimpiade” de ecologie deschisa tuturor elevilor (clasele I- XII) cu participarea diverselor organizatii non-guvernamentale de profil
Sportul amator se va bucura de sprijinul tuturor institutiilor statului.
Protectia sociala este un punct important din program dar cu o urmarire riguroasa a beneficiarilor pentru a nu se face abuzuri. Sunt vizate persoanele in varsta fara venituri, persoanele handicapate sau in imposibilitate de munca.
Suntem pentru o reforma sociala care sa cuprinda un salariu minim garantat de 350 Euro/luna si o pensie minima de 200 Euro/luna; un nou sistem de asigurari;

IV.Pozitionarea politica

Pozitionarea Politica a Partidului Verde decurge din doctrina ecologista particularizata pentru  Romania. Tinand seama de faptul ca suntem inca in tranzitie, cu o economie imperfect consolidata, cu reminiscente ale unei economii centralizate, trebuie adoptata o politica de eliminare a tuturor sechelelor derivate din dominanta statului in economie, viata sociala, cultura etc. Cunoscandu-se toate disfunctiile induse de regimul trecut, Partidul Verde preconizeaza urmatoarea conduita:

Proprietatea este sacra, iar privatizarea este indispensabila evolutiei societatii. Ea are si o puternica conotatie ecologica deoarece in ciuda legilor existente de aparare a factorilor de mediu, ele nu erau respectate deoarece incumbau cheltuieli neacceptate de regim. In domeniul agriculturii proprietatea colectiva sau de stat, prin lupta pentru productii mari a dus la vlaguirea solului prin supraexploatare, intoxicarea lui cu fertilizante si fungicide, la poluarea apelor freatice si la obtinerea de produse neviabile ecologic, in timp ce un proprietar personalizat are interesul maxim pentru protejarea avutului sau.
Una din aspiratiile principale ale ecologismului este respectarea libertatii, a demnitatii, a onoarei si a integritatii fiecarui cetatean, puterea de a garanta celorlalti dreptul de a avea pareri proprii.
Mediul nu este o materie negociabila, el trebuie aparat chiar cu sacrificarea intereselor indivizilor. Se pot naste astfel dispute care trebuie aplanate cu discernamant pe baza unei atente analize care sa nu impinga dincolo de necesitatile reale ale societatii (terorism ecologic) dar nici sa  nu sacrifice mediul prin impunerea unor interese locale, private, egoiste.
Suntem pentru un stat de drept, in care separatia puterilor urmeaza sa fie strict respectata si unde armata si politia vor fi complet apolitice.
Partidul Verde militeaza pentru inlaturarea din viata publica, pentru o anumita perioada de timp, a oamenilor compromisi prin activitatea lor din timpurile regimurilor totalitare, in cadrul unei politici de adevarata reconciliere;
Dorim instaurarea unui climat propice dezbaterilor sincere, constructive, rationale pentru dezvoltarea democratiei si libertatii, pentru eliminarea din societate a minciunii, a cinismului, a imposturii si a demagogiei
In ce priveste formula de conducere a statului, Partidul Verde se declara pentru un Parlament ales cu vot uninominal, cu un prag de 3% pentru accederea in Parlament, cu un numar mai redus  de parlamentari.

In concluzie : Partidul Verde se declara a fi de centru, un partid care promoveaza respectul strict al separatiei puterilor in stat, care este unic si indivizibil, cu limba unica de stat, cea romana. In ceea ce priveste justitia, politica financiara, sindicala, invatamantul, sanatatea, apararea si politica externa, Partidul Verde sustine principiile existente in Constitutie si militeaza pentru aplicarea imediata si in integralitatea lor.

STRUCTURA &Contact:
Radna, nr. 47,Bucuresti,Sector 6,Romania
Telefon fix:     +40 31 4168460
Fax:     +40 31 8166198

Presedinte: Gheorghe IONICESCU -gheorghe.ionicescu@verzii.ro
Presedinte Executiv – Daniel PAVEL -daniel.pavel@verzii.ro
Prim Vicepresedinte -Silviu POPA   – silviu.popa@verzii.ro
Secretar General – Silviu DUMITRU   – silviu.dumitru@verzii.ro
Presedinte Organizatie Bucuresti -Mihai CACIULA     –  mihai.caciula@verzii.ro

Presedinte: Marko Bela

In urma caderii dictaturii comuniste, la data de 25 decembrie 1989 s-a infiintat Uniunea Democrata Maghiara din Romania (U.D.M.R.) care s-a angajat in apararea si reprezentarea intereselor comunitatii maghiare din Romania. In prezent, conform principiului pluralismului intern, U.D.M.R. are in componenta organizatii teritoriale, platforme, respectiv membrii asociati. Membrii asociati sunt grupari sociale, stiintifice, culturale sau profesionale.

Uniunea functioneaza pe baza principiului autoadministrarii interne, separand forurile decizionale, executive si de control. Organul decizional suprem al Uniunii este Congresul. Intre doua congrese, organele de conducere ale Uniunii sunt, sedinta comuna al Consiliul Reprezentantilor si al Consiliul de Coordonare, respectiv Consiliul Operativ al Uniunii. Pe langa activitatea decizionala in probleme politice, Consiliul Reprezentantilor adopta decizii privind functionarea Uniunii. Consiliul de Coordonare este forul decizional care reprezinta interesele bisericilor istorice maghiare si organizatiilor societatii civile, infaptuind astfel pluralismul de valori si de interese al sferei civile maghiare din Romania.
Reprezentarea suprema si coordonarea politica a U.D.M.R. sunt asigurate de Presedintele Uniunii.
Prezidiul Executiv este organul executiv care duce la indeplinire deciziile Congresului si ale Consiliul Reprezentantilor, avand, totodata, competenta de a lua decizii in conformitate cu acestea. Liderul acestui organ este Presedintele executiv, care reprezinta Uniunea conform atributiilor prevazute in statut. Departamentele Prezidiului Executiv sunt conduse de vicepresedintii executivi, care raspund de diferite domenii de activitate cum ar fi organizatii teritoriale, administratia publica locala, educatie si tineret, cultura si culte, economie.
Consiliul National al Primarilor si Consilierilor U.D.M.R. este organul suprem reprezentativ, de coordonare si consultativ al primarilor, viceprimarilor si consilierilor locali, alesi pe listele Uniunii.

Ca urmare a rezultatelor obtinute la alegerile din 1990, 1992, 1996, respectiv 2000 U.D.M.R. a devenit un factor important al vietii politice din Romania. Prin prezenta in Parlamentul Romaniei (12 senatori, 27 deputati) U.D.M.R. si-a asumat un rol important in fortificarea sistemului institutional democratic al Romaniei si in realizarea reformelor generale in toate domeniile vietii politice, economice si sociale. Totodata, una dintre sarcinile majore este, in continuare, afirmarea respectului fata de drepturile si libertatile fundamentale ale comunitatii maghiare din Romania in cadrul ordinii constitutionale.
La alegerile din 2000, U.D.M.R. a obtinut locul al cincilea atat la alegerile prezidentiale (6,22%), cat si la cele parlamentare (6,9% in Senat, 6,8% in Camera Deputatilor). Aceste rezultate arata ca U.D.M.R. a ramas o organizatie legitima de aparare si reprezentare a intereselor comunitatii maghiare din Romania. Succesul U.D.M.R. a fost reflectat si de rezultatele alegerilor locale din 2000, cand, pe listele U.D.M.R. au fost alesi 148 primari, 135 consilieri judeteni si 2451 consilieri locali.

U.D.M.R. este membru al Uniunii Democrate Europene (EDU), al Uniunii Federale a Comunitatilor Etnice Europene (FUEV), al Organizatiei Natiunilor si Popoarelor Nereprezentate (UNPO) si membru asociat al Partidul Popular European (EPP).

PROGRAM

Apararea intereselor minoritatilor in Uniunea Europeana, autonomie in Transilvania!

Unitate in diversitate! Acest principiu al Uniunii Europene se bazeaza pe diversitatea lingvistica, culturala, si religioasa a statelor membre. Apararea acestora, in schimb, nu este nici pana in prezent reglementata de un cadru legislativ (la nivel) comunitar, care sa fie introdus la randul sau in sistemul juridic al statelor membre. UDMR incurajeaza ca drepturile minoritatilor sa reprezinte si la nivel european obiectul unor demersuri de fond pe termen lung. In stransa legatura cu toate aceastea, pe plan national, UDMR aspira pentru crearea cadrului legislativ al autonomiei culturale si teritoriale, respectiv infiintarea sistemului institutional necesar exercitarii dreptului la autodeterminare. Consideram oportuna elaborarea si prezentarea in fata Parlamentului Romaniei a unui proiect de lege, care sa asigure un statut special acelor unitati administrative – indeosebi Tinutului Secuiesc – unde comunitatile nationale maghiare se afla in majoritate. Sprijinim procesul de descentralizare, respectiv asocierea administratiilor publice locale, pentru a face fata mai bine provocarilor dezvoltarii europene. Consideram necesara crearea unor regiuni administrative functionale, ca fiind de o importanta-cheie in procesul de integrare al tarii.

Presedinte: Marko Bela

Uniunea Populara Social Crestina a intrat, oficial, din 21 decembrie 2006 pe scena politica romaneasca, in urma procesului legal de inregistrare care a durat aproximativ doua luni de zile. In cadrul primei conferinte de presa, Ioan Talpes a aratat ca formatiunea pe care o conduce se va implica in dezbaterile politice privind viitorul Romaniei, va participa la alegerile pentru Parlamentul European si va sustine ideile promovate de membrii grupurilor crestin-democrate din organismele europene. De asemenea, incepand cu ianuarie 2007, UPSC a demarat procedurile legale pentru a adera la Partidul Popular European.

Din punct de vedere politic, UPSC s-a apropiat de polul popular creat informal prin asocierea PD cu PLD. Desi nu s-a pus inca problema participarii la alegeri pe liste comune, Ioan Talpes a vorbit despre semnarea unui pact electoral intre cele trei partide, prin care acestea sa se sustina unele pe altele in alegeri. Rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European va stabili concret directia in care se va indrepta UPSC.
Presedinte Coordonator: Petre Roman
Este vorba despre o alianta politica intre partidul fostului premier, Forta Democrata, si asociatiile de pensionari.

Lasă un comentariu