Gazoductul rus South Stream „nu este o prioritate” pentru UE şi nu va afecta construirea conductei europene Nabucco, statele membre fiind libere să se asocieze ambelor proiecte, a declarat azi Ferran Tarradellas, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru energie Andris Piebalgs, citat de NewsIn.
”Comisia Europeană nu consideră South Stream o prioritate, dar nici nu se opune acestui proiect. Dacă o ţară doreşte să participe la construirea acestei conducte, este liberă să o facă, dar CE nu oferă în acest moment nici un sprijin financiar sau de altă natură pentru acest proiect”, a spus Tarradellas referitor la vizita delegaţiei Gazprom la Bucureşti, care ar putea oferi României să participe la proiectul South Stream.
Purtătorul de cuvânt al CE a respins ideea că gazoductul rus s-ar afla în concurenţă cu proiectul european Nabucco, menit să ofere o alternativă la reţeaua de distribuţie Gazprom.
„Prioritatea noastră este Nabucco. Elementul cheie este ca ţările caspice să furnizeze gaz pentru această conductă, iar pentru a ne arăta interesul, comisarul Piebalgs va face o vizită săptămâna viitoare în toate ţările furnizoare şi de tranzit – Azerbaijan, Turkmenistan, Georgia şi Turcia”, a spus Tarradellas, precizând că întâlnirile vor avea loc la nivel de şefi de stat.
Nabucco ar urma să aducă gaz în Europa din Azerbaijan şi eventual Turkmenistan via Georgia şi Turcia prin Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.
Azerbaijanul, ţară bogată în hidrocarburi, poate deja exporta gaze naturale către Europa prin conducta Baku-Tbilisi-Erzurum, cu o capacitate de 8,8 miliarde de metri cubi pe an, ce tranzitează Georgia şi ajunge în Turcia. Reţeaua de distribuţie turcă este conectată la Grecia, însă capacitatea de export a Azerbaijanului ar fi mult mai mare prin construirea conductei Nabucco, care ar începe la Erzurum, unde se termină în prezent conducta BTE.
Construcţia conductei Nabucco va începe în 2010 şi ar urma să livreze gaz din 2013 în timp ce darea în funcţiune a conductei South Stream, potrivit Vedemosti, ar fi amânată cu 2 ani, pentru 2015.
O delegaţie a Gazprom condusă de Vlada Rusakova urma să discute miercuri la Bucureşti cu reprezentanţi ai Transgaz şi Romgaz despre importul direct de gaze al României, dar şi despre alte proiecte care vizează tranzitul de gaze din Rusia către Europa.
Rusakova se află într-un turneu prin ţări europene, zilele trecute ea aflându-se în Slovenia şi Grecia, pentru negocieri privind studiile de fezabilitate la proiectul South Stream.
Gazoductul care ar urma să lege Rusia de Germania şi care ar urma să traverseze mai multe ţări ale Uniunii Europene ar putea fi şi pe agenda discuţiilor Gazprom cu reprezentanţii celor două companii, la Bucureşti.
Săptămâna trecută, Gazprom a răspuns la solicitarea Agenţiei NewsIn de a explica dacă România ar urma să fie invitată de partea rusă la proiectul South Stream, iar gigantul rus a Gazprom a menţionat că orice ţară care are disponibilitatea de a se implica în acest proiect este binevenită, în măsura în care manifestă disponibilitate şi cu condiţia ca negocierile să se desfăşoare rapid.
Chestiunea disponibilităţii României de a participa în acest proiect, care este perceput ca o contrapondere la gazoductul proiectat de SUA şi UE, Nabucco, este motiv de dispută la nivelul declaraţiilor liderilor politici de la Bucureşti. Astfel, preşedintele Băsescu este cunoscut ca fiind promotor asiduu al proiectului Nabucco, în vreme ce săptămâna trecută ministrul Finanţelor şi al Economiei, Varujan Vosganian, afima că România sprijină South Stream şi dacă va fi invitată să facă parte din proiect va accepta.
Directorii generali ai companiilor Romgaz şi Transgaz, Francisc Toth şi Ioan Rusu, declarau, pentru NewsIn, săptămâna trecută, că discuţiile recente de la Moscova pe care le-au avut cu preşedintele Gazprom, Alexei Miller, nu s-au referit la participarea României la proiectul South Stream.
„În acest moment, Gazprom studiază diferite trasee terestre ale South Stream pentru partea care va traversa state membre ale Uniunii Europene, şi refuză să excludă orice opţiune posibilă”, se arată în răspunsul pentru NewsIn al companiei. În continuare, Gazprom a menţionat că includerea unor noi participanţi în proiectul South Stream depinde „nu doar de poziţionarea geografică a acestora, dar deopotrivă şi de măsura interesului unei astfel de ţări în cooperarea cu Gazprom în acest proiect”. Grupul mai arată că alt criteriu important care va determina participarea unor state noi în proiectul South Stream este cererea de pe piaţa internă de noi cantităţi de gaze naturale care ar putea fi furnizate prin noul traseu.
Parerea dumneavoastra care ar fi? Ce proiect credeti ca ar trebui ca Romania sa accepte?