Concluziile Raportului: Spitalele lui Nicolaescu – risipa curata. Salariile, la nivelul magistratilor. Sanctiuni pentru spaga medicilor si a farmacistilor

Dupa ce a promulgat legile de majorare a salariilor cadrelor didactice si de marire a pensiilor pentru grupele I si II,  presedintele Traian Basescu mai agata o piatra de gåtul Cabinetului Tariceanu. Intr-o intålnire pe care a avut-o, ieri, cu membrii Comisiei prezidentiale pentru sanatate, seful statului s-a declarat pentru cresterea salariilor personalului medical. Actiunile lui Traian Basescu vin in contextul in care premierul Calin Popescu Tariceanu impreuna cu liberalii fac tot ce le sta in putinta sa se opuna  majorarii cu 50 la suta a salariilor profesorilor, motivul invocat fiind acela ca aceasta crestere salariala nu este sustenabila economic.

Raportul “Un sistem sanitar centrat pe nevoie cetateanului” elaborat de o comisie prezidentiala si asumat de seful statului prevede 6% din PIB pentru sanatate, salarizarea medicilor dupa sistemul aplicat magistratilor, dar si sanctionarea celor care iau bani de la pacienti sau de la furnizorii de medicamente si servicii. Cresterea alocarilor bugetare se va realiza in urmatorii 4-7 ani, iar aceste fonduri, sustine presedintele Comisiei, profesorul Cristian Vladescu, trebuie privite ca o investitie. O stare de sanatate mai buna inseamna mai putine cheltuieli pentru terapie si asistenta sociala, dar si o productivitate crescuta a populatiei unei tari. “Rapoartele UE ne arata ca, datorita nefunctionarii performante a sistemului sanitar, anual, în România decedeaza populatia unui oras echivalent cu Giurgiu sau Slobozia, decese care ar fi putut fi evitate”, a declarat prof. Vladescu. Pornind de la aceste premise, Comisia prezidentiala a identificat sase arii asupra carora trebuie sa se intervina: finantarea sistemului, organizarea acestuia, politica medicamentului, asistenta primara, serviciile spitalicesti si resursele umane. Raportul recomanda descentralizarea deciziei si cresterea transparentei in sistem, pentru evitarea coruptiei care greveaza performantele acestuia, in ciuda cresterii permanente a resurselor alocate. Comisia recomanda folosirea eficienta a dotarilor deja existente, in locul risipirii banilor publici. Cele 8 spitale de urgenta propuse de actuala conducere a Ministerului Sanatatii, de pilda, nu sunt necesare, iar aceasta risipa va greva bugetul pe 20 de ani, se arata in raport. Practica obtinerii unor comisioane si conflictul de interese in care se afla medicii, sponsorizati de firmele farmaceutice in timp ce impart beneficii publice va trebui descurajata, releva raportul. De asemenea, se va schimba modul in care sunt platiti farmacistii. In prezent, acestia sunt motivati sa recomande cel mai scump medicament, asa ca se propune plata lor cu o suma fixa, in functie de numarul unitatilor vandute. Noua organizare va urmari cresterea sigurantei si calitatii serviciilor oferite, echitate in tratamentul pacientilor, dar si plata medicilor in functie de performanta muncii lor.  Cat priveste criza de personal, comisia recomanda motivarea corespunzatoare a medicilor, mentinerea in activitate a medicilor pensionari, dar si cresterea imigratiei, acceptand ca medici din tari mai sarace sa lucreze in Romania. Comisia prevede si ca serviciile spitalicesti sa fie restructurate si reorganizate în patru categorii mari: îngrijiri pentru cazuri acute, îngrijiri pentru cazuri cronice, îngrijire pentru vârstnci si cazuri sociale, punându-se accent, din punctul de vedere al alocarii resurselor, pe primele doua.

Basescu arunca o noua provocare bugetara in lupta cu Tariceanu

Presedintele Traian Basescu a venit, ieri, cu o noua provocare bugetara la adresa Cabinetului Tariceanu. Seful statului vrea ca si salariile cadrelor medicale sa se majoreze. “De acord cu cresteri de salarii, inclusiv în sanatate. Insa nimeni nu mai poate sa ceara salarii fara sa faca nimic în modernizarea sistemelor”, a spus Basescu, dupa o intalnire pe care a avut-o cu membrii Comisiei prezidentiale pentru sanatate. Seful statului a insistat pe faptul ca este nevoie de mai multe resurse pentru sanatate si ca “distrugerea economiei nationale” despre care facea vorbire primul-ministru in contextul majorarii salariilor din invatamant este  “o minciuna propagandistica”. Fara sa nominalizeze explicit, Traian Basescu sugereaza ca “se încearca crearea unui complex al profesorilor, ca datorita lor se va distruge economia nationala”. In context, seful statului a dat asigurari ca “putem privi cu foarte mare seriozitate la nevoia de resurse suplimentare pentru sanatate”. El a sustinut ca România nu se afla, din punctul de vedere al economiei, în situatia Ungariei, stat care nu ar avea probleme din cauza majorarilor salariale, ci pentru ca mare parte din banii de la buget sunt folositi pentru rambursarea creditelor comericale. “Noi nu avem nevoie de o sustinere fundamentala din buget a dezvoltarii  infrastructurii, avem banii gratuiti de la UE. Am vrut sa va dau sentimentul ca ceea ce ati scris acolo este realizabil cu doua conditii: salariatii din sistem sa fie de acord cu acest lucru, pe de o parte, si doi – clasa politica sa faca legile care sa acopere ceea ce dumneavoastra  ati constatat ca trebuie modernizat în sanatate”, a spus Basescu, neomitand sa aminteasca de faptul ca ar trebui alocati  “mai putini bani la clientela si mai multi la prioritatile reale”. Presedintele nu s-a oprit aici si a prezentat o viziune pe termen lung legata de sanatate si educatie. El a spus ca sanatatea si educatia, domenii în care exista doua strategii asumate de Presedintie, vor fi pe masa discutiilor, la formarea noului Guvern, ca si conditii esentiale.

Tariceanu ramåne ferm pe pozitie

Premierul Calin Popescu Tariceanu ramane neclintit in ideea sa de a nu mari salariile cadrelor didactice. El s-a intalnit, ieri, cu conducerea PNL pentru a gasi o solutie, variantele vehiculate fiind fie adoptarea unei ordonante de urgenta care sa proroge termenul de intrarea în vigoare a masurii, fie asumarea raspunderii în Parlament pe proiecte care sa esaloneze maririle si sa le separe pe categorii de bugetari. O decizie finala va fi luata in sedinta de guvern de azi. Pe de alta parte, reprezentantii Guvernului au avut, tot ieri, o intalnire cu cei ai partidelor parlamentare si cu sindicalistii în cadrul primei discutii pe tema elaborarii unei legi a salarizarii bugetarilor.

Motiune si plångere penala impotriva premierului

Democrat-liberalii vor depune motiune de cenzura impotriva Guvernului, daca acesta va interveni printr-o ordonanta de urgenta pentru blocarea aplicarii legii referitoare la majorarile salariale acordate profesorilor. Pe langa motiunea de cenzura, PD-L se gandeste sa depuna si o plangere penala impotriva premierului Tariceanu, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice. PD-L ii reproseaza premierului  ca nu respecta Constitutia si nu aplica legile promulgate de presedinte, asa ca-i pregateste o plangere penala, chiar daca procedura este greoaie si nu mai e timp pentru derularea acesteia pana la alegeri.

Prorogarea aplicarii Legii salarizarii sau asumarea raspunderii pe o noua lege

Prorogarea aplicarii Legii salarizarii profesorilor pentru câteva luni, prin OUG, dar si asumarea raspunderii în Parlament pe o noua lege privind cresterile salariale pentru bugetari au fost luate în calcul, ieri, la Guvern, de liderii PNL, ca raspuns la promulgarea legii salariilor din educatie au declarat surse liberale.

Legea salarizarii bugetarilor va ajunge în Parlament peste sase luni

Sindicatele si patronatele vor trimite sugestii de reformulare a doua principii ale Legii salarizarii bugetarilor pâna la începutul saptamânii viitoare, urmând ca forma finala a actului normativ sa fie trimisa Parlamentului abia la jumatatea anului 2009. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, ieri,  la finalul consultarilor cu sindicatele, patronatele si partidele parlamentare, ca unul dintre principiile care urmeaza sa fie reformulate se refera la corelarea cresterii salariilor cu performanta economica, iar al doilea – la termenul de realizare a proiectului. „În rest, principiile au fost agreate si dezvoltate pe parcursul discutiilor. Am convenit ca, pâna luni, sa primim din partea tuturor sugestii de modificare a celor doua principii si, în termende doua zile, sa elaboram proiectul final, care va fi transmis pentru semnat în circuit”, a declarat Câmpeanu.  La începutul rundei de negocieri, ministrul a invocat principiile unui studiu al Bancii Mondiale, care ar trebui sa se regaseasca în noua lege: suprematia legii, echitate si coerenta, motivarea activitatii, recunoasterea performantelor individuale si diminuarea raportului dintre salariul de baza minim si salariul de baza maxim. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a precizat ca atât partidele politice, cât si sindicatele si patronatele vor desemna câte un specialist, care sa lucreze la proiectul de lege. „Legea este foarte complexa si este nevoie de sase luni pentru finalizare. De aceea trebuie sa ne apucam imediat de lucru ca sa putem pune la mijlocul anului viitor pe masa Parlamentului o lege agreata de toti factorii de pe piata”, a spus Câmpeanu. Sarcina grupului de lucru este ca, pâna la alegeri, sa elaboreze un set minimal de principii care sa stea la baza Legii salarizarii bugetarilor, printre care va figura corelarea cresterii salariilor cu performanta economica, a anuntat Tariceanu în urma cu doua saptamâni. Premierul a precizat ca legea trebuie sa stabileasca un „mecanism economic” prin care urmeaza sa fie facute majorarile salariale si, pe lânga stabilirea unei scale de salarizare, sa elimine dezechilibrele care au aparut de-a lungul anilor între veniturile bugetarilor prin acordarea de sporuri, prime sau bonusuri. Actul normativ privind salarizarea bugetarilor trebuia finalizat, potrivit angajamentelor initiale ale Executivului, în luna iunie a anului 2006. Realizarea unei legi unitare a salarizarii este dificila si pentru ca exista peste 200 de acte normative care reglementeaza salarizarea diferitelor categorii de bugetari, rezultate din solutionarea revendicarilor diverselor miscari sindicale de-a lungul anilor.  Tariceanu a afirmat, la începutul lunii octombrie, ca proiectul Legii salarizarii nu a fost pus în practica deoarece bugetarii nu au reusit sa ajunga la un acord în privinta scalei de salarizare.

Sursa principala

Lasă un comentariu