Creditele in lei, mai scumpe pentru companii

Asta in conditiile in care, la nivelul lunii august, nivelul maxim al ROBOR a fost de 14,01% pe an. Criza internationala si majorarea dobanzii de politica monetara cu 3,25 puncte procentuale, incepand cu octombrie 2007, la 10,25%, au determinat bancile sa majoreze costurile creditelor, in conditiile in care multi jucatori bancari atrag economii la un nivel al dobanzii care depaseste dobanda de politica monetara. Companiile plateau, in august anul acesta, o dobanda de 14,64% la imprumuturile in lei deja contractate, spre deosebire de luna august din 2007, cand dobanda era de 11,52%. La creditele noi in lei, companiile se puteau imprumuta la un cost al dobanzii de 15,20%, fata de 10,55%, cu un an in urma. Creditele in euro nu s-au scumpit intr-un ritm atat de accelerat.

Dobanda la creditele in euro existente in sold ale companiilor a urcat cu 0,51 puncte procentuale, iar la imprumuturile noi, avansul a fost de 0,45 puncte procentuale, la 7,83%, la nivelul lunii august. Soldul imprumuturilor companiilor si populatiei se cifra, la finele lunii septembrie, la 52 mld. euro. Evolutia din septembrie a generat o usoara modificare a raportului dintre leu si alte monede in cadrul creditului neguvernamental, imprumuturile in valuta marindu-si ponderea la 56,06% din total, fata de 54,53% in august. Creditele contractate de companii in lei se cifrau, in septembrie, la 11,8 mld. euro, in timp ce imprumuturile in valuta totalizau 14,4 mld. euro. Creditele in euro ocupau, la nivelul lunii august, cea mai mare pondere in totalul imprumuturilor accesate de companii, fiind urmate de creditele in moneda nationala. Cea mai mica pondere este ocupata de creditele in alte valute. Restantele companiilor si ale populatiei au depasit, in august, ponderea de 1% din totalul creditelor, fiind cifrate la 545 milioane de euro.
Avans
Companiile plateau, in august anul acesta, o dobanda de 14,64% la imprumuturile in lei deja contractate, spre deosebire de luna august din 2007, cand dobanda era de 11,52%.

Sursa principala

Lasă un comentariu